Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 39

Wątek: Plecak prosty zakończony pod pupą.

Chustomanka Awatar Aliszia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie Plecak prosty zakończony pod pupą.

Jak to jest dziewczyny? Często na Waszych zdjęciach i w instrukcjach napotykam się na plecaki proste, których wiązanie kończy się pod pupą dziecka (poły nie idą do przodu i nie ma wiązania na moim brzuchu).

Wiadomo, krótka chusta. Ale czy takie zakończenie się nie obluzowuje? Mogę tak zawiązać moją niesiedzącą jeszcze córkę?

Bo dla mnie ten węzeł z przodu to ogromny dyskomfort i chętnie kupiłabym jakąś króciznę (powód do kupienia chusty, wiadomo ) i kończyła plecak w ten sposób. A plecakuję w domu każdego dnia, więc przydałoby się jakieś ulepszenie.
    Doula. Mama małej Polki, urodzonej16 czerwca 2012.

Chusteryczka Awatar urticea
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

a próbowałaś wiązać "u góry" (tybetan chyba?), mnie też denerwuje jak mam w pasie, a tak jest mi dużo wygodniej.
    co do wiązania pod pupą - nie mam pojęcia
    08.2011 04.2014

Chustoguru Awatar Agulinka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

pod pupą wiązać można tylko przy stabilnie siedzących maluchach. było dużo o tym na forum, poszukaj.
    Agnieszka, mama Marty (10.2011), Miriam (12.2014) i Elżbiety (11.2016)

Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Dziecko musi siedzieć I wszystko jasne!

A tybetana próbuję, ale ze względu na spory biust to też nie do końca moja bajka, jednakowoż lepiej, niż w pasie

Chustoholiczka Awatar eesti
    Miejscowość
    Estonia/wcześniej Szczecin

Domyślnie

A może wykończenie estońskie ( http://www.chustomania.pl/online/chustomania/cis-web2_chust_media.nsf/vwImagesView/41AE942A687CA243C125747B001B5F5E/$File/estonczyk.jpg )? Moje ulubione
    Igor 27.09.2009
    Eryk 17.03.2012
    Adam 24.04.2015
    Nika 02.02.2018
    Kuba 31.12.2019
    Kaja 21.09.2021

Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Probowałam i wszystko mi się rozjeżdżało. Skończylo się tym, że Pola jedną nóżkę miała 30 cm niżej, niż drugą i zrezygnowałam.

Chustomanka Awatar nel
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Plecak z koszulką może..? Choć nie wiem, czy to nie będzie ta sama bajka co z tybetanem...
    córka (czerwiec 2011) i syn (wrzesień 2013)

moje zdjęcia

Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Niestety. Po prostu muszę poczekać, aż mała zacznie siedzieć sobie (choć gdy widzę jej poczynania, mam wrażenie, że to już całkiem blisko) i będę próbować z tyłu.

Chustofanka Awatar soh
    Miejscowość
    Japonia

Domyślnie

Pytanie, bo mój mózg nie pracuje juz chyba:
    Gdzie, z punktu widzenia dziecka, leży różnica pomiędzy plecakiem związanym z przodu i pod pupa?
    Potrafię sobie wyobrazić, ze plecak zakończony z przodu i tybetan różnią sie dla dziecka, ponieważ inaczej rozkłada sie napięcie na ramionach, a co za tym idzie nieco inaczej na chuscie na plecach. Ale w przypadku wiązania z przodu i pod pupa po prostu nie wiem.
    Soh i same corki - Majka (08/2007), Kalina (09/2009), Sumire (07/2012), i Amelka (02/2015)

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Na pewno doradczynie napiszą coś więcej, ale mi się wydaje, że chodzi o to, żeby dziecko nie "siedziało" na węźle.

