-
Chustonówka
Prośba o pomoc- wyprawka pieluchowa dla noworodka-niemowlaka
Witam wszystkich
Chciałam prosić o pomoc osoby doświadczone w pieluchowaniu wielorazowym o ocenę moich dotychczasowych zakupów.
Główny użytkownik(chłopiec- nie wiem czy to ma znaczenie) pojawi się dopiero za miesiąc, na początku lutego, ale wyczytałam że pieluszki/wkłady nabierają chłonności z wiekiem, także chciałabym przeprać je do tego czasu parę razy.
Chciałabym używać wielorazówek najszybciej jak się da, ale niestety nie stać mnie na zakup osobnej wyprawki pieluchowej dla noworodka a za miesiąc następnej dla niemowlaka. Może akurat dzieć będzie duży i szybko dorośnie do onesize.
Pranie planuję robić codziennie, mam małą pralkę i dużo do niej nie napakuje. Z suszeniem nie powinno być problemu(nadchodząca wiosna plus suszarka ogrodowa).
Poniżej wklejam listę co do tej pory zamówiłam. Może coś z tych rzeczy mogłabym wykorzystać już u noworodka?
Najbrdziej przemawia do mnie wersja wełnianych otulaczy plus formowanki lub jakieś tetry, reczniki Ikea(planuję jeszcze dokupić 20-30 sztuk??) itp.
Otulacze:
Imse Vimse Otulacz Wełniany - S (5-8kg) 1 sztuka
EcoDidi Otulacz wełniany - onesize 1 sztuka
MałeMe Otulacz pul - onesize 1 sztuka
Babyetta Otulacz pul - onesize 2 sztuki
Idą do mnie jeszcze dwa wełniane otulaczki takie hand-made z ebay jeden S-ka i jedna M-ka,
Formowanki:
Formowanka Mariko Rozm.2 (4-6kg) 5 sztuk
Formowanka EcoDidi onesize (3-16kg) z kieszonką z welurkiem bawełnianym i z kieszonką bambusem 2 sztuki
Formowanka Babyetta bawełniana z welurkiem bawełnianym onesize 3 sztuki
Kieszonki
Kieszonka MałeMe z colmaxem - onesize 1 sztuka
Kieszonka Babyetta pul z mikropolarem onesize 1 sztuka
SIO
Pieluszka wełniana z wpinaną kieszonką EcoDidi onesize z dopinaną kieszonką z mikropolarem i welurkiem 2 sztuki
Plus:
Wpinana kieszonka welurek bawełniany, onesize 2 sztuki
Wpinana kieszonka welur-bambus, onesize 2 sztuki
Wkłady chłonne
Wkład chłonny MałeMe do kieszonek-S PLUS 1 sztuka
Wkład chłonny MałeMe do kieszonek-L 1 sztuka
Wkład do otulacza MałeMe -S 1 sztuka
Wkład chłonny EcoDidi mini -28x10cm - 4 sztuki
Wkład chłonny EcoDidi maxi -35x12cm - 4 sztuki
Pieluszka bambusowa EcoDidi 30x35 - 2sztuki
Pieluszka bambusowa EcoDidi 35x40 - 2sztuki
Tetra babusowa Babyetta 75x75- 2sztuki
Pre-fold bawełna KiKKO 41x30cm - 2sztuki
Pre-fold bawełna KiKKO 32 x 34cm - 2sztuki
Pre-fold bawełna KiKKO NEWBORN: 29 x 30,5 cm -1 sztuka
Czy coś jeszcze wypadałoby dokupić? może czegoś jest za mało-albo za dużo (o ile takie pojęcie w ogóle występuje przy pieluchowaniu wielorazowymi)
Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek uwagi.
-
-
Chustonoszka
-
-
Chustomanka
Wow ale wypas.
Nie przejmuj sie jak na poczatku wszystko bedzie za duze,Ja pierwszy miesiac jechalam na huggiesach ze wzgeldu na wygode dziecka.
Recznikczki ikea drapia trzeba dac na nie wkladke sucha pielucha, uzywalam ich na poczatku d do flipa bo nie robily duzej pupki, minus ze pul dotyka ciala.Kupilam tez inne malutkie reczniczki bardzie puchate i jestem bardziej zadowolona bo nir drapia i chlona lepiej.
Formowanki te noworodkowe tezy byly wielke, rowniez dlugo schna i na jeden sik/kupke bo i tak dziecko nie bedzie more lezec.Mam 2 te formowanki, obylo by sie bez nich.
Kieszonki sa tez fajne, nam sie nie spodobaly, bo w sumie tez na jeden sik ( niby mozna tylko wklad wymienic, ale ja wole cala pieluche).Mam 2 charlie banana i yetta, rowniez by sie obylo bez nich.
Z otulaczy mam narazie tylko 2 (
tzn czekam na paczke w ktorej przyjdzie wiecej. Jednak jakos tymi dwoma dajemy rade. Jeden Flip i jeden Tetro welniak.
Plus tetra Kikko, zwykla tetra, i dzisiaj zakupilam musliny z Ikei 10 szt.
Ogolnie ciesze sie ze nie nakupowalam za duzo, bo teraz wiem co mi sie sprawdza, jakie matrialy lubie itp.Pewnie preferencje sie jeszcze zmienia.
Napewno to co masz bedziesz wczesniej czy pozniej uzywala.Zawsze mozna dokupic, a dzidziusiowi kilka dni w jednorazowkach kzywdy nie zrobi, a lepszy "pampek" niz zle dobrane wielo.
I pamietaj jak ktos tu na forum napisal ze pieluchy sa dla nas a nie my dla pieluch, wiec rob tak zeby wam bylo wygodnie.
Zycze powodzenia w pieluchowaniu i latwego porodu.
A. listopad 2012 
-
Chustonówka
Uprawnienia umieszczania postów