Pokaż wyniki od 1 do 20 z 49

Wątek: Soda kalcynowana, Boraks do prania pieluch?

Mieszany widok

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Dziewczyny, mam umysł humanistyczny nie bardzo znam się na chemii ale wiem jedno: ja bym nie kombinowała z dodawaniem ww subsatncji do prania dziecięcych pieluch.
    Coś mi sie kiedyś obiło o uszy, ze boraks nie jest taki cacy cacy.
    Tak samo jak soda kalcynowana.

Jest soda oczyszczona, jest kwasek cytrynowy - w zupełności to wystarczy do pielęgnacji pieluch. To są sprawdzone sposoby, po co szukać przygód (czytaj:ewentualnych problemów)?
    P. 2007, D. 2010

Chustoholiczka Awatar Liv
    Miejscowość
    Wieś zwana Warszawą, zielone Powiśle

Domyślnie

sodę kalcynowaną zawiera większość środków do prania. jej ciężka wersja (to z allegro to soda kalc. lekka, bezwodna) nawet po angielsku nosi nazwę "washing soda". więc to można sypać, ALE trzeba by dobrze rozeznać się w proporcjach, żeby nie przesadzić z zasadowym pH.

z boraksem chyba bym jednak uważała. choć polecany do zapierania różnych plam.
    Mama Zosi (XII.2008), Drobinki [*] i Maksa (V.2012)

Pochłonęło mnie życie,
    więc w wirtualnym niebycie
    pozostaję do odwołania.

Chustofanka Awatar clatite
    Miejscowość
    Warszawa Mokotów

Domyślnie

Mnie po Boraksie nic się nie stało z praniem, skórnych problemów też nie zaobserwowałam. Ale też różnicy w działaniu w porównaniu z sodą nie widzę. Po łyżce do prania dodaję, chyba że sypię bio-D, to wtedy już nie.
    Tymek 30.06.2011 Jerzyk 05.11.2015

Moja radosna twórczość:
    http://worzpomyslami.blogspot.com/
    http://www.morgankitchen.blogspot.com/

Chustoholiczka Awatar sag8

Domyślnie

nie wiem jak boraks wpływa na PUL, ale jak używałam tej kombinacji, czyli soda kalcynowana + boraks, ale w przepisie miałam jeszcze tarte szare mydło...
    generalnie pranie było OK, nie zauważyłam, żeby było gorsze niż po proszku, kulach czy orzechach... jednak mydło trochę syfu w pralce zostawiało....
    Hancymon - 03.2010 Ingulec - 07.2013

Chustoholiczka Awatar sag8

Domyślnie

podbiję wątek, bo mi się proszek kończy... a nie wiem czy nie zamówić po prostu sody i boraksu...
    Hancymon - 03.2010 Ingulec - 07.2013

Chustonoszka Awatar atsumi
    Miejscowość
    Łódź/Teofilów

Domyślnie

Jeśli ktoś jest jeszcze zainteresowany znalazłam taki przepis na proszek do pranie pieluch wielorazowych. Dopiero zaczęłam w tym prać więc po jakimś czasie dam nać czy wszystko ok. Cena mi się podoba 18zł za 3 kg i dodaję jedną - dwie łyżki tylko .

Ekologiczny Proszek do prania pieluch wielorazowych - przepis 3
    Pieluszki wielorazowe nie lubią mydła, które zlepiają ich włókna, przez co tracą chłonność. Proponujemy bardzo prostą mieszankę składników, które oczyszczają i odkażają (soda kalcynowana), wybielają (nadwęglan sodu) i zmiękczają wodę (boraks, soda).
    Potrzebne będą:
    – 1 miarka sody kalcynowanej*,
    – 1 miarka nadwęglanu sodu,
    – 1 miarka boraksu.
    Wszystkie składniki wsypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika i mocno wstrząsamy, aby wymieszać. Uwaga, nie wąchamy proszku, może on działać drażniąco na oczy i drogi oddechowe. Trzymamy z dala od dzieci. Nie należy stosować do wełny i jedwabiu.
    Do jednego prania wsypujemy 1,5–2 łyżki stołowe proszku. Jeśli chcemy, możemy dodać do prania kilka kropli olejku eterycznego dla uzyskania pożądanego zapachu.

Domyślnie

A czy ten proszek jest bezpieczny dla PUL-u? Po ostatnich eksperymentach zaczął mi skrzypieć, więc wolę uważać...

Uprawnienia umieszczania postów