Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Pomożecie mi ogarnąć mój dziedziczny stosik?

Mieszany widok

Chustofanka Awatar aravls
    Miejscowość
    Gdańsk Chełm

Domyślnie Pomożecie mi ogarnąć mój dziedziczny stosik?

Zbieram się do tych pieluch wielorazowych jak pies do jeża, a siódmy miesiąc leci...
    Dostałam pieluchową wyprawkę od koleżanki, ale nie wiem, jak się za to zabrać, a raczej - nie wiem, czy obrana droga jest słuszna. I czy ewentualnie jakoś powinnam przeorganizować stosik, żeby pieluchowało mi się milej i sprawniej.
    Mam ok. 7 kieszonek OS, które sprawdzają się OK, nie ciekną, używam ich głównie na dzienne drzemki (nocą wciąż króluje jednorazówka), do nich mam kilka wkładów chyba bambusowych.
    Oprócz tego 2 otulacze SmartNappy M, które przeciekają u nas i 2 otulacze IV M, które też ciekną i obcierają uda, mimo, ze rzepy na brzuchu mają jeszcze sporo luzu.
    20 kwadratowych pieluch tetrowych o podwyższonej gramaturze, do tego jednorazowe "papierki" BabyOno sucha pielucha.
    Dzisiaj testujemy pożyczony otulacz OS PUL Mikulo, który sprawdza się znakomicie, 4 przewijania za nami i żadnej wpadki.
    Tetrę składam w samolocik i opatulam otulaczem.
    Dzieć jest dość wrażliwy na mokrość, więc przewijam go często.
    Można do tetry wpakować jakąś wkładkę z mikropolaru dla zwiększenia pupokomfortu?
    I teraz zastanawiam się, czy zainwestować w inne otulacze i kontynuować model tetrowy, czy może dokupić kieszonek i tylko na nie się przerzucić, skoro nam służą. A tetrę na przykład zużyć na wkłady chłonne?
    A może poszukać otulaczy i formowanek i stosować to jakoś zamiennie z tetrą?
    Zastanawiam się, jaki model będzie najbardziej przyszłościowy.

Chustoholiczka Awatar okoani
    Miejscowość
    lubelskie

Domyślnie

Najlepiej popróbować Często też jest tak, że co się sprawdza w danym momencie, za kilka tygodni/m-cy już niekoniecznie. Jeśli teraz służą wam kieszonki, to jako opcja dzienna wydają się całkiem ok (tylko musisz ich mieć ciut więcej jeśli nie chcesz codziennie prać). Jeśli myślisz o wielo w nocy, to warto kupić jakieś chłonne formowanki (chyba najlepiej bambus, by był chłonny i mięciutki) + sprawdzony (nieprzeciekający) otulacz. Jeśli nie chce Ci się bawić w opcję otulacz+tetra+wkładka sucha pupa (czyli z mikropolaru lub polaru- można pociąć jakiś kocyk), to może zostań póki co przy kieszonkach. Otulacze przydadzą się na noc i na dłuższe wyjścia. Może się też okazać, że jak synek zacznie więcej siusiać, to po prostu zwykła wkładka nie wytrzyma i i tak będziesz "skazana" na opcję formowanka+otulacz.
    wiosenna córa (2011r.) i zimowa córa (2014r.)

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Ja bym dokupila kieszonek, ale nam sie po prostu sprawdzaja i nigdy nie mialam potrzeby szykac czegos innego. Mam roznych firm. Najbardziej lubie Bum Genius, Milovie i Blueberry Deluxe. Na noc formowanki plus otulacz.

Chustoholiczka Awatar Kudlata
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

każdy Ci doradzi co innego chyba bo każdemu rodzicowi pasuje co innego i dzieci też różne Ja np uwielbiam kieszonki, mąż preferuje opcję tetra/wkład plus otulacz (i to u nas najczęściej w domu bo dzieć sikacz a szybko schnie). Na noc jeszcze nie mamy patentu żadnego, którego nie przesikałby nasz 3 miesięcznak, formowanka bambusowa z podwójnym wkładem nie daje rady na całą noc więc dajemy tetrę (w nocy mąż przewija) i zmieniamy przy karmieniu. Musisz próbować a co nie odpowiada zawsze można sprzedać na bazarku.
    Jakub -16 września 2013 Antonina- 16 marca 2018

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

Kudlata ma rację, każdemu co innego pasuje, ja zaczęłam np. pieluchować w nocy moją małą sikaczkę obkupiwszy się w formowanki przeróżne:
    kokosi bambusowe - są naprawdę chłonne, ale od pupy dziecko czuje mokro(zakładam na pierwszą część nocy,tak od 20do24, do pierwszego karmienia, ze względu na to uczucie mokrego)

konopne - też fajnie chłoną, ale nie polecam przy twardej wodzie bo sztywnieją( posiadam suszarkę i wyciagam kaczuszki ) od pupy też mokro...(też zakładam na pierwszą część nocy)

babyetty bambusowe - mają jedną zaletę-polarek na całej powierzchni od pupy(jak kieszonka) więc dziecko czuje sucho, ale sama w sobie chłonna nie jest,składa się z polarku i jednej warstwy froty bambusowej, ma kieszonkę na wkład i trzeba ją czymś napakować, a że wąska to mało w nią wchodzi i tu duży minus niestety...kokosi np. jest z grubej froty+dwa grube wkłady wpinane do środka(te zakładam na drugą część nocy, po karmieniu ok 24, zwykle starcza do rana, ale mocno napakowana, np. 2 ręczniczki bambusowe do środka i jeszcze jakaś wkładka pomiędzy nią a otulacz)

na te formowanki w nocy nakładam małej otulacz mothereasy air flow, ma wizualnie okropny krój, nieciekawy wzorek, ale jest dla nas fantastyczny, trzyma na mur i pasuje na każdą formowankę, pobił na głowę ulubionego flipa ale na dzień go nie ubieram, robi taką bezkształtna pupę w dzień królują kieszonki z przeszyciami( nie umiem obsługiwać tych bez przeszyć, za często nam przeciekały przy nóżkach mimo porządnych wkładów i układania ich w kieszonce zgodnie z instrukcją )kokosi i kolorowe chinki z wkładami bambusowymi, grovia sio i formowanki z flipem

tak wyglada u nas, córka najwięcej mleka pije w nocy i wtedy tez najwiecej siusia....

Chustomanka Awatar dita

Domyślnie

zawsze na bambus, czy konopie można położyć wkładkę z mikropolaru, żeby dziecko czuło sucho

Uprawnienia umieszczania postów