Pokaż wyniki od 1 do 20 z 32

Wątek: mech owinięty gazą zamiast bambusa i 'wysadzanie' od 2 msc. ż./// przepisy z 1929 r. :)

Widok wątkowy

Chusteryczka Awatar spinek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alinoe Zobacz posta
    Nieźle, ciekawe co jeszcze można tam wyczytać Gdzieś kiedyś czytałam, że dawniej kobiety "w te dni" stosowały tampony zrobione ze zrolowanych liści jakiś ziół. Tylko nie umiem sobie przypomnieć gdzie

jeszcze nie znalazlam, ale inna medyczna prawdę życiową znalazłam na temat

str. 729-> "Nawet u tych kobiet i dziewcząt, które w tym czasie nie mają żadnych skarg cielesnych, występują wtedy często pewne podniecenie i drażliwość nerwowa, które czynią je niecierpilwemi i podrażnionemi nawet przez najmniejsze błahostki, które nierzadko bardzo uprzykrzają ten czas otoczeniu"

aaaa to mi się podoba, chyba młodą i słabowitą się stanę!!!!!!
    731-> "Ztąd powstaje naturalną siłą rzeczy konieczność oszczędzania organizmu podczas tych dni. (...) nawet gdyby to było połączone ze strata lub niewygodą w zakresie innych czynności. Tak więc nie należałoby słabowitych dziewcząt w oba pierwsze dni posyłać do szkoły lecz pozwolić im leżeć spokojnie, pierwszy dzień w łóżku, drugi- na kanapie. Silniejszym dziewczętom wystarcza jeden dzień odpoczynku poprzez pozostanie w domu i spokojne zachowanie"

a dalej piszą już tylko o tym, ze należy się bezwzględnie myć, o tym jak i czym nalezy się myć, że trzEba zmieniać bielizne i jakie 'przepaski' są najlepsze - niestety książka na powyższe pyt. nie odpowiada
    Ostatnio edytowane przez spinek ; 09-11-2012 o 21:02

Uprawnienia umieszczania postów