Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 49

Wątek: Pomóżcie mi w sprawie pieluch plis

Chustoguru Awatar yanettee

Domyślnie Pomóżcie mi w sprawie pieluch plis

Potrzebuje kilku rad, pieluchy wielorazowe to dla mnie czarna magia.
    Basia strasznie odparza się w pamprsach
    Nie ma szans na przejście całkowicie na wielo, nie mam gdzie tego suszyć, prać, no i ceny pieluch są za duże
    Ale pomyślałam żeby choć w ciągu dnia ją troche pieluchować w wielorazówki.

Mam w domu troche tetry zwykłej, i ręczników tych małych bawełnianych z ikea.
    Wystarczy jak dokupie otulacze?
    Sprawdzi się terta i te ręczniki w otulaczu?

Jeśli tak to ile tych otulaczy kupić ? 2-3 szt wystarczy?
    Czy taki otulacz wymienia się za każdym razem gdy wymieniam w nim wkład? Czy może być użyty kilka razy? On nasiąka czy zostaje suchu?
    Jak długo schnie i czy wystarczy jak ręcznie go przepłukam ?

Czytałam o wkładach "sucha pupa" czy w takim zestawie otulacz plus tetra warto jeszcze taki wkład kupić ? Przy bardzo odparzającej się pupie ?

A może jest coś lepszego co powinnam wiedzieć/kupić ? Ale tak żeby finansowo nie popłynąć i żeby to w miare łatwe w obsłudze/praniu i suszeniu było

plis pomocy, bo pół nocy czytałam o pielucham i dalej głupia jestem, a Basia mam pupe czerwoną okropnie i nic nie pomaga
    Mama Kubusia i Basi

Chustonoszka

Domyślnie

hej Ja mieszkam w maleńkim mieszkaniu (34 m kw) bez balkonu Jak mówiłam o wielo to mój mąż też krzyczał, że nie będzie gdzie tego suszyć. Tymczasem nie mamy większego problemu Z tym, że ja nie mam w ogóle AIO bo te długo schną. Otulacze schną błyskawicznie. Wypierzesz sobie wieczorem i rano na pewno będą już suche. Do nich spokojnie możesz włożyć tetrę albo ręczniczki. Przy wrażliwej pupie wkładki sucha pupa nie koniecznie muszą być dobrym rozwiązaniem. Może się okazać, że pupa nie toleruje polarku. Może też być tak, że jednak Twoje dziecko je polubi Spróbuj jedną i zobaczysz czy w Twoim przypadku się sprawdzi. Jeśli chodzi o ilość otulaczy to myślę, że dwa mogą nie wystarczyć. Ja często całymi dniami tylko w otulaczach i trzy to jest moje minimum. Zdarza się, że dwa wystarczają. Czasem nawet w jednym maluch obchodzi mi cały dzień Ale są takie dni, że np. trafi się kupa i otulacz się ubrudzi albo większe siku i zamoknie w środku zakładka więc wiadomo, że takiego już dziecku nie założę. Wtedy trzeci idzie w ruch Polecam Ci kupić najpierw jeden otulacz. Po to, żeby sprawdzić czy będzie Ci pasował. I ewentualnie dokupić sobie kolejne dwa. Jak zaczynałam swoją przygodę z wielo to od razu kupiłam mnóstwo pieluch, które potem sprzedawałam bo jednak mi nie odpowiadały. Dla wrażliwej pupy najlepsze będą naturalne materiały na pewno np. bambus. Możesz spróbować odkupić od kogoś na bazarku fajne pieluszki. Ja czasem nabyłam tą drogą na prawdę niedrogie pieluszki a w dobrym stanie

Co do ręcznego prania otulaczy to nie wiem. Myślę, że się da Sama zawsze w pralce prałam ale mój mąż jak był z małą to prał ręcznie. Ja i tak je potem prałam w pralce bo mi zalatywały Chociaż podejrzewam, że to kwestia jego techniki prania

Chustonoszka

Domyślnie

A i jeszcze jedno jeśli szukasz tanich pieluszek to może kup coś u naszych forumowych szyjących? Agna ma teraz 10% zniżki na gotowe otulacze. Wychodzi ok. 36 zł za nowiutki otulacz Kokosi też ma teraz świąteczną promocję na otulacz (35 zł).

