Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Wątek: Prośba o pomoc! będę zaczynała przygodę z pieluszkami wielorazowymi :)

Chustonówka Awatar a.gal

Domyślnie Prośba o pomoc! będę zaczynała przygodę z pieluszkami wielorazowymi :)

Witajcie,
    niebawem zostanę po raz drugi mamą i przymierzam się do stosowania pieluszek wielorazowych.
    Poczytałam trochę poradnik na forum, ale nadal sparaliżowana kolejną nową rolą , nie wiem jak się do tego wszystkiego zabrać.
    Planuję w pierwszych dniach życia używać normalne pampersy, a od ok 2-3 tyg życia wielorazowe pieluszki z kieszonką.
    Poradźcie proszę ile tego powinnam kupić (ile pieluszek, jakie i ile wkładów) oraz w jakim rozmiarze

Dodatkowo, gdzie najlepiej kupowac? zastanawiam się nad używanymi.

Jesli macie jeszcze jakieś inne uwagi, chętnie posłucham porad "starszych" koleżanek

Chustonoszka Awatar Gosia
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

a.gal ja też się przymierzam i przymierzyć nie mogę . Ale chyba się wreszcie zmobilizuje.Tyle, że ja obstawiam te:

http://www.ebay.pl/itm/NL-16-YOU-PIC...item45f911d659

Inne są dla mnie zadrogie.
    Znajoma takie ma i zdowolona jest

Jeśli chodzi o ilości to Ci nie poradze, bo sama nie wiem. Moja Sara ma prawie 8 miesięcy to inaczej z siusianiem niż u Twojego Maleństwa
    Pozdrawiam i życzę powodzenia

Chustonoszka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Na początek najłatwiej i najtaniej jest używać prefoldy + otulacze. Dużo zależy też od tego jak duże jest dziecko i jak często trzeba je przewijać. Jak ma się maluszka to kieszonki będą za luźne i będą przeciekać (większość kieszonek jest dobra od 4,5 kg).
    Moje dziecko było wyjątkowo wrażliwe na mokrą pieluchę wiec zmieniałam po każdym siknięciu i u mnie najbardziej sprawdziła się tetra bo szybko schła i jest tania. W użyciu było 50 pieluch. Jak ma się mniejszego wrażliwca to można zakupić jakieś fajne prefoldy, które będzie można poźniej używać jako wkłady do kieszonek. Ja polecam bambusowe pupeko bo są mięciutkie i milutkie idealne dla noworodka (nie mam nic wspolnego z ta firmą po prostu bardzo mi się podobają te pieluszki).
    Marysia 20.01.2012

Chustonówka Awatar a.gal

Domyślnie

Gosia
    dzięki za info, ale czy takie pieluszki one size będą odpowiednie dla takiego maluszka?

gabba
    tego wariantu nie brałam pod uwagę, ale skoro spróbowałaś, to i ja potestuję profoldy

Chusteryczka Awatar Sysunia
    Miejscowość
    Urle

Domyślnie

Ja tak jak Ty a.gal, tylko ja czytam o pieluchach od kilku miesiecy i wlasciwie wszystko juz mam (jakies 3 torby, wiekszosc uzywanych, stad badz z e-bay'a...), na poczatek nastawiam sie na formowanki i otulacze, jesli dziec okaze sie bardzo wrazliwy to na to warstwa polarka, jak sie nie przyjma to mam tych formowanek chyba z 15, do tego ok 10 prefoldow i torbe pieluszek tetra - flanela po Jasku A co sie nie sprawdzi / wyrosnie to odprzedam dalej.

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

jak zaczynałam to najfajniejszy zestaw to otulacz plus prefold lub tetra bambusowa(super delikatna)
    otulacz to wełniany franiszki, zapianany lub inny pulowy rozmiarowy
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chustomanka Awatar wiki100
    Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

Ja mogę polecić ma początek otulacze polarowe od sylwiontka w rozmiarze s/xs.
    http://www.chusty.info/forum/showthr...LACZE-POLAROWE
    Świetnie przepuszczają powietrze, łatwo się piorą i szybko schną, mocne gumeczki, ale nie uciskają- rzadkie kupki nie wydostaną się na zewnątrz. w środek tetra (ja długo skłądałam w samolot z powodu rzadkich kupek- można się nauczyć) może być nawet zwykła, ew. w od pupy wypróbować wkłądki z mikropolaru lun synt. weluru (piszę to bo skóra córci w ogóle nie tolerowała mokrego od pupy).

