ja swoj kaszmir mam zamiar wygotowac w lanolinie
jak dojdzie
![]()
ja swoj kaszmir mam zamiar wygotowac w lanolinie
jak dojdzie
![]()
5 lipca 2008 roku urodzil sie nasz pupiszon Ern(est)
Gotowac welnesfilcuje siedna welenka
![]()
nieprawdaZamieszczone przez Linda
wygotowalam duzo welen
w tym swetry z kaszmi
trzeba umiejetnie
5 lipca 2008 roku urodzil sie nasz pupiszon Ern(est)
Barrbarro! Piękny jest kaszmir, a stosik stylowy.
Naprawdę super kolor!!! Myślałam, że będzie ciemniejszy ten grafit, ale jest naprawdę fajny. Super wyglądacie.
Boszzz popatrzyłam na Twojego Kubiego i tak sobie pomyślałam-mój Konrad niedługo też taki wielki chłop będzie i co ja wtedy zrobię-nie dam rady takiego chłopa wielkiego nosić!?!? Chyba trzeba o jakimś mniejszym pomyśleć![]()
![]()
![]()
Niech się dobrze nosi - pewnie i tak będzie
już nie żałuję, ze zamówiłamcudnie wyglądacie...
ale warszawa ma fory, mojej chusty jeszcze nie ma.....![]()
i napisz, że się skurczył, pliz, pliz....
Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl
wełnę można gotować i ona wcale nie filcuje się na skutek gorąca, ale na skutek gwałtownej zmiany temperaturyZamieszczone przez agul
notorycznie gotuję wełniane szorty dzieciaczków swoich
trzeba tylko dbać właśnie o to, aby wełny "nie przestraszyć"
Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl
ślicznie Wam w graficie![]()
ANIA
chuściane dzieci:
Jakubek 07.09.06 & Zuzka Matyśka 14.03.08
No nie wiedzialam o gotowaniu welenkiPewnie wazne jest, zeby temp nie zmieniac.. bo welenka nie lubi takich wstrzasow!
Basiu bardzo ładna chusta i bardzo ładnie w niej wyglądacie.
Może jakieś macanko przewidujesz w stu pociechach, dla osłodę dla tych, co kaszmirka jeno pooglądać mogą?
Potwierdzam.Zamieszczone przez agul
Ja gotuję wełniane gatki z merynosów...
Wełnianej chusty jeszcze się jeszcze nie odważyłambo nie mam takiego dużego gara
mnie zastanawia nie tyle gotowanie co lanolinaZamieszczone przez agul
nie boisz sie, ze straci wlasciwosci noszace - tak jak normalne chusty gdy uzywa sie plynu zmiekczajacego do plukania?
czy to tez byl zart?
to w czym prać?Zamieszczone przez Nymphadora
pytam serio. bo juz zdurnialam.
Pierwsze słyszeZamieszczone przez Nymphadora
![]()
Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®
Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB
Chusty tkane Little Frog
czy to znaczy że już nieodwracalnie pozbawiłam moje chusty nośności masakrując je płynem?Zamieszczone przez Nymphadora
![]()
Grafit naprawdę piękny
Wyglądacie ślicznie ślicznie.
Jak to jest z lanoliną i z płynem do zmiękczania tkanin.
W płynie przeznaczonym do wełny już jest zawarta lanolina. To w czym powinna być prana chusta z wełną?
Mati 03.2005 Martynka 09.2008 Szymonek 12.2012
błagam, nie karzcie mnie tak za tamten durny żart o pralce i 60 stopniach.
to w czym mam go wyprać... naprawdę, nie chciałabym sobie zniszczyć chusty zaraz po zakupie.
Ja prałam wełnę w płynie eko do wełny. Mam nadzieję, że tym jej nie straszyłam![]()
Basiu, ja tez piore welenki recznie, w delikatnym plynie do prania welny, nie wiruje, nie wyrzymam... i welenki moje odwdzieczaja mi sie za takie traktowanie, sa puchate i milusieA kaszmir to dopiero musi byc puchaty
![]()
lanolina powinna zapewniać miękkość i puszystość wełny stąd jednoczesnie płyn do płukania jest niepotrzebny.
dzięki lanolinie zwiększa się działanie antybakteryjne i antyalergiczne wełny (nie tyle zwieksza, ile istnieje),no i lanolina chroni wełnę przed zabrudzeniem-brud osadza się na zewnątrz włosa.
poza tym ma jakies jeszcze właściwości lecznicze,stąd dobrze mieć kaszmir bądź merynosa (najlepiej niefarbowanego lub ewentualnie barwionego farbami pochodzenia roslinnego![]()
), który nie gryzie i można go uzywać bezpośrednio na gołą skórę (cos pamietam o poprawieniu krążenia krwi pod skórą między innymi).
swoja drogą lanolina wytwarzana jest przez owce, jak czyści się wełnę strzyżoną to uzyskuje się z niej lanolinę (tłuszczopot).
zdjęcia wspaniałe,a chusta....
ps. Basiu, możesz prać na programie do wełny w jakimkolwiek płynie do wełny, ale wyłącz wirowanie,na końcu odpompuj wodę i sama delikatnie wycisnij chustę.
nie prasuj tylko nigdy.
Basiu,śliczny kolor![]()
Idelanie pasuje do Twojego stosiku![]()
![]()
A jak jest z płynem do płukania,w przypadku innych chust?
Ja zawsze używam do prania
Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®
Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB
Chusty tkane Little Frog