wątek do przypięciacoby łatwiej było szukać książek
wątek do przypięciacoby łatwiej było szukać książek
synek lato 2008synek wiosna 2011
poprosilam o podpiecie.
uprzejmie prosze o
1) wrzucanie w ten watek zapotrzebowania na konkretne ksiazki - o koniach/psach/pociagach/... - co komu potrzebne
2) podawanie ksiazek - w miare mozliwosci z wiekiem dziecka (tak plus minus przynajmniej)
a ja obiecuje na biezaco (w miare mozliwosci) aktualizowac liste (linki do ksiazek, autorow etc. moge dodawac sama, no problem - tylko wiek dawajcie, bo nie wszystyko czytalam/mialam w rekach).
po weekendzie postaram sie dodac ksiazki o jesieni, zimie i Bozym Narodzeniu - tak na poczatek...
Ostatnio edytowane przez natala ; 18-11-2013 o 09:12
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster
Natala, chylę czoła. Epokową robotę żeś wykonała.
Do chorób dorzuciłabym
Kamyczek u doktora - 1,5+
do śmierci
Pernilla Stalfelt - Mała książka o śmierci (Ryms podaje 7+, ale Tadzio ma 3 i ogląda z zaciekawieniem)
do uczuć
Pernilla Stalfelt - Mała książka o miłości (j/w)
do strefy nocnikowej
"Nocnik maksa" (2+) oraz "Basia, Franek i pielucha" (2+)
oraz serię defekacyjną: "Mała książka o kupie" Pernilli Stalfelt, "Kupa - przyrodnicza wycieczka na stronę" Nicoli Davis, "O małym krecie który chciał wiedzieć kto mu narobił na głowę" Wolfa Erlbrucha. Wszystkie trzy są obecnie obiektem miłości mego trzyletniego syna.
Grzeczna Gro Dahle to moim zdaniem książka o złości. I pozbyciu się konformistycznego mundurka. 3-letni Tadzio wielbi Lusię.
A interesują mnie zbiory:
Dinozaury (dla maluchów)
Wodne życie
Ślimaki
Ogrodnictwo: tu namierzyłam "Linneę w ogrodzie Moneta" (4+), "Rok z Linneą" (4+), ale mi obie Linnee wydają się być skierowane dla starszych dzieci, "Zuchy z warzywnego ogródka" (2,5+) oraz "Maisy Grows A Garden" (zdecydowanie dla maluchów)
Rozwód
Rodziny patchworkowe (też homoseksualne)
I książki w których dorośli odzywają się do dzieci z szacunkiem
wrzucę tu swoje propozycje i wiek też uzupełnię. cieszę się, że taki wąt jest na górze![]()
Ostatnio edytowane przez szast.prast ; 17-10-2013 o 23:14
w poniedzialek uaktualnie (ide sie szkolic weekendowo). dinozaurow mamy mase (milosc F wielka) - po angielsku sporo, ale nie tylko. wodne zycie w sensie podwodne zyjatka/ryby/etc. czy wodniki i rusalki??
rozwod tez by mnie ciekawil, bo te ksiazki to znam to juz maja jednego rodzica - a o samym rozwodzie jeszcze chyba nie trafilam nic. ale moze ktos cos??
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
o rozwodzie napotkałam ostatnio Rozwód. Zawsze będziemy razem ale nie czytałam, nie wiem jak z treścią, z tej serii jest też o adopcji
A może by wyodrębnić osobną kategorię na pop-upy?
I w ogóle chylę czoławspaniałą robotę tu robicie.
Do zbiorów o przyrodzie/owadach dodałabym "Niezwykłe przygody Olka i Walerki". Raczej dla starszych dzieci. Uwielbiałam tą książkę jako dziecko.
Miszka 30.03.2012r.i Miko 19.02.2015r.
natala - mocno zniechęcające do zajrzenia w ten wątek jest ustawienie najbardziej "atrakcyjnych" tematów - śmierci i choroby - na pierwszym miejscu. Proponuję zmienić na O KSIĄŻKACH - TEMATYCZNIE albo coś w ten deseń, bo w tym momencie zupełnie nie wynika z tytułu, że będą tu listy książek o nocniku, maszynach budowlanych, smokach, świętach, księżniczkach, torelancji,...
