U mnie oboje bardzo lubią Ivara.
Mój 4latek lubi Ivara, może bez szału wielkiego, ale on nie jest jakimś wielkim fanem dinozaurów. Mi się te książki podobają, nienachalnie przekazują wiedzę o dinozaurach, a jednocześnie to fajna, ciepła opowieść. Jak się rozgladalam za książkami o dinozaurach, to znajdowałam same książki z wiedzą encyklopedyczną, dlatego te o Ivarze są takie wyjątkowe. I zobacz na stronie wydawnictwa, kupowałam tam za 10zł za książkę.
Jeśli chodzi o sen Alicji, to czytaliśmy kilka razy, coś tam do niego dotarło, ale właśnie chyba dlatego, że jest też fanem było sobie życie, a funkcjonowanie ciała bardzo go interesuje i naprawdę dużo z tego rozumie. Ogólnie, to myślę że to książka dla starszych dzieci, tak 6-7-8lat.
Ostatnio edytowane przez kaisa ; 31-05-2018 o 07:20
J.2014 i E.2016
Dla mnie najlepsze książki o dinozaurach (nie encyklopedyczne) to właśnie Ivar i pierwszy tom Magicznego domku na drzewie (do niego jest jeszcze dodatkowy tom Tropiciele faktów już właśnie z konkretną wiedzą).
Dziewczyny czy są gdzieś zebrane antologie wierszy czy lista wierszy które dobrze by było by dzieci znały?
A może wyodrębnijmy taki dział?
Fistaszek jest z nami od lutego 2011
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster
O strazakach dla niespelna 3latka.
Mamy Pali sie Brzechwy i Kicia kocia poznaje strazaka
Mysle o ksiazce Grebana z MR Bede strazakiem
Moze Swiat w obrazkach?
Seria Madra mysz?
Strażak Sam. Mamy broszurowe i takie w grubej oprawie.
Mądra Mysz u nas lubiana. Chyba nie mielismy książeczki z Mądrej myszy która by nie pideszła moim dzieciom.
Jak Wojtek został strażakiem
Świat w obrazkach u moich dzieci lubiane i to każda (mamy tylko te z tematyką która interesowała moje dzieci. Strażacy były długo wertowani
Jest jeszcze książka Egmontu z serii poczytaj ze mną. Mieliśmy z biblio ale món był wtedy starszy. Nie wiem czy dla 3 latka nie pamiętam a nie mam jak sprawdzić.
Ostatnio edytowane przez spadłamznieba ; 26-07-2018 o 12:00
G. 11.2015 # K. 10.2017 # A. 08.2019
Książki na temat futbolu dla osmiolatkow?
Znalazłam:
Serie Najfutbolniejsi
Lewy, gola!- z serii Czytam sobie
"Tajemnica meczu"- z serii biuro detektywistyczne Lassego i Mai
Może coś fajnego z faktami na temat piłki nożnej polecacie?
Coś takiego mieliśmy pożyczone z biblioteki:
Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
A. i J. (23-06-2010)
A może "Mieszko piłkarz nad piłkarze"?
https://czytam.pl/k,ks_721447,Mieszk...SABEgK5DPD_BwE
Zakończyłyśmy cysianie w wieku okrągłych 4 lat
M1 X 2007, M2 V 2016
Piłka nożna - moja pierwsza encyklopedia, sporo informacji.
I gdzieś mi mignęlo coś jak Krótka historia piłki nożnej Naszej księgarni, ale nie miałam w rękach.
Syn połknął biografię Lewandowskiego w wersji dla dzieci Żółtowskiej-Darskiej.
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Nie czytałam, ale trochę w tej tematyce
http://www.zielonasowa.pl/lamy-united.html
Wiek czytelnika: 9-11 lat
Stara baśń i może jeszcze inne Kraszewskiego.
Panienka z okienka.
Quo vadis?
Współczesne z odniesieniami historycznymi to Kroniki Archeo.
Mój chłonął Ricka Riordana cykl o Percym Jacksonie.
To tak na szybko...
K. VIII 2011 i P. VIII 2014
Horrendalna historia Polski, kak na szybko. Później jeszcze dopuszę kilka takich mniej znanych.
Dzięki!
Percy Riordan przeczytany, wszystkie te nieskończone tomy, Kroniki Archeo też. Panienka z okienka będzie ble, bo ogółem całowanie się i historie miłosne są na tym etapie bleeee.
Na Horrendalną historię PL patrze, ale czy ona nie jest dla młodszych czytelników?
Horrendalna historia Polski jest dla czytelników właśnie w takim wieku.
Jest jeszcze Historia bez cenzury, ale tam zdarzają się słówka niecenzuralne i treści nie dla dzieci. U mnie dwunastolatek czytał, mama mu wypożyczyła, nie zgłaszała zadnych uwag.
Z tego, co znalazłam"
książki Anny Domańskiej (Historia żółtej ciżemki i inne)
Czesława Niemycka... Jadwiga i Jagienka
seria Wojny dorosłych - historie dzieci (2 wojna światowa i czasy współczesne), bardzo polecam
Wakuła P. Jagiełło pod prysznicem, Zdarzyło się w Polsce
Seredyński Adam: Przyjaciele z Breslau (2 wojna światowa)
Szczygielski: Teatr niewidzialnych dzieci (lata 80, stan wojenny), adresowana jest dla starszych dzieci, ostatnio babka wzięła dla młodszych, bardzo im się podobało, jest to bardzo wartościwa.
Natalia
mama Ali 21.11.2006
i Antosia 11.05.2010