Potem polować na bazarku i próbować róznych rzeczy, aż się trafi na swoje. Każde dziecko inaczej reaguje.
    I jeszcze jedna uwaga- moim zdaniem w przypadku drobnych dzieci onesizy są do du...szy- dziecko ma za szeroko i może nigdy nie dorosnąć.
    Córcia nigdy nie wyszła poza rozm.M, synek raczej też nie zdąży
    Ostatnio edytowane przez wiki100 ; 23-11-2012 o 13:12
    Chudzinka- Ufoludek - 2001, Krasnoludek - 2009, Pimpuś -2012

Chustonówka Awatar a.gal

Domyślnie

wiki100,
    ewaibartek,
    Sysunia
    bardzo dziekuję,
    po Waszych opiniach coraz bardziej składam się do otulacza i wkładu
    ale będe czytac dalej

Domyślnie

a.gal na maleństwo pasują od początku kieszonki Nappime Jak się je zepnie na mały rozmiar, to naprawdę są zgrabniutkie. Mi otulacz z wkładem nie wypalił, wolałam kieszonki - szybciej i wygodniej mi się zakładało
    robię sobie odwyk

Chustomanka Awatar asioczka
    Miejscowość
    opolskie/ Dobrzeń W.

Domyślnie

mojej bardzo przeszkadzalo mokro, wiec pielucha byla na jeden sik. dobrze sie sprawdzaly otulacze od mikulo i jako wklad co akurat bylo pod reka
    http://chusty.info/forum/showthread....m-M?highlight=
    18.11. 2009
    16.06. 2012
    09.12.2019

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

Tutaj masz fajnie opisane http://chusty.info/forum/showthread....dka-zbiór-rad

A na zakupy wybierz się na forumowy bazarek sporo widziałam tam teraz malutkich pieluszek

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Chusteryczka Awatar Sysunia
    Miejscowość
    Urle

Domyślnie

Jakby co, tu formowanki jak Ecopi po 10 zl: http://allegro.pl/formowanka-pielusz...810144696.html

Chustomanka Awatar aleocochodzi
    Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

Nie wiem, czy takie doradzanie ma sens. Rozumiem, że jesteś pogubiona i szukasz porady (też przeczesywałam to forum). Widzę jednak, że ile ludzi, tyle opinii. Trzeba samemu wypróbować wszystkiego i na coś się zdecydować. My używaliśmy od razu pieluszek onesize i byliśmy zadowoleni. Jasne, że przecieki siuśków się zdarzały (teraz są rzadko), ale kupki mimo że bardzo rzadkie i wybuchowe (ponoć za rzadkie), nigdy nam nie wyciekły. A to zdarzało się w jednorazówkach. Generalnie na moje oko na początku wszystko było za duże. Nawet malutkie formowanki plus najmniejsze otulacze robiły sporą pupę. Jak będę pieluchować noworodka po raz kolejny, to znów będę jechać systemem różności - trochę tego, trochę tego. Prefoldy, bo szybko schną, są miłe dla pupci; formowanki, bo wygodnieksze i piękniejsze. Kieszonki, bo najwygodniejsze, no i cieszą moje oko; AIO bo sprawdza się na wyjścia.
    Jeśli chodzi o bazarek, to ja sobie chwalę, ale nauczyłam się już by kupować pieluchy tylko w bardzo dobrym stanie. Kilka razy się nadziałam, bo kupiłam mocno zużyte i teraz najszybciej mi przeciekają. Życzę więc powodzenia i dużo zabawy!
    Ignacek czerwiec 2012; Helena sierpień 2015

Chustonówka Awatar a.gal

Domyślnie

witajcie aleocochodzi,
    Sysunia,
    kamilam,
    asioczka,
    wesoła_mrówka

dzieki, generalnie bardzo mi sie rozjaśniło teraz patrze, oglądam podziwiam i zabieram się do zakupów pozdrawiam

Domyślnie

Ja używałam pieluszek tetrowych ale takich małych, chyba 70x70 bo inne robiły ogromną pupę. Do tego malutki otulacz. Oprócz tego bardzo zgrabne formowanki na noworodka szyje eko_mama. Mam jedną. Również bardzo polecam Ci takie polarowe cieniutkie wkładki, które kładzie się pod pieluszką (od strony pupy ) dziecko ma sucho i kupa łatwiej schodzi. Myślę, że to najtańsze rozwiązanie na początek. Kieszonki nappime też są malutkie i śliczne. Ale już trochę droższe. Mam nadzieję, że trochę pomogłam.

Uprawnienia umieszczania postów