Domyślnie

dzięki wielkie, używanych pieluszek nie chce, ale właśnie lece poszukać u naszych szyjących forumowych

co do prania i suszenia, nie chodzi tu o to ze nie mam miejsca gdzie suszyć, tylko o to że mamy w domu okropną wilgoć, i wiecznie rozłożona suszarka z praniem tylko pogarsza sprawę
    Mama Kubusia i Basi

Chustonoszka

Domyślnie

Aaa to rozumiem. U moich rodziców też tak jest niestety To bambus nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Niestety długo schnie. Chyba, że jakieś cienkie wkładeczki tylko od pupy. Co do bazarku to tam czasem można też nowe pieluszki trafić albo nowe ale uprane i zawsze taniej niż w sklepach więc polecam

Domyślnie

tetra szyko schnie, dlatego myślałam własnie o tetrze plus otulacz skoro nie trzeba za każym razem prać a nawet jak bym wyprała to szybko wyschnie
    no i te ręczniki z ikea,
    tylko teraz sie zastanawiam czy tetra przy dziecku ponad 2 miesięcznym to nie będzie za mało ?
    i jak to składać ?
    Mama Kubusia i Basi

Chustomanka Awatar Przytulia
    Miejscowość
    Kórnik

Domyślnie

My m.in. z powodu długiego schnięcia w zawilgoconym mieszkaniu wymieniliśmy wkłady bambusowe na mikrofibrowe. Schną błyskawicznie, już z pralki wyciągam je tylko wilgotne. Jeśli będziesz chciała dokupować wkłady zdecydowanie polecam mikrofibrę (chyba, że pupa będzie ją źle tolerowała, u nas jest ok).
    A kąpałaś córę w korze dębu? Działa rewelacyjnie na wszelkie podrażnienia, odparzenia

Chustonoszka Awatar Luna
    Miejscowość
    Brzeg

Domyślnie

tetra z otulaczem wystarczy, ale trzeba często kontrolować, czy dziecko nie nasikało, żeby nie leżało/siedziało w mokrej pieluszce.
    Moim zdaniem wystarczą trzy otulacze na zmianę. Otulacze PULowe bardzo szybko schną, ale pamiętaj, żeby nie suszyć ich na kaloryferze, bo się rozwarstwią.
    Wkładkę "sucha pielucha" możesz zrobić sama z jakiegoś cienkiego kocyka polarowego (czasami takie kocyki są dodawane do dzieciowych gazet).
    U mnie na odparzoną pupę najlepiej sprawdzało się jednak wietrzenie pupy, ale teraz trzeba bardzo uważać na zimno.
    Majowa Pełnia 2011 i Wrześniowy Nów 2014

