Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 237

Wątek: Uczulenie na polar w pieluszce

Mieszany widok

Chustomanka Awatar sylviontko

Domyślnie

mój starszy też koszmarnie się ostatnio odparza, szczególnie, jak to któraś z Was napisała, po kwaśnych kupach. Nie pomyślałam, że to może kwestia diety, zawsze zwalałam na ząbkowanie...
    druga sprawa - nie sygnalizuje, że ma kupę, a robi ją kilka razy dziennie i jak nie sprawdzę, to mu nie przeszkadza, że tam coś jest

młodszy odparza się od wszystkiego co sztuczne - welury syntetyczne, polar, więc u nas wszystko tylko naturalne od pupy.
    zauważyłam, że po praniu w jakichkolwiek detergentach też pupa czerwona. Najlepiej sprawdzają się u nas kule do prania - pupa super.

nie wiedziałam o siemieniu. pupki przemywam wodą albo z odrobiną szarego mydła, albo z kilkoma kroplami olejku herbacianego albo lawendowego i wycieram do sucha.
    kurczak 16.03.2010
    kurczaczek 8.05.2011

www.kokosi.pl - sklep z pieluszkami , podpaskami i akcesoriami dla mam i dzieci.
    _
    BLOG**PIELUSZKI_KoKoSi**
    Facebook

Chustofanka Awatar marika

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    Stosuj pieluszki z naturalnym materiałem od pupy i smaruj kremem przy każdym przewinięciu, pieluszki pierz zawsze w 60 stopniach płukając przed i po praniu. Jak coś się z nimi dzieje to daj na 90 stopni.
    Po nocy przy częstym zmienianiu jednorazów pupa o niebo lepiej, zaczerwienienia zniknęły . Teraz założyłam Marysi tetrę smarując przedtem linomagiem i zobaczymy.
    Kilka dni temu próbowałam też kieszonek (ich nie moczyłam w kwasku) i nie było najgorzej, ale też stosowałam linomag (wiem, że się nie powinno, ale trudno). Masakra była po wkładzie bambusowym na noc, ale to pewnie przez to, że za długo siedział na pupie niezmieniany . Więc może to nie do końca wina wielorazów samych w sobie, ale jakoś też wcześniej nic się nie działo złego, właśnie aż do chwili namoczenia w kwasku .
    Minka - sierpień 2011 i
    Zosinka - sierpień 2014

I jeszcze Ktoś

Domyślnie uczulenie na tetrę

czytałam ostatnio w internecie, że maluszki mogą mieć uczulenie na tetrę a właściwie na środki, którymi te pieluchy są wybielane. Czy to prawda?
    Kupiłam niedawno 20 pieluszek tetrowych, takich najtańszych za 2 złote, oczywiście bielonych i zastanawiam się, czy faktycznie ktoś nie napakował ich jakimś świństwem.
    Prosze napiszcie, czy Wasze dzieciaczki miały jakieś uczulenie na tetrę?

mamru
    Guest

Domyślnie

moje nie miały nigdy. Polecam pranie w 60 stopniach z niewielka ilością proszku i dodatkowym płukaniem niekoniecznie z płynem do płukania i wysuszone na słońcu. I tak sobie jeszcze mysle ze to nie uczulenie na tetrę a moze bardziej na środek w którym zostały wyprane.

Chustomanka Awatar reverie
    Miejscowość
    Keflavik

Domyślnie

a nie wystarczy je porządnie wyprać? na opakowaniu moich było napisane, żeby przed użyciem je wyprać w 95 stopniach, ja później wyprałam je jeszcze w 60, każde z dodatkowym płukaniem i oczywiście w dzieciowym proszku. nie sądzę, żeby coś w nich jeszcze zostało

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

zwykła tetra jest bielona chlorem, jest toksyczny, więc może uczulać. Na pewno przyda się wielokrotne pranie i płukanie
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Powiem tak: nawet jeśli ten chlor w zwykłej tetrze jest toksyczny, to i tak pampki są toksyczne o niebo bardziej. Nie każdego stać na niebielone muśliny za 12 zł/sztuka. Ja mam trochę marketowej tetry i dawno się sama rozgrzeszyłam.
    Nigdy nie słyszałam o dziecku uczulonym na tetrę - na środki piorące, owszem, na pampersy wszelakie tym bardziej, ale nie na bawełnianą tetrę.

Edit: a o tym uczuleniu na tetrę to kto pisał, jakiś sprzedawca jednorazówek?

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Przygranicze

Domyślnie

dokładnie jest tak jak dziewczyny piszą, prać i prać, szczególnie przed pierwszym założeniem dla noworodka i wyprasować w najwyższej temp. ja zrobiłam tak dosłownie ze wszystkim nawet biustonoszami do karmienia i wkładkami wielorazowymi laktacyjnymi bo też mają kontakt z moją skórą a potem dziecko do buzki to pcha...

nigdy nie słyszałam o uczuleniu na tetrę... więc będzie dobrze...przecież my też na tetrze się chowaliśmy
    P 2000, M 2005 , M 2011, L 2015

Chustofanka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie co na odparzenia i jak do nich nie dopuścić

Czego można użyć na odparzenia przy pieluszkach wielo? I jak zapobiegać? Do tej pory u córeczki pupa była bardzo ładna. Wczoraj, dosłownie w ciągu 2 godzin jej sie zrobiło odparzenie. Nie wiem czemu, bo już nie jest tak gorąco, staram się często przewijać.

