Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 122

Wątek: Jak jest z tym plecakiem?

Chustonówka Awatar Basia
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

W instrukcji Storchenwiege jest ładnie pokazany plecak prosty. Ja dzisiaj zarzuciłam pierwszy raz córeczkę na plecy z tobołka. Troche sie bałam, ręce mi się trzęsly, spociłam się jak mysz -bardzo ciasno owinęłam dziecia tym tobołkiem, plecy moje proste, kuperek moj wypięty - chusta ciasno owija dziecia. Najlepiej, jak na początku ktoś cię będzie asekurował. Ja niebawem umówię się z doradcą, bo chcę mieć pewność, że wszystko robię dobrze. Nie ma gdziesśu Ciebie w okolicy kogoś, kto może Ci pomóc? O z Krakowa jesteś? Ja też prawie z Krakowa.
    Mama Alicji 07.2007 i Paulinki 06.2012.

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dziewczyny, podrzucę Wam linki

Warsztaty plecakowe - ten termin już był, ale myślę, że coś jeszcze na pewno będzie, odezwijcie się do Pasiatej:
    http://chusty.info/forum/showthread....sztaty-Kraków

I grudniowy warsztat, ale to dla początkujących:
    http://chusty.info/forum/showthread....a-i-4.-grudnia

Może udałoby się Wam namówić kogoś jeszcze i zorganizować coś większą grupą?
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chustonoszka Awatar doka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dziękuje za zainteresowanie tematem nieszczęsnego plecaczka. Co do doradcy to pewnie w końcu się umówę, na razie jestem uziemiona. Pracuję nad plecaczkiem na razie sama a córę ładuje z biodra (tobołek mnie przeraża)

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ale dlaczego? W tobołku dziecko jest cały czas szczelnie owinięte chustą, jak w kokonie, nie ma szans wypaść. No i "wrzucanie" na plecy to tylko nazwa, tak naprawdę płynnie przekładasz dziecko po przedramieniu i barku na plecy, ani na chwilę nie tracąc z nim kntaktu, nie ma w tym nic strasznego! Spróbuj na spokojnie, to naprawdę łatwy sposób, i bardzo fajny, bo plecaczek jest wstępnie przygotowany
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chustonoszka Awatar doka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

No i się zawzięłam zrobiłam tobołek i.... brakło mi conajmniej dwóch rąk do wpakowania dziecia na plecy. Ale przeanalizowałam posiadane i dostępne kończyny i udało się. Tylko na początek córa wylądowała zbyt wysoko ale pomalutku znalazłam odpowiednia wysokość. Tylko mam pytanie - mała strasznie się wierci, wygina, prostuje. To samo robi jak jest z przodu. Czy jest jej niewygodnie czy po prostu ten typ tak ma??

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Gratuluję! Przy tobołku zawsze opuszczasz dziecko na odpowiedni poziom, na początku jest wysoko

A córa się tak zachowuje cały czas, czy tylko jak motasz?

Chustonoszka Awatar doka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Przy motaniu jest cierpliwa, potem zaczyna prostować nóżki i tak jakby podskakiwać, albo prostuje się cala i wygina do tyłu główke jakby chciała zobaczyć co ma na plecach. Rano tak się wyginała a była w 2X że musiałam na główkę naciągnąć chuste i wtedy się rozluźniła i przestała próbować wyskoczyć z chusty

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

To nie wiem... Ja mam egzeplarz zasadniczo niemiotający się w chuście, zdarzało jej się, ale rzadko. Ale też coś kojarzę, że pół roku to właśnie czas takiego prostowania się i skakania W każdym razie sptykałam się z tym tu na forum, właśnie w okolicy sześciu mieisęcy, może poszukaj takich wątków...

Chustomanka Awatar Aliszia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Moja córka też niedawno dopiero zaczęła podskakiwać- w każdym wiązaniu, a na plecach najbardziej. Ale nie wygląda, jakby jej było niewygodnie, tylko po prostu szaleje sobie Gdy zaczyna zasypiać i się rozluźnia, to w lustrze widzę dopiero, że wiązanie ok, tylko ona miala ochotę sobie poskakać.

Tobołka nie "wrzucasz", tylko tak jakby turlasz go po swoim przedramieniu Fajnie, że Ci się udaje!

(A zdjęcie można wrzucić na pokazywarka.pl i tutaj zamieścić link)
    Doula. Mama małej Polki, urodzonej16 czerwca 2012.