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Ja z Maxiusiem wróciłam do domu z mega czerwonym tyłkiem z pęcherzami, pediatra określiła to uczuleniem na pieluchy jednorazowe. Gdy go wsadziłam do tetry uczulenie znikało w oczach. I tak sie pieluchujemy wielo do dziś. Jak masz w domu tetrę i ręczniczki malutkie ikea to super, już masz większość stosiku piluszkowego. Potrzeba ci z 5 otulaczy do tego, wkładki sucha pielucha i papierki. Otulacze wymieniasz średnio co 5-6 pieluchę, chyba że na otulaczu jest kupa to idzie do prania od razu, hak tylko siusiu było to poniwnie może pójść na tyłek. Też mam małe mieszkanie i za bardzo nie mam mozliwości suszenia ale i tak używam wielo, radzimy sobie. Co do używanych pieluch to wiem, że niektórzy robią tak, że kupują nowe formowanki, kieszonki, tetrę, a otulacze (bo nie dodykają skóry) uważają, że mogą kupić używane (ale tylko otulacze)
    Też mam w domu okropną wilgoć i dajemy radę z suszeniem
    Jeszcze zapytam jak często córeczka robi kupkę? Bo jak nie za każdym razem to ci będzie potrzeba mniej otulaczy. Otulacz schnie migiem jest prawie suchy po wypraniu. Pierzesz go razem z innymi pieluchami nie przepłukujac miedzy zmianami pieluch. Wkładki sucha pielucha przy wrażliwym na wilgoć tyłku są nieodzowne.Żeby za bardzo nie popłynąć możesz kupić otulacze one size, starczą ci do odpieluchowania.
    Myślę że by ci się przydały snapki, takie klamerki.
    Ostatnio edytowane przez Wiewiórka ; 22-12-2012 o 15:48
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustomanka Awatar wiki100
    Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

jak się odparza to radzę wełny spróbować- może to nie jest super praktyczne, ale zdrowie dziecka chyba jest tego warte. Wełna jest najprzewiewniejsza, co do wkładów sucha pupa- trzeba wypróbować- córcia koniecznie musiała mieć ,synek na odwrót- woli naturalne od pupy, tzn, skóra woli.
    Chudzinka- Ufoludek - 2001, Krasnoludek - 2009, Pimpuś -2012

Chustomanka Awatar ifinoe
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

też polecam wełnę - np. forumowe ecodidi, jeśli problemem jest schnięcie, to tetra lub wkłady mikrofibrowe będą najlepsze (ale nie każda pupa lubi mikrofibrę)
    wg mnie 3 otulacze to niezbędne minimum, fakt że szybko schną i można ewentualnie przeprać w ręku, ale mój syn robi kupę po każdym karmieniu, co 2h, i prawie za każdym razem otulacz też choć trochę jest upaprany
    Ostatnio edytowane przez ifinoe ; 22-12-2012 o 16:01
    Październikowa plepla 2007
    Październikowy przeszkodnik 2012

Chustomanka Awatar kerstin200
    Miejscowość
    Poznań/Islandia

Domyślnie

Ja jechałam na tetrze we flipach do samego konca pieluchowania. Dawało to radę, tetra szybko schnie. Otulacz zmieniałam, gdy czułam zapach moczu, natomiast w przypadku kupy od razu, bo zazwyczaj coś się wydostawało poza wkład, na otulacz.
    Otulacz przeprany ręcznie dłużej schnie. Wyjęty z pralki już niemal nadaje się prosto na pupę (flip, bo close parent już mniej), ręcznie prany i wyżymany schnie i schnie. Wkładałam wiec na wirowanie do pralki.
    Świetnie też u nas egzamin zdały kueszonki - chinki z polarkową kieszenią i mikrofibrowym wkładem. o ile pupa zaakceptuje polar, to jest to bardzo wygodna, niedroga opcja. Wkłdady mikrofibrowe zajmują 3x mniej miejsca niż tetra i schną jeszcze szybciej niż ta cienka płachetka materiału.
    Na odparzenia wietrzenie i kąpiele z dodatkiem maminego mleka lub smarowanie mlekiem skóry przy każdej okazji skutkowało u nas

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Jeszcze dodam, że możesz wyciąć prostokąty z takiego kocyka z ikei i będziesz mieć wkładki sucha pielucha bardzo tanio.

