Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19

Wątek: jednorazówki greenty - ekościema?

Mieszany widok

Chustofanka

Domyślnie

Tak się składa,że miałam kilka opakowań tych pieluch i nie bardzo się polubiłyśmy akurat jeszcze nie pod względem eko je rozpatrywałam tylko chłonności w ogóle i nie zachwyciły mnie sobą a małego wypryszczyło po nich na tyłku bardziej niz po dadach chyba.Moze i są eko biorac pod uwagę wkład chłonny płaski i jakoś maało chłonny jak dla mnie czyli tak czy owak nie masz trzech godzin spokoju tylko jak w wielo godzine i sprawdzasz czy się maleństwo nie przesiurało.
    Dla mnie jednorazówka powinna być na tyle chłonna bym mogła spokojnie pozałatwiać sprawy w mieście a nie martwić się czy mały ma komfort w pieluszce.I choc to nie w duchu eko ale na wyjścia kiedy potrzebuję byc spokojna ubieram synowi dadę bo mnie nie zawiodła jeszcze nigdy jeśli chodzi o chłonność.Jednak jednorazowymi posiłkuję się niezmiernie rzadko od kiedy wielopieluchuję kupiłam może trzy paczki jednorazówek by na wszelki wypadek były w domu zwłaszcza zimą kiedy przesikanie wielo może skutkowac conajmniej przeziębieniem...
    BASIA(20.01.2000)Ania(04.09.2009)Jaś(05.10.2011)

Chustomanka Awatar tytanowa@
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez *LOLA* Zobacz posta
    Tak się składa,że miałam kilka opakowań tych pieluch i nie bardzo się polubiłyśmy akurat jeszcze nie pod względem eko je rozpatrywałam tylko chłonności w ogóle i nie zachwyciły mnie sobą a małego wypryszczyło po nich na tyłku bardziej niz po dadach chyba.Moze i są eko biorac pod uwagę wkład chłonny płaski i jakoś maało chłonny jak dla mnie czyli tak czy owak nie masz trzech godzin spokoju tylko jak w wielo godzine i sprawdzasz czy się maleństwo nie przesiurało.
    Dla mnie jednorazówka powinna być na tyle chłonna bym mogła spokojnie pozałatwiać sprawy w mieście a nie martwić się czy mały ma komfort w pieluszce.I choc to nie w duchu eko ale na wyjścia kiedy potrzebuję byc spokojna ubieram synowi dadę bo mnie nie zawiodła jeszcze nigdy jeśli chodzi o chłonność.Jednak jednorazowymi posiłkuję się niezmiernie rzadko od kiedy wielopieluchuję kupiłam może trzy paczki jednorazówek by na wszelki wypadek były w domu zwłaszcza zimą kiedy przesikanie wielo może skutkowac conajmniej przeziębieniem...
    *LOLA* jak śmiesz takie rzeczy pisać! Proszę natychmiast, pokornie wyrzucić ostatnie Pampersy. Najlepiej do kompostownika

O greenty sama nie wiem co myśleć. Trochę tu wieje lipą z tych ich opisów. Albo pieluszki są eko (i jest się wtedy czym chwalić na opakowaniu) albo nie, ale się w taki target strzela (no i się kręci w opisach jak w tym przypadku - tak na moje oko). Jakoś nie ufam

Hey ho! Let's go!
    miluni.pl

Chustofanka

Domyślnie

Ano widziszmoja wina moja wina moja bardzowielka wina...Jestem szczera i piszę co myślę .
    Ale faktycznie jak mam małemu badziew na tyłek założyć to wolę byc chwilkę nie eko i założyc to co nie zawodzi i stać mnie na to.
    Inna sprawa jest taka,że małego pryszczy po każdych jedno czy eko czy nie eko więc niezmiernie rzadko sie nimi posiłkujemy.Wiosną w ogóle bo nie ma takiej potrzeby jak jest zimno i brzydko to nie mam opcji wychodzenia a jak jest ciepło to zawsze wielo gdzieś się zmieni.
    Dziś mój syn cała nockę na tetrówce przespał zasnął w niej i kiedy go kładłam miał sucho sprawdzałam póki sama nie padłam.Dzisiejsza drzemka w dzień to samo(2 godziny drzemki) zastanawiam się po co pakuję kase w formowanki i polarki wycinam skoro sama tetra i noc przespana i nic go nie rusza...

Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

No to słuchajcie już wszystko chyba o nich wiem. Popytałam u źródła, przy okazji o samych jednorazówkach trochę się dowiedziałam Generalnie to nie pieluchy sa eko, a herbata, która jest w środku A jednorazówki jak jednorazówki. Producent twierdzi, że jakościowo i 'chłonnie' wychodzą podobnie do pamków na H.. Muszę przetestować. Herbata jest tak spreparowana, że 'zaparza się' w cieczy o temperaturze moczu, przez co pupka jak się zsika siedzi w kompresie z zielonej herbaty i siuśkach, a nie w samych siuśkach Zapachy trochę inne (faktycznie nie śmierdzą jak pampulce, wąchałam ), podjeżdżają herbatką, ale wkład absorpcyjny w środku jak w normalnych jedno. No i przez to mogą być bardziej chłonne od ekologicznych gdzie ten absorbent też jest, tylko np w 30 czy 50%, a reszta to jakaś biodegradowalna masa, no ale rozkładają się tak samo jak nie eko jednorazówki. Takie coś po środku. Przeczytałam jeszcze raz opisy producenta i powiem jedno: jak człowiek chce to sobie dopowie, nigdzie tam nie napisano, że to ekojednorazówki, a ja na przykład sobie to dopowiedziałam Wystarczy, że mi gdzieś na stronie słowo 'ekologicznie' przeleciało przed oczami

Hey ho! Let's go!
    miluni.pl

Chustofanka

Domyślnie

Ja tam tej chlonności w nich nie widziałam,po godzinie ciekło z niego i zapachu herbaty też nie wyczułam ale to moje subiektywne uczucie każde pieluchy mają swoich zwolenników i przeciwników zawsze tak było jest i będzie...
    Wolę w wielorazówce wziąc małego na spacer i jakoś pokombinować by dłużej dała radę niż w czymś co mojego zaufania już raczej nie zdobędzie nawet jak ma eko gdzieś na opakowaniu.

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

czyli mniej wiecej to, co mi wyszło jak pisałam w pierwszym poście - zwykła jednorazówka z ekologicznie dodaną herbatą.

Pytanie jest - czy to sprzedawcy, sklepy z ekologicznymi, zdrowymi artykułami dla niemowląt, nazywając je eko-pieluszkami sami dali się wpuścić marketingowcom dystrybutora nie sprawdzając sprzedawanego przez siebie towaru ale chętnie sprzedając tańsze, a dzięki temu szybko bestsellerowe, pieluchy w dziale "eko jednorazówki" (tytanowa - może właśnie sobie tego nie dopowiedziałaś przez zielone opakowanie i zieloną stronę producenta, ale widząc że pieluchy są sprzedawane w działach eko-jednorazówki zakładałaś, że takie właśnie są), czy świadomie wpuszczają klientów? Tak czy owak trochę wstyd - mi dojście do wniosku potwierdzonego teraz u źródła przez tytanową zajęło może ze 2 godziny przed ogólnodostępnymi stronami internetowymi. Czyli że sklepy nawet tych dwóch godzin nie poświęciły na zweryfikowanie tego, czym handlują, choćby po to, żeby nie narażać swojej reputacji "eko-sklepu" dbającego o dobro klienta i ręczącego za sprzedawane artykuły...?
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Myślę, że jeśli ktoś pisze wyraźnie, że jest eko-sklepem i sprzedaje te pieluszki jako eko-jednorazówki to wprowadza klienta w błąd. Zakładam, że nie świadomie, bo być może nie sprawdził w ogóle co sprzedaje. I myślę, że faktycznie sobie to dopowiedziałam widząc te pieluchy w sklepie X w dziale wiadomym. Myślę, że warto w handlu kierować się zasadą, żeby nie sprzedawać niczego w ciemno, ale to indywidualna sprawa każdego sprzedającego. Tak czy siak: generalnie używam wielo, ale temat mnie zainspirował i postanowiłam dowiedzieć się, a także spróbować co to za cudo . Zwłaszcza, że nie wykluczam, że i u mnie będzie można je kupić jak się sprawdzą w działaniu.
    Pytanie brzmi: czy tym przedrostkiem eko się obecnie nie za bardzo gra? Wszystko jest eko. Eko jednorazówki , eko jedzenie, eko zabawki, eko dachówka... Nie wiem czy połowa rzeczy, która ma znaczek eko na opakowaniu albo w nazwie jest faktycznie eko Ale kupujemy na hurra. Jak w zielonej paczce to eko, jak w szarej tekturze to bio Taki kod, który się nam wszystkim wrył w głowę i jest niestety nadmiernie IMO wykorzystywany przez producentów różnego typu towaru, a my często trochę bezmyślnie kupujemy. Kto ma czas żeby przeczytać ulotkę dołączoną do produktu, albo zajrzeć na stronę producenta? Pytam retorycznie i nie złośliwie, bo często faktycznie nie mamy czasu przyglądać się wszystkiemu- robić śledztwo. Dlatego polegamy na rzetelnej informacji od sprzedającego,a to już inna para kaloszy.

Hey ho! Let's go!
    miluni.pl

Uprawnienia umieszczania postów