Chusteryczka Awatar Agna
    Miejscowość
    Reda

Domyślnie

Aliszia - mi też się wydawało, że ze względu na sporawy biust tybetan jest nie do przejścia a w pasie z przodu wiązać nie lubię.
    Ktoś zdziwiony moimi wątpliwościami pokazał mi, jak ładnie szeroko możesz na biuście rozłożyć poły chusty zanim ją zawiążesz Owszem, na początku miałam wrażenie, że chodzę w staniku z kokardą No, ale jak poćwiczyłam, to bardziej zaczęło to przypominać koszulkę, taką krzyżowaną na biuście i naprawdę wygodnie się nosi
    Nie wróciłam już do węzła na brzuchu. Popróbuj, tym bardziej, że łatwiej jakoś z tym węzłem dziecko zawiązać wysoko, żeby widziało przez ramię i nosisz po domu - popracujesz sobie nad tą cyckową dekoracją
    www.zufizo.pl

Zuzia 09.1999. Filip 05.2001. Zosia 04.2011.

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soh Zobacz posta
    Pytanie, bo mój mózg nie pracuje juz chyba:
    Gdzie, z punktu widzenia dziecka, leży różnica pomiędzy plecakiem związanym z przodu i pod pupa?
    Potrafię sobie wyobrazić, ze plecak zakończony z przodu i tybetan różnią sie dla dziecka, ponieważ inaczej rozkłada sie napięcie na ramionach, a co za tym idzie nieco inaczej na chuscie na plecach. Ale w przypadku wiązania z przodu i pod pupa po prostu nie wiem.
    Nie wiem dlaczego dopiero dziecko stabilnie siedzące można wiązać w plecak z węzłem pod pupą, ale z punktu widzenia noszącego prosty z węzłem z przodu jest stabilniejszy - chociaż tu też dużo od dociągnięcia zależy
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chustomanka Awatar Nalia
    Miejscowość
    podlasie :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pat007 Zobacz posta
    Na pewno doradczynie napiszą coś więcej, ale mi się wydaje, że chodzi o to, żeby dziecko nie "siedziało" na węźle.
    A w kangurze jest węzeł pod pupą... to dlaczego w plecaku nie może go być...tak się zastanawiam...
    Ania - mama Wiktora (22.08.2008) i Dariusza (02.07.2012)

Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agna Zobacz posta
    Popróbuj, tym bardziej, że łatwiej jakoś z tym węzłem dziecko zawiązać wysoko, żeby widziało przez ramię i nosisz po domu - popracujesz sobie nad tą cyckową dekoracją
    Agna, dokładnie tak zaczęłam jakiś czas temu rozkładać i jest dużo lepiej... ale nie ukrywam, że wolałabym tego w ogóle nie mieć

Chustofanka Awatar soh
    Miejscowość
    Japonia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nalia Zobacz posta
    A w kangurze jest węzeł pod pupą... to dlaczego w plecaku nie może go być...tak się zastanawiam...
    Dokładnie o tym samym myślałam właśnie...
    Soh i same corki - Majka (08/2007), Kalina (09/2009), Sumire (07/2012), i Amelka (02/2015)

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

mam duży biust i tybetana kocham
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

Kangur jest wiązaniem które jest wykońćzone węzłem pod pupą. Ale jest wiązaniem NA PRZODZIE! tam gdzie z łatwością sięgamy rękami, i gdzie nawet gdy dziecko zaczyna sprężynować, mostkować i wyprostuje nogi i całe ciało, bez problemu przytrzymamy je i chustę pod jego pupą.
    Na plecach jest inna sytuacja, bo tam nasze ręce z taką łatwością nie sięgają. Jeśli chusta nie krzyżuje się pomiędzy nóżkami, wtedy w przypadku przyjęcia przez dziecko pozycji wyprostowanej i złączenia nóg, mogłoby dojsc do jego wypadnięcia. Szczególnie gdy dziecko jest małe.
    Poróżnując stabilność tych wiązań można też wziąć pod uwagę fakt, że w kangurze chusta krzyżuje się za plecami noszącego, a w plecaku chusta nie krzyżuje się na przodzie noszącego, tylko obejmuje ramiona. Dlatego w kangurku chusta nie może się zsunąć z ramienia, a w plecaku prostym - może.
    Osobiście nawet dużego dziecka nie nosiłam nigdy na plecach bez skrzyżowanych poł pomiędzy nogami - czyli ani w kółkowej ani w pouchu. Nigdy nie zaufałam dziecku aż tak.
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nalia Zobacz posta
    Coś czytałam o punktowym uciskaniu miękkiego kręgosłupa i to był argument przeciw 2x, ale tam węzeł jest w nieco innym miejscu, boo chusta idzie pod nóżkami dziecka, więc nie wiem, jak to się ma do kangura i plecaka...