Powinnaś jeszcze wiedzieć że zasiusiane papierki można prac nawet z 5 razy do momenty kiedy sie rozpadną, większośc można wrzucać do kibelka z kupą. Ja ci na mleczne kupy polecę osobiście te http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=17&id=139&ec=0
    aha, no i proszek do prania, np. dzidziuś (sypiemy połowę zalecabej porcji) i nappy fresh (odkażać) albo inne środki do prania. Przydadzą sie olejki np. z drzewa herbacianego czy lawendowy i wiaderko z pokrywką
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustonoszka
    Miejscowość
    Lublin/Londyn

Domyślnie

Ja mam kilka nowych otulaczych, tylko, ze byly prane, rozmiar S i jeden nawet nie prany, nowy tez Ska, nazywa sie Popo wrap, za 20zl plus wysylka. Tylko nie wiem czy tu powinnam to pisac bo chcialas tylko porade ale piszesz tez, ze chcesz chyba kupic.
    http://s1178.photobucket.com/albums/...t=IMG_6087.jpg

Chustomanka Awatar wiki100
    Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

mam bardzo mały otulacz wełniany IV zlanolinowany do oddania za darmo- rzepy już słabe ale dla maluszka starczy, pisz jeśli chcesz, odrobinke lanoliny też bym dodała.
    Chudzinka- Ufoludek - 2001, Krasnoludek - 2009, Pimpuś -2012

demona
    Guest

Domyślnie

wełniany byłby najlepszy, plus tetra i jedziesz. Tetra szybciutko schnie, nawet bambusowa. Ja miałam mase formowanek, a i tak na tetrze skonczyłam i gatkach storchena

Domyślnie

dziewczyny jesteście niezastąpione, a ja sie bałam że jak wątek założe to wałkiem oberwę że pytam zamiast na forum poszukać

Z Basią to jest tak:
    od urodzenia paktycznie lała sie z niej zieona woda, czasem zdrowa kupa ale częściej woda. Przy każdym pierdnięciu, przy każdym karmieniu.
    Cudowałam z dietą, nic nie pomagało. Lekarka rozkładała ręce. Dziecko zdrowe, tylko te kupy...
    No i w końcu odkryłam przyczynę sama.
    Młoda na 99% ma nietolerancje laktozy.
    Od tygodnia podaje je krople z enzymem - Delicol. I właściwie jak ręką odjął. Znikły zielone kupy, kolki, bóle brzucha wieczorne i poranne.

Została nam tylko bardzo odparzona pupa.
    Basia w dzień leży większość czasu goła od pasa w dół. Podkładam jej pod pupe ręczniki dwa, i tetre między nogi, zakładam skarpetki, przykrywam kocykiem i tak śpi, przez sen jej podmieniam tetre jak zasika.
    Tylko że to niewygodne jak chce ją ponosić, poprzytulać, nakarmić.
    I tak kombinowałam ze jej na tetre pampka zakładałam itp.
    Ale mam dość, kupie otulacze i będziemy jechać na wielorazówkach, może sie pupa podleczy.
    Tzn. ona sie zalecza jak smaruje maściami robionymi takimi aptecznymi. Ale jak tylko przestane to od razu pogorszenie.

A te papierki coś dają dla dziecka ? Czy tylko pomagają zachować pieluche bez plam ?
    Mama Kubusia i Basi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiki100 Zobacz posta
    mam bardzo mały otulacz wełniany IV zlanolinowany do oddania za darmo- rzepy już słabe ale dla maluszka starczy, pisz jeśli chcesz, odrobinke lanoliny też bym dodała.
    pisze pw
    Mama Kubusia i Basi

demona
    Guest

Domyślnie

papierki dają i owszem - wkurzenie na maxa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demona Zobacz posta
    papierki dają i owszem - wkurzenie na maxa
    no to ja moge mieć zaplamioną tetre, zresztą już mam, bo podkładam jej pod tyłek od urodzenia

a coś takiego jak wełna naturalna którą wkłada się do pampersa/tetry tzn na pupe kawałek wełny i dopiero pielucha ? słyszałyście o czymś takim?
    morffina w innym wątku mi pisała że ma coś takiego

OT
    Demonka- przelew Ci dziś puszczę
    Mama Kubusia i Basi

Uprawnienia umieszczania postów