Pokaż wyniki od 1 do 20 z 237

Wątek: Uczulenie na polar w pieluszce

Mieszany widok

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Musli Zobacz posta
    Woda utleniona nie wysuszy, bedzie sie tylko bardziej papralo. A ten nadmanganian sie w jakiej postaci kupuje? plynnej? Kurcze z wietrzeniem pupki mam problem, bo alik jak tylko biega z gola albo w majtkach, od razu kupki robi Mi nie przeszkadza, moge wycierac co chwile z podlogi, ale mamy współlokatora i nie bardzo Jak alek ma pieluche to jakos trzyma ta kupke i na nocnik idzie. Puki co myje woda czysta, albo z bialym jeleniem, wczoraj sie w lanolinie kapal alik, no ale to zatyka pory i tez sie nie bedzie goilo.
    Spróbuj jeszcze wykąpać w krochmalu. No i IMO powinnaś wietrzyć, bo będzie się przedłużało wszystko, a współlokator musi zrozumieć; tu o dziecko chodzi! A może się da te kupki łapać jednak??
    Nadmanganian kupowałam w aptece w proszku do rozpuszczania, ale nigdy tak źle nie było z Tusią, żebym jej musiała stosować, ale używałam dla siebie, po porodzie. Nie wiem, czy są jakieś przeciwwskazania dla dzieci - zapytaj w aptece. Ale to jest dobre na gojenie ran.
    No i myj zawsze z mydełkiem, bo sama woda też może podrażniać.
    Dobrze wysuszający jest też linomag z cynkiem.

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

cos wiem o zyciu ze wspollokatorem...eh...
    mam nadzieje, ze nadejdzie taki dzien niebawem i juz z dwojka dzieci bedziemy mogli mieszkac sami, rodzinnie...bo to taki dyskomfort wlasnie, eh...

nadmanganian potasu mozesz kupic albo w proszku, albo w krysztalkach i tak: bierzesz CIUTKE proszku, albo jeden krystzalek i zalewasz przegotowana woda w szklance - powstanie ciemno fioletowy plyn... i teraz wezmiesz przegotowana wode do sloiczka sobie i wlejesz odrobine tego ciemno fioletowego plynu i woda rozowa gotowa, ta-dam!
    tylko tak jak pisalam - delikatnie rozowa, tak jakby to byly okularki z lekkim filtrem rozowym...a na waciku zanurzonym w tej wodzie nie widac nic a nic odcienia rozowego...wtedy jest to bezpieczne dla dziecka i mozna stosowac przy kazdej zmianie pieluszki, ale wazne tutaj ejst etz nawilzenie, bo nadmanganiam wysusza i goi, ale nie natluszcza-nie nawilza...
    wtedy dobrze mozna jeszcze przetrzec krochmalem chlodnym i wytrzec do sucha, powstanie taka fajna otulinka na pupince od krochmalu...powinno pomoc raz-dwa!
    a metod jest od groma...leczniczych masci tez...ja zawsze startuje od takich sprawdzonych i naturalnych (babcinych) metod, a potem jak nie pomaga to lece z innymi...jak narazie - tfu, tfu odpukac! - przy mega problemach woda rozowa i krochmal oraz osuszenie dokladne przy kazdej zmianie pieluchy pomagal szybciutko i wtedy nawet bez wietrzenia dawalo rade...byleby ladnie osuszyc pupinke...
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

jak się robią ranki to spróbuj odkażać Octaniseptem. Naprawde skuteczne. Ja zasypuję pupę przy każdej zmianie pieluszki mąką ziemniaczaną. Niewiele tak tylko żeby poprószyło skóre. Ślicznie wysusza i zostawia taki aksamit jak sie myje pózniej pupę. Wietrzenie jednak robi swoje...Powodzenia

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

dzięki za pomysł z octaniseptem, mam to w domu, a zapalenie krtani+ ząbkowanie+ jadowita kupa która była z 15 min w gaciach zrobiła swoje.
    Więc teraz oprócz krtani i ząbków mamy dwie ranki na pupie. Masakra jakaś:/
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

nieszczęścia chodzą parami a u Was to trójkami....

Chusteryczka Awatar Musli
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

U nas juz lepiej. Mama mnie poratowała, przyniosła rivanol i mąkę ziemniaczaną. przecieram rivanolem, potem obsypuje mąką, jutro będę kapała w krochmalu. Alik śpi
    nie ma mnie, wracam w niedzielę

blog http://szandorowemusli.blogspot.com
    dziergadełka http://musli-ruszyczmiejsca.blogspot.com

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

u nas sie udalo!
    pupka cudna jest, pachwinki bez ranek, a penisek tez nie wyglada juz jak waz przy zmianie skory...

takze DZIEKI wielkie!!!

a co u nas pomoglo...wietrzenie to raz, czestsza zmiana pieluchy, plukanie dodatkowe pieluch przed praniem i mniejsza ilosc olejkow eterycznych, linomag do smarowania i do mycia pupki - prawie przy kazdej zmianie pieluchy - mydelko marsylskie, do tego smarowanko po kapieli olejkiem ze slodkich migdalow z olejem z pestek winogron mieszanym...

make ziemniaczana mamy sprawdzona, jak teraz bedzie maly grzdyl w domu to na pewno bede uzywac!
    podobnie rivanol, tez dziala cuda!

POWODZENIA I ZDROWYCH PUPCINEK ZYCZE :*:*:*
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Chustonoszka Awatar Sylwia
    Miejscowość
    Warszawa / Izabelin

Domyślnie

Jesteśmy właśnie na etapie przechodzenia z jedno- na wielorazówki (14 miesięcy).

Do tej pory nigdy nie mieliśmy problemu z pupą, Jasiu ani razu nie miał odparzenia w pampkach. Nawet nie musieliśmy żadnych kremów stosować. Po jednym dniu w wielo- pupa masakrycznie odparzona
    Pieluchy zmieniałam co ok. 2 godziny. Może to uczulenie na polarek przy pupie?
    Spróbujemy jeszcze z bawełną organiczną, jak się powtórzy to - niestety - wracamy do jednorazówek

Jak widać, pampersy wcale nie są takie złe dla pupy...

Uprawnienia umieszczania postów