Chustonoszka Awatar doka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

prosze o ocene, to mój pierwszy plecak więc prosze o wyrozumiałość

Chustofanka Awatar soh
    Miejscowość
    Japonia

Domyślnie

@ IzaBK - na filmach z linkow sa chusty JPMBB, w ktorych mozna nosic na plecach

Moja mala ma 4 mce teraz i plecak z nia to koszmar, nogi prostuje. Jak sie juz zawiaze, to siedzi grzecznie (zwykle). Zawsze podziwiam te dzieci na filmach instruktazowych, bo u nas to nigdy tak grzecznie sie nie da, zawsze musze zabawic czyms, wyjsc na dwor, zeby ciekawie bylo, etc a i tak wtedy potrafi wierzgnac i po siedzisku ;-/
    Z wiekszym dzieckiem latwiej, bo wspolpracuja Na razie wole rebozo i krzyzowe jak podrosnie to bedziemy sie plecaczkowac.
    Soh i same corki - Majka (08/2007), Kalina (09/2009), Sumire (07/2012), i Amelka (02/2015)

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soh Zobacz posta
    @ IzaBK - na filmach z linkow sa chusty JPMBB, w ktorych mozna nosic na plecach
    To, że producent pisze że można to niewiele znaczy. Producenci wisiadeł też to piszą, piszą też, że można nosić przodem do świata, i też nie każdy wykorzystuje tę możliwość warto zastanowić się nad sprawą i nad tymi chustami.
    Jeśli materiał z którego zrobiona jest chusta rozciąga się nie tylko po skosie, ale także wzdłuż i wszerz, to funkcjonalnie jest to chusta elastyczna. No nie widzę tego inaczej :/
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chustomanka Awatar Judyta

Domyślnie

doka, specjalistką nie jestem, bo też dopiero zaczynam z plecakami. Ale wydaje mi się, że kolanka muszą być wyżej. A ogólnie jest ok dziewczyny by pomogły w ocenie zamiast o Chustach dyskutować

Chustofanka Awatar soh
    Miejscowość
    Japonia

Domyślnie

Te chusty maja podobno tak, ze rozciagaja sie malo a krawedzie wcale. Ja w reku nie mialam, ale slyszalam, ze ok.

Probowalam z tobokiem dzis i kicha. Mloda wygiela plecki w luk i cala wylazla mi zanim zdazylam zarzucic. Potem zrobilam plecak moja metoda i zadzialalo. Nauczylam sie stad:
    http://www.thebabywearer.com/forum/showthread.php?188948-I-mastered-ruck..-I-found-the-method-behind-the-madness!-*PIC-TUTORIAL-ADDED!!!*

Zaraz sobie siga zaktualizuje, ale moja mala to trzecie noszone tutaj i pierwsze co takie sztuki wyczynia :-/
    Soh i same corki - Majka (08/2007), Kalina (09/2009), Sumire (07/2012), i Amelka (02/2015)

Chustonoszka Awatar doka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Jak miała małą na plecach to wydawało misię że kolanka są OK ale dopiero na zdjęciach widać że za nisko. No cóż trenujemy nadal...

Chustomanka Awatar Judyta

Domyślnie

ja robię tak jak przy kieszonce, łapie nóżki i podciągam do góry żeby pupka wpadla a i ja wrzucałam z biodra, bo z tobołka nam nie szło. Musi być chyba spokojne dziecko
    Ostatnio edytowane przez Judyta ; 26-11-2012 o 11:59

Chustomanka Awatar Aliszia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Kolanka wyżej, żeby dupka chuściocha głębiej wpadła w chustę, ale reszta wygląda w porządku
    Doula. Mama małej Polki, urodzonej16 czerwca 2012.

Chustomanka Awatar sznurka
    Miejscowość
    Puszcza Knyszyńska

Domyślnie

czy da się zawiązać dziecko na plecach za ciasno?
    wrzuciłam dzis synka w plecak, nie płakał, nie denerował się ale kolor łydek miał mało zachęcający do dalszego noszenia, deko sinopopielaty
    normalne?

Chustonoszka Awatar doka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Pewnie i można za ciasno, podłączę sie do pytania bo u mnie też raz się tak zdarzyło ze na nóżkach były takie mocne odgniecenia, koorek się nie zmienił ale nie wyglądało to fajnie

Chusteryczka Awatar nautika
    Miejscowość
    Chorzów

Domyślnie

Mó plecak wygląda podobnie. Jak wcisnę pupę głębiej to fatalnie mi się niesie - ciąży po 10min

Ja niesiedząca Madzie kładę na chuście na łóżku, wsadzam chustę w spodenki - genialny patent!!! Nachylam plecy nad nią, zbieram poły chusty na ramiona i już. Chusta jest praktycznie dociągnięta. Kończe wiązanie, zakładam kurtkę i wychodzimy z domu
    Gdyby ktoś mi natłuk, że naprawdę prosto można zamotać dziecię na placach o wiele wcześniej bym nosiła...ale nic straconego
    Madzik 2012 - Grzybeczek potocznie zwany Armagedonem
    Kacper 2016 - Paskud
    Maksymilina 2019 - Gustlik

Uprawnienia umieszczania postów