Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 27

Wątek: Ekologiczne jednorazówki na noc - które? i czy warto?

dianek
    Guest

Domyślnie Ekologiczne jednorazówki na noc - które? i czy warto?

Mamy taki problem...
    młody za dnia ostatnio mało sika
    za to w nocy nadrabia i to konkretnie

formowanka bambusowa z 3 bardzo chłonnymi wkładami starcza nam na 3h w nocy (nie jest totalnie zalana ale porządnie mokra i młody nie chce spać)

założyliśmy jednorazówkę, było znacznie lepiej, tylko jedno przebieranie koło 3 i reszta nocy spokojna

czy ktoś zna jakieś chłonne ekologiczne jednorazówki, które nadają się na noc? mieliśmy kiedyś Bambo Nature, ale te dopasowane wagowo młody przelewał bardzo szybko

teraz używamy zwykłych z rossmana - chłonnością są w miarę ok, ale wolałabym coś bardziej eko (mam na myśli zawartość chemii w pieluszce, biodegradowalność mnie mało interesuje)

bardzo proszę o pomoc

Chustomanka Awatar wiki100
    Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

nie pomogę mam mniej więcej podobny problem i też używam z rossmana... tak bardzo nie śmierdzą, w każdym razie mniej niż pampersy
    Chudzinka- Ufoludek - 2001, Krasnoludek - 2009, Pimpuś -2012

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

bezżelowe to są chyba tylko Tushies i chyba już w Polsce niedostępne, używałam poza rossmanowymi eko tylko bambo nature kupiłam do szpitala), ale o chłonności sie nie wypowiem, ale fajne są, żel mają, tyle że mniej, też bez chloru
    a zęby nie idą jeśli tak mocno sika?
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Żadne jednorazówki nie dają rady - z moich doswiadczen na starszym i mlodszym, mialam rozne, choc najczęsciej te rossmanowe.
    Przewijam i tyle - przy naprawde chlonnych nocnych formowankach z dodatkowymi (!) niefabrycznymi wkladkami i otulaczem welnianym (zaden pul). Takie nocne ekscesy zdarzaly mi sie przy ząbkowaniu wlasnie.
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chustofanka Awatar Mała Mi
    Miejscowość
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Świetnymi pieluszkami są beaming baby, jestem z nich bardzo zadowolona. Zainwestowałabym na twoim miejscu w jedną paczkę i sprawdziła. Choć niestety ich cena powala.

dianek
    Guest

Domyślnie

idą u góry cztery na raz (jedynki i dwójki)
    mam nadzieję, że z tym sikaniem to chwilowe

on zawsze sikał sporo, ale teraz to jakaś przesada - po nocniku widzimy, że ma siknięcia 2-3 razy większe niż normalnie

beaming baby mają cenę trochę z kosmosu..

a Moltexów ktoś próbował?

Chustomanka
    Miejscowość
    Usa

Domyślnie

Ja Moltexów nie próbowałam, ale moja przyjaciółka tak i mówiła że sa do d... czyli im akurat przeciekały. Ale to pewnie nie reguła i różnie być może.
    Nasz młody tez leje w nocy dużo. W dzień tez z resztą, ale wtedy sie go przewija, a w nocy juz raczej nie. No i skłaniam się ku jednorazówkom, w których jest dużo lepiej. Tylko rossmanowych eko już od dawna nie widziałam, inne eko są za drogie, czyli trzeba będzie jakiś zwykłe kupić i tu mnie boli, bo sie czuję jakbym miała ideały zdradzać

Chustomanka Awatar Selene
    Miejscowość
    Wrocław i okolice

Domyślnie

My używaliśmy przez czas jakiś na zmianę z Rossmannowymi Moltexów właśnie - chłonność i awaryjność obu porównywalna, ale to było przed czasami megasiku Teraz, szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie założenia na noc pampka, jakiegokolwiek. U nas względną suchość łóżka i pościeli zapewniają tylko wielo. I wydaje mi się, że jeśli dziecko przesikuje babmusowe formowanki z dodatkowymi wkładami, to żadna jednorazówka nie ma prawa wytrzymać więcej...
    Uczę zarządzania śmiechem i skutecznej radości facebook.com/InstruktorkaSmiechu / Matka-Polka-chustonoszka Starszak II 2012 i Młoda XII 2014

Chusteryczka Awatar paulina
    Miejscowość
    90419

Domyślnie

Ja używam teraz na jakieś wycieczki, z których nie chcę wracać z zasikanymi pieluchami tramwajem czy pociągiem ekojedno z sieciowki dm, kiedyś używałam moltexow ktore, nomen omen u nas są tańsze od pampersów, nie rozumiem polskich cen
    Kokoszka, 12.2010
    Kokos, 11.2013
    Fi, 3.2016

Chustomanka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paulina Zobacz posta
    Ja używam teraz na jakieś wycieczki, z których nie chcę wracać z zasikanymi pieluchami tramwajem czy pociągiem ekojedno z sieciowki dm, kiedyś używałam moltexow ktore, nomen omen u nas są tańsze od pampersów, nie rozumiem polskich cen
    paulina, jak to tańsze od pampersów? To znaczy, że one nie są eko?
    Swego czasu używaliśmy moltexów (nawet jako pieluszki nocne i byliśmy bardzo zadowoleni) i miałam w planach używanie ich jako ekologicznej alternatywy na wypadek gdyby mi zabrakło wielo. Ale skoro są tańsze od plastikowych pampersów, to może sugerować, że nie są najwyższej jakości? No chyba, że chodzi o fakt, że produkowane są w Niemczech i stąd u Was ta cena.

