Pokaż wyniki od 1 do 20 z 33

Wątek: jaki rodzaj pieluszek jest dla dziecka najwygodniejszy?

Mieszany widok

Chustomanka Awatar pyzata
    Miejscowość
    Kalisz

Domyślnie

u nas pod względem wygody chyba Itti Bitti AIO wygrywają, jakieś takie wydają mi się najzgrabniejsze
    Martynka zwana Pyzą styczeń 2009; Hania zwana Zbójcerzem marzec 2011

Chustomanka Awatar wiki100
    Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

że coś dorzucę- nawet mniej ważny jest otulacz czy pieluszka (bo i tak należy tak zakładać, żeby gumki były w pachwinkach, nie gdzieś na nóżkach) od wkładu, ja bardzo chwalę wkłady nocne stare od CP- chłonne a zgrabne- pisze to mama bardzo drobnych dzieci, a po domu na co dzień- zwykła tetra (przynajmniej przy młodszym dziecku). mam jeszcze takie gatki wełniane bardzo zgrabne od franiszki- co prawdza z przodu doszyłam wkładkę z filcu, żeby nie przeciekały, ale dziecko w nich supre zgrabną ma pupkę.
    Ale to wszystko zależy od dziecka od budowy, generalnie trudniej jest z drobinkami.
    Chudzinka- Ufoludek - 2001, Krasnoludek - 2009, Pimpuś -2012

Chustoholiczka Awatar Alassea

Domyślnie

Zgadzam się że z drobnymi dzieciakami trzeba się więcej nagimnastykować.. Często miałam wrażenie że tetra w otulaczu krępuje mu ruchy, ale zaczęłam ją po prostu inaczej składać i jest lepiej Jeszcze lepsze są prefoldy pod tym względem, że cieniej na pleckach. Kieszonek używamy rzadko i raczej na wyjścia, bo na noc nie mają szans, tak jak wełniaki. Wszystko zalane, zwykle na plecach, nie wiem jak ten mój chłopak sika
    Cypisek - [maj 2012], Żabka - [czerwiec 2015]
    Żona, matka, Certyfikowana Doula, Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, CDL

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłam - nie tyle miałam na myśli rozwój ruchowy, co komfort ruchowy w zasadzie. Też nie sądzę, żeby ktoś zaczął później chodzić przez wielorazową pieluchę

Dzięki za odpowiedzi.

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

a to niesłusznie.
    źle dobrana pielucha potrafi wpłynąć na rozwój ruchowy dziecka ograniczając go.

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    a to niesłusznie.
    źle dobrana pielucha potrafi wpłynąć na rozwój ruchowy dziecka ograniczając go.
    Ok, masz rację. Ale wcześniej wyszło na to, że moim zdaniem sam fakt noszenia wielorazówek źle wpływa. Pielucha po prostu powinna być dobrana odpowiednio, bez względu na to ilurazowa jest

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Mój komentarz był lekko ironiczny przecież nie bierzcie go tak poważnie.

Ale prawdą jest że stara dobra tetra (ta dawna opcja bez otulacza) była ok ale wymagała częstego zmieniania.
    Pojawienie się jednorazówek i ich coraz większa chłonność sprawiło że zmieniły się wymagana stawiane pieluchom, już nie satysfakcjonowała pielucha na jedno siku ale na pół dnia .

I tu jest pułapka wielorazówek. Ogromna większość użytkowników wielo zakłada swoim dzieciom za duże i za grube pieluchy (no bo przecież to takie ekonomiczne i jedne pieluchy mają na całe 2 lata wystarczyć )
    Niestety często widziałam niemowlaki maleńkie czy wręcz noworodki z pieluchą tak grubą że dziecko leżało z wykrzywionymi pleckami w wymuszonej lordozie bo pod odcinkiem krzyżowym była grubaśna pielucha
    Wielorazówki są bardzo ok pod warunkiem że są dobrane rozmiarowo i właściwie założone. U nas absolutnie nie sprawdziły się formowanki + otulacz a już tym bardziej twarde i sztywne po lanolinowaniu wełniaki... brrr
    Jak młody był malutki to cienka tetra składana tak by pod pupą było niewiele a troszkę więcej z przodu, no i to była wersja na jedno siku bo zakładałam pojedynczą tetrę! Później doszły kieszonki i tu również jeżeli dodawała dodatkowy wkład tylko z przodu.

Oczywiście że dzieciaki kiedyś nie miały problemu z chodzeniem bo przecież mogły swobodnie z tetry się wyzwolić i biegać sikając po nogach

edit: wracając do zdrowotności pod kątem skórnym to i tu często wielorazówki się niestety nie sprawdzają.
    Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Chustomanka Awatar ifinoe
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

pod względem zgrabności najlepsze u nas: kieszonki Nappi me, a po nich zaraz Małe me
    otulacz - hitem okazał się Grovia, a flip odpadł w przedbiegach + tetra bambusowa

potem itti bitti

na noce formowanki: najzgrabniejsza Nappi me, zaraz po niej ecodidi + wełniak ecodidi (gacie Storcza za wielkie i sztywne)

pupa najpiękniejsza po zestawie nocnym formowanka bambusowa + wełniak ecodidi
    Październikowa plepla 2007
    Październikowy przeszkodnik 2012

Domyślnie

A ja od pewnego czasu myślę nad tym, czy wielorazowki nie byłyby wygodniejsze, gdyby miały z przodu, na brzuszku gumkę taką jak na plecach??? Wydaje mi się, że byłyby bardziej elastyczne wtedy, czy może się mylę? Bo ja mam problem z tym, zeby dopasować pieluszkę, tak żeby nie uciskała kiedy dziecko siedzi. Wiem że Apple cheeks taką gumkę mają, ale nie stać mnie żeby taką sobie kupić, może któraś z Was ma takie?
    I jeszcze chciałam zapytać co wkładacie na noc do otulacza ecodidi,( bambusowy puch pupeko będzie dobry?) i czy naprawdę jest taki wygodny? Nie uciska nóżek? Bo rozmyślam czy by go nie kupić na noce?

Uprawnienia umieszczania postów