Chustofanka Awatar soh
    Miejscowość
    Japonia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IzaBK Zobacz posta
    Kangur jest wiązaniem które jest wykońćzone węzłem pod pupą. Ale jest wiązaniem NA PRZODZIE! tam gdzie z łatwością sięgamy rękami, i gdzie nawet gdy dziecko zaczyna sprężynować, mostkować i wyprostuje nogi i całe ciało, bez problemu przytrzymamy je i chustę pod jego pupą.
    Na plecach jest inna sytuacja, bo tam nasze ręce z taką łatwością nie sięgają. Jeśli chusta nie krzyżuje się pomiędzy nóżkami, wtedy w przypadku przyjęcia przez dziecko pozycji wyprostowanej i złączenia nóg, mogłoby dojsc do jego wypadnięcia. Szczególnie gdy dziecko jest małe.
    Poróżnując stabilność tych wiązań można też wziąć pod uwagę fakt, że w kangurze chusta krzyżuje się za plecami noszącego, a w plecaku chusta nie krzyżuje się na przodzie noszącego, tylko obejmuje ramiona. Dlatego w kangurku chusta nie może się zsunąć z ramienia, a w plecaku prostym - może.
    Osobiście nawet dużego dziecka nie nosiłam nigdy na plecach bez skrzyżowanych poł pomiędzy nogami - czyli ani w kółkowej ani w pouchu. Nigdy nie zaufałam dziecku aż tak.
    Ale tu piszesz o różnicy z punktu widzenia noszacego a nie dziecka. Rozumiem, ze z przodu łatwiej, ze ze skrzyzowanymi pod nogami polami stabilnej, i do tego waga sie inaczej rozkłada (dla noszacego, nie dziecka). Ale jeśli, przyjmijmy hipotetycznie, mam dziecko co nie prostuje nożek i spokojnie siedzi sobie na plecach, czemu nie wiązać pod pupa?

Akurat moja prostuje nogi, ale wczoraj zawiazalam pod pupa (musiałam uniknąć chusty z przodu na chwile, węzeł by zawadzal) i IMHO była stabilniejsza niż przy wiązaniu z przodu. Długo tak nie siedziała, ile musiała, czyli jakieś 5-7min wszystkiego, ale próbowała mi sie wymknąc na początku (zawsze tak ma jak wiazemy w domu, ona woli na spacerze ) i jej sie nie udało, podczas gdy w plecaku wiązanym z przodu pupa wyskoczyla jej juz kilka razy jak sie młoda postarala...

Lubię tez z krótka chusty coś co na TBW nazywają "bouleria finish", co jest bardzo stabilne dla mnie, węzeł idzie na na ramieniu, dziecko siedzi nie na krzyżu a na pole jednej przeciagnietej po plecaczku, nie wiem czy sie jasno wyrażam. Jeśli problem z wiązaniem węzła pod pupa nie dotyczy węzła tylko braku krzyża, to to wykończenie tez by sie nie nadawało dla niesiedzacych dzieci, podczas gdy dotąd nic takiego nie słyszałam.

Wybaczcie autokorekte, mój iPad wie lepiej co chce powiedzieć czasami... :-/

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

Wspominam o ryzyku wypadnięcia z punktu widzenia dziecka, nie noszącego
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Uprawnienia umieszczania postów