Chustomanka Awatar Atorianna
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

my na noc czasem pieluszek z lidla używamy. nie mają zapachu jak pampersy, ale też nie są eko. dostajemy systematcznie od rodziny, więc trzeba wykorzystać, bo w wielo to nie zawsze noce spokojne niestety

Chusteryczka Awatar paulina
    Miejscowość
    90419

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Losanna Zobacz posta
    paulina, jak to tańsze od pampersów? To znaczy, że one nie są eko?
    Swego czasu używaliśmy moltexów (nawet jako pieluszki nocne i byliśmy bardzo zadowoleni) i miałam w planach używanie ich jako ekologicznej alternatywy na wypadek gdyby mi zabrakło wielo. Ale skoro są tańsze od plastikowych pampersów, to może sugerować, że nie są najwyższej jakości? No chyba, że chodzi o fakt, że produkowane są w Niemczech i stąd u Was ta cena.
    One są jakieś bardsiej miłe pupie, środowisku to już iekoniecznie, chyba dwie firmy znalazłam, których eko pieluchy są biodegradowalne: ich cena jednak jest zbrodnicza
    Moltexy kosztują od 7 do 10 euro, w zależności od sklepu
    Kokoszka, 12.2010
    Kokos, 11.2013
    Fi, 3.2016

Chustomanka Awatar tytanowa@
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    ... i tu mnie boli, bo sie czuję jakbym miała ideały zdradzać
    Nie przesadzaj, pieluchy są dla ludzi nie tylko dla ideałów jakkolwiek szczytne by nie były .

Jak tak sika to ja bym sprawdziła czy przesikuje też zwykłe pampy, bo jak tu ktoś powiedział: może być tak, że i pampki będą pływać i to nic nie pomoże :/
    Jak pomoże to na jakiś czas nawet zwyklaki bym kupowała. Z miejsca go piorun nie trzaśnie, jak Cię aspekt ekologiczny nie rusza, to co ma mu się stać takiego jak przez dwa czy trzy tygodnie będzie spał w zwykłych pieluchach Nie lubię tego argumentu, bo jest niezwykle śliski , ale... przecież inne dzieci noszą i jakoś żyją itp itd

Hey ho! Let's go!
    miluni.pl

Chustonoszka Awatar buba

Domyślnie

Ja też się bardzo broniłam przed jedno, ale od kiedy pieluchy tylko na noc mamy to nie było tyle prania i jednak aktualnie jedno używamy. miałam te rossmannowskie, ale już ich u nas od dawna nie ma.została jedna paczka w za małym dla nas rozmiarze i smętnie lezy na półce.. mozna u was kupić te eko w rossmannie?

Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    Ja też się bardzo broniłam przed jedno, ale od kiedy pieluchy tylko na noc mamy to nie było tyle prania i jednak aktualnie jedno używamy. miałam te rossmannowskie, ale już ich u nas od dawna nie ma.została jedna paczka w za małym dla nas rozmiarze i smętnie lezy na półce.. mozna u was kupić te eko w rossmannie?
    nie, rossman już się chyba z eko wycofał, kupuję zwykłe, a ostanio kupiłam w biedronce.

Chustonoszka Awatar Podlasianka
    Miejscowość
    Białystok

Domyślnie

A ja się skusiłam na greenty z zieloną herbatą i jestem z nich zadowolona. To nie są ekologiczne jednorazówki, ale i tak wolę je od tradycyjnych, tych popularnych jednorazówek. Zapach zielonej herbaty zastępuje zapach chemii, a chłoną dobrze, nockę wytrzymują.

Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Podlasianka Zobacz posta
    A ja się skusiłam na greenty z zieloną herbatą i jestem z nich zadowolona. To nie są ekologiczne jednorazówki, ale i tak wolę je od tradycyjnych, tych popularnych jednorazówek. Zapach zielonej herbaty zastępuje zapach chemii, a chłoną dobrze, nockę wytrzymują.
    A drogie to?

Chustonoszka Awatar Lakonia

Domyślnie

podejrzewam, że w tym wypadku żadne ekologiczne nie dadzą rady. Greenty, Bamboo, Viona testowaliśmy, ale na wielkie siusiu i całą noc raczej nie....
    Obecnie u nas króluje na noc otulacz mełe me bądź flip i 2 wielkie wkłady mikrofibrowe plus polar od pupy, bądź 2 wkłady od Issy Bearów i polarek Zestaw trzyma porządnie, podczas gdy wiele innych zestawów przepuszczało.

Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lakonia Zobacz posta
    podejrzewam, że w tym wypadku żadne ekologiczne nie dadzą rady. Greenty, Bamboo, Viona testowaliśmy, ale na wielkie siusiu i całą noc raczej nie....
    Obecnie u nas króluje na noc otulacz mełe me bądź flip i 2 wielkie wkłady mikrofibrowe plus polar od pupy, bądź 2 wkłady od Issy Bearów i polarek Zestaw trzyma porządnie, podczas gdy wiele innych zestawów przepuszczało.
    Ja mam na razie jeszcze sporo tych z biedronki i daj Boże, żeby wystarczyło na jak najdłużej. Ale tych greentów chętnie bym spróbowała...

Chustonoszka Awatar Podlasianka
    Miejscowość
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiki100 Zobacz posta
    A drogie to?
    Za dużą paczkę piątek zapłaciłam 36 zł. Wszystkie duże paczki są w tej cenie, tylko w zależności od rozmiaru, jest inna ilość pieluch w paczce. Małe paczuszki kosztują 20 kilka zł.

Uprawnienia umieszczania postów