![]()
tak, tak, metis1 ma racjęskoro będą tu inne książki to koniecznie trzeba zmienić tytuł, żeby od razu wiadomo, że tu jest lista ciekawych książek
synek lato 2008synek wiosna 2011
tak, tytuł można by zmienić jak sugeruje metis. Podkategoria pop-up też by mnie interesowała
Może by jeszcze jakaś kategoria atlasów i encyklopedii ogólnie - geograficznych, anatomicznych, językowych, zwierzakowych i innych dla dzieci.
Ostatnio edytowane przez Nalia ; 18-10-2013 o 09:54
Ania - mama Wiktora (22.08.2008) i Dariusza (02.07.2012)
I jeszcze książki - wyszukiwanki w typie Mamoko, Czereśniowej, W przedszkolu, 1001 drobiazgów.
wiosenna córa (2011r.) i zimowa córa (2014r.)
Spróbuję dzisiaj przygotować dział z ksiązkami obrazkowymi - wyszukiwankami żebyś mogła go wkleić i ewentualnie potem ludzie podopisują do doklejenia. Dam znac jak skończe żebyś mogła przekleić go na początek a potem tylko uzupełniać.
W ogóle mam propozycję żeby ten kto może zajął się jakimś "działem" to natali może łatwiej/szybciej będzie jeśli to potem tylko będzie uzupełniac. Znajdą się chętni na inne działy?
Fistaszek jest z nami od lutego 2011
ja do serii "skąd się biorą dzieci" dodałabym jeszcze Maciupka i Maleńtasa http://aros.pl/ksiazka/maciupek-i-ma...w-brzuchu-mamy
mamy Lineę w ogrodzie Moneta i czytaliśmy już w okolicach 3lat a nawet wcześniej, najpierw przeglądaliśmy obrazki z roślinami, a potem już czytanie-nota bene zabawnych historii i książka nadal ma u nas spore wzięcie co po niej widać![]()
dzieki. ja mam duzo pozapisywane, wiec spokojnie moge wklejac wszystko - wystarczy mi w sumie jak mi tytuly podpowiecie i kategorie wiekowe (to najwazniejsze). jak linki - to w miare mozliwosci do strony wydawnictwa (chyba, ze sie nie da) - bo z ksiegarni potem ksiazka znika i link nie ma sensu. angielskie w sumie moga byc amazonowe linki, bo tam nie znika raczej. jak inno-jezyczne to z linkami prosze od razu.
tylko nie na raz - wrzucicie troche na luz cobedzie co chcecie - pop-upy, obrazkowe, smoki, krolewny, atlasy, geografia, co komu do glowy przyjdzie - tylko po trochu
i po weekendzie, po mnie czeka chustowe szalenstwo...
metis - zapomnialam wczoraj o zmianie tytulu, zaraz to zrobie, dzieki
dodane do 1 postu, poprawiony tytul - jak ktos ma lepszy to piszcie - nie mam pomyslu, zeby zachecal jakos...
Ostatnio edytowane przez natala ; 18-10-2013 o 11:37
A tematy mało przyjemne, ale bardzo ciekawe?
Werner Holzwarth/Wolf Erlbruch "O małym krecie, który chciał wiedzieć, kto mu narobił na głowę" http://www.hokus-pokus.pl/ksiazka/78/index.html
Nicola Davies "Kupa"http://www.wydawnictwodwiesiostry.pl...prod-kupa.html
Nicola Davies "Robale" http://www.wydawnictwodwiesiostry.pl...od-robale.html
Styczniowy Staszek (2009), lutowy Tadek (2011)
Moja dłubanina
Pewnie robale można wkręcić
Jeszcze w temacie kupy...
Pernilla Stalfelt "Mała książka o kupie" http://www.czarnaowca.pl/literatura_...ie,p1670615723
Styczniowy Staszek (2009), lutowy Tadek (2011)
Moja dłubanina
dorzucam "Psią kupę", choć to bardziej o inności i (samo)akceptacji niż wypróżnieniach; mój polubił mając jakie 2,5 roku.
żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)
Do książeczek świąteczno-zimowych dodałabym Gąska Zuzia i pierwsza gwiazdka. Mojemu półtoraroczniakowi bardzo się podoba. Najbardziej lubi wszelkie momenty "bach!"i nocne niebo z gwiazdami.
I jeszcze Karzełkowo w śnieżnej szacie.
Miszka 30.03.2012r.i Miko 19.02.2015r.
wracam w sobotei bede miec wreszcie normalny dostep do netu. mam jeszcze troche bozonarodzeniowych na liscie (anglojezycznych tez) to w pierwszym rzucie uzupelnie pierwszy post.