Pokaż wyniki od 1 do 20 z 695

Wątek: Mój kryzys wielo!

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

Owieczko, a może zakręćcie wszystkie kurki i sprawdźcie, czy przecieku gdzieś nie ma? ja też jak zaczęłam prać i zapierać i płukać to zużycie wody wzrosło, ale nie aż tyle też czekam na koniec miesiąca i rozliczenie z suszarki elektrycznej wiem, że to raczej nie ekologiczne, ale w mieszakniu nie mamy pary na oknach już

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madziaaliyah Zobacz posta
    oooo tak, myslę że na zapieranie kupek idzie najwięcej wody
    Dokłądnie- spłukiwanie kupek zabiera bardzodużo wody, a jak pisałam- niunia jeszcze do niedawna robiła po 5 dziennie.

Cytat Zamieszczone przez Magenta Zobacz posta
    Owieczko, a może zakręćcie wszystkie kurki i sprawdźcie, czy przecieku gdzieś nie ma? ja też jak zaczęłam prać i zapierać i płukać to zużycie wody wzrosło, ale nie aż tyle też czekam na koniec miesiąca i rozliczenie z suszarki elektrycznej wiem, że to raczej nie ekologiczne, ale w mieszakniu nie mamy pary na oknach już
    Przecieku nie ma- łazienka została wyremontowana na miesiąc przed przyjściem na świat Niuni, w kuchni nie ma co ciec. Mieszkamy w bloku.
    Poprostu- zwiększyło nam się zużycie wody i tyle.

Piszę o tym, bo są rodziny, gdzie rachunki, tak jak u innych dziewczyn wzrosną po 100zł, a będą domy, gdzie jak u nas- 2 tysie, zatem warto być gotowym. Rachunki są różnie rozliczane- moja znajoma, też z Wawy płaci rachunki raz do roku- całośc, ja płacę w czynszu ryczałt i ewentualnie raz do roku dopłacam, albo mi zwracają, ktoś inny ma rozliczenia co 2-3 miesiące. Różnie są także robione prognozy. U mnie obliczenia są dośc łatwe, bo Ninia ze stycznia, zatem idealnie wpasowauje się w cykl rozliczeniowy, ktoś inny ma dziecko z października, zatem więcej wody lał de facto przez 2 miesiące, to i dopłata miniejsza.

Nie chcę nikogo zniechęcać. Tak jak pisałam, gdybym miała drugie dziecko- też używałabym wielo.

Chustoholiczka Awatar Chani
    Miejscowość
    Kędzierzyn-Koźle

Domyślnie

U mnie przypadkowo Młody też idealnie wpisał się w terminy rozliczenia
    Bo urodził się końcem marca, a w naszym mieszkaniu rozliczenie wody wypada od 1 kwietnia do 30 marca następnego roku tak sobie dziwnie zarządca wymyślił.
    Płacę ryczałt, potem rozliczenie. Kupki w pierwszym roku były, jak to u noworodka i małego niemowlaka karmionego piersią. Też zapierałam
    Miszka 30.03.2012r. i Miko 19.02.2015r.

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

z drugiej strony moja potrafi co 3 dni kupkę zrobić, więc tak sobie myślę, że kilka dziennie to jest już naprawdę sporo i nie ma się co dziwić, ponadto u mnie mąż spisuje liczniki co miesiąc i dlatego widzi wzrost w skali miesięcznej, nie rocznej ja zaczęłam baardzo późno pieluchować, bo po roczku dopiero, ale gdybym miała nowe maleństwo, zaczęłabym od razu mam tez mały patent na płukanie pieluch z wiaderka-ale nie zawsze mi się chce: gdy mam zamiar myć włosy, brać prysznic, lub przygotowuje kąpiel dla dzieci to otwieram ciepłą wodę i zanim poleci to tą zimną wlewam do pustego wiaderka, daję kropelkę olejku herbacianego(żeby mi tam nic nie "urosło" bo nie wiem ile taka woda może stać) i na następny dzień odłożone zasiusiane pieluszki mogę wypłukać ręcznie jak ktoś ma miejsce na kolejne wiaderka z wodą to polecam, u mnie przynajmniej zanim woda ciepła zacznie lecieć to mam ze 4 litry wylane w ścieki

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Robię podobnie, wlewam do misek i wiaderek, i cały dzień płuczę w tej wodzie, wieczorem wylewam.
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

Zakupkaną pieluszkę z rzadką kupką też razem z tą kupką tak wrzucacie? Bo nas wykończyły najprawdopodobniej rzadkie kupki i ich spłukiwanie 5 razy dziennie.
    Zobaczymy jak będzie w tym roku. Zużycie wody będzie na bank mniejsze bo kupiliśmy zmywarkę, no i kupki teraz średnio raz dziennie i nie rzadziochy, zatem szybko się ich pozbywać wprost do kibelka z pieluszki.

Chustonoszka Awatar madziaaliyah
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

Ja spłukuję rzadka kupkę nawet częściej niż 5 razy dziennie Czasem jak bokiem wyleci to tetra jest tak upaćkana, że zapieranie jej zajmuje mi 5 minut albo i lepiej... :-/ Masakra. Czekam na lepsze czasy kiedy kupka się "zagęści"
    Mąż (razem od 05.2000) , Wojtuś (02.2011) , Aniołek (06.2012) , Jerzyk (11.2013)

Uprawnienia umieszczania postów