Chusteryczka Awatar urticea
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

u nas najlepiej pomaga wietrzenie pupy
    a jak zapobiegać? często przewijać..
    08.2011 04.2014

Guest
    Guest

Domyślnie

wpisz w szukaja słowo odparzenia znajdziesz mnóstwo wątków
    w tym tyg szukałam
    powodzenia

Chusteryczka Awatar miss_kumcia
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

Puder lub najzwyklejsza mąka ziemniaczana będzie najlepsza.
    U nas odparzenia pojawiają kiedy Młody ząbkuje (mocz jest bardziej kwaśny),więc staram się często wysadzać i nie pozwalać długo w siuśkach leżeć
    Gad 2011

Chustofanka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Właśnie widzę że wątek niżej ktoś ten sam temat poruszył
    mąkę ziemniaczaną mam, chyba nawet kiedys słyszałam że jest dobra. A że potrzebna mi była raz do cista i teraz tak stoi i jej nie używam, to może pożytek będzie dla córci
    Ja ją wcześniej wysadzałam, i dobrze nam szło, czasem w nocy (przez ok. 8 godzin) w ogóle nie sikała (!) ale ostatnio chyba jakiś bunt, bo sika w nieprzewidywalnych momentach. Eh. Mam nadzieję że mąka cos pomoże, bo na razie to odparzenie nie jest duże. No i że znowu mi się uda częściej łapać siki, no i kupę..

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Tuż po porodzie córeczka miała ogromny problem z odparzeniami, mimo wietrzenia niemal 24h (nawet w nocy spała z rozpiętą pieluchą pod pupą). Przerobiliśmy chyba wszystko, co tylko można. Najskuteczniejsza była mąka ziemniaczana!
    ALe i tak na dobre przeszło dopiero wtedy, gdy skończyły się upały...
    Z tego, co potem słyszałam, masa dzieci miała odparzenia. I częste przewijanie (po każdym małym siku!) nie pomagało...
    http://corallovo.blogspot.com/
    08.2005 06.2010 01.06.2014

Chusteryczka Awatar Kocia_mama
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów. No prawie.

Domyślnie

moja kolezanka poleca masło karite choc w zasadzie... z wielo sie nie powinno tlustych mazidel uzywac.

<Miejsce na mądry cytat>

Chustomanka Awatar slomka81
    Miejscowość
    Jawiszowice

Domyślnie Czy to uczulenie?

Witajcie
    mam problem i trochę jestem podłamana. Kupiłam wiele kieszonek z mikropolarkiem, bo super nam pasowały, ale ostatnio mojej małej na "siuśce" zrobiły się takie czerwone kropeczki....nie schodzi to po mące ziemniaczanej, po maściach też nie bardzo...nie wiem, czy to może być uczulenie na polar? ale jak Mała jest w bambusowej pieluszce to też nie schodzi....na odparzenie też mi to nie wygląda....poradźcie!!!!!!!!11

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

może wróć na jakiś czas do jednorazówek, a w tym czasie pieluchy wielo niech przejdą stripping i kwaskowanie po czym spróbuj ich ponownie.
    skorzystaj też z wyszukiwarki (prawy górny róg), podobny problem był już poruszany

powodzenia

Chustomanka
    Miejscowość
    już nie Gdańsk

Domyślnie

mój synek miał takie czerwone plamki, zmieniłam trochę dietę i wietrzyłam pupę

Chustomanka Awatar slomka81
    Miejscowość
    Jawiszowice

Domyślnie

Dzięki dziewczyny znalazłam ten podobny problem i poczytałam. Ale ja tak nie lubię już jednorazówek....jednak na noc założyłam i posmarowałam tormentiolem. Teraz trochę nadmanganianem potasu rozcieńczonym smaruję, kisielkiem z mąki ziemniaczanej, na to linomag i papierek taki do kup i pieluszka wielo często zmieniana...jest ciut lepiej...mam nadzieje, że pomoże i że to jednak nie mikropolar....i bedę lepiej płukac pieluszki i zobaczymy

Chustomanka Awatar nel
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

slomka, możesz mi polinkować te wątki... bo szukam i szukam i nie mogę znaleźć, a u córki dokładnie to samo... mnóstwo krosteczek na pupie, które skupione są w takich kilku większych plamach... zastanawiam się czy to polar, tetra, PUL z otulacza, czy proszek.. buuuu
    córka (czerwiec 2011) i syn (wrzesień 2013)

moje zdjęcia

Uprawnienia umieszczania postów