Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: procentowa zawartość lnu a grubość chusty

Chustomanka Awatar madlles
    Miejscowość
    wrocław

Domyślnie procentowa zawartość lnu a grubość chusty

Hey,

Czy orientujecie się jaki wpływ na grubość chusty, jej nośność i generalnie fakturę ma zawartość lnu? Można znaleźć osche z 50%lnu/50% bawełny a Nati głównie mają 30%lnu/70%bawełny..czy im więcej lnu chusta jest sztywniejsza??

Dzięki za oświecenie nowicjuszki

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

nati 50% lnu też bywają (kalahari, passiflora)
    noszą bardzo dobrze i te z 30% i te z 50%, chociaż moim zdaniem pięćdziesiątki są nie do pobicia (przynajmniej kalahari i passiflora niebieska - obydwie fantastycznie nosiły! motylki szaro-turkusowe, które miałam, 30% lnu już nie nosiły tak dobrze, ale one były ogólnie cieńsze.)
    zawartość lnu niekoniecznie ma wpływ na grubość chusty. Motyle były m.in. szaro-turkusowe jak pisałam niezbyt grube i fioletowo-ecru grube, a obydwie miały tyle samo lnu 30%.
    2 + 7 (2005-2018)

Miejscowość
    wrocław

Domyślnie

Dzięki Karusku za odpowiedź,
    ciekawe spostrzeżenie..szkoda, że np. Nati nie informuje na stronie o gramaturze danej domieszki,
    jak np. robi to didymos (g/m²), bo myślę, że o to chodzi..
    Więc generalnie nie ma co się sugerować % zawartością lnu, np. przy doborze lnianej chusty na upalne dni..
    Myślałam, że im więcej lnu tym chusta jest odpowiedniejsza, zwłaszcza latem..

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

część gramatur znajdziesz tutaj: http://wovenwrapsdatabase.com/ ale niestety nie przy wszystkich chustach jest podana
    2 + 7 (2005-2018)

Miejscowość
    wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karusek Zobacz posta
    część gramatur znajdziesz tutaj: http://wovenwrapsdatabase.com/ ale niestety nie przy wszystkich chustach jest podana
    OOo super, ciekawa stronka chociaż rzeczywiście nati dosyć rzadko podaje info na temat gramatury..
    Dzięki

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Tak jak isze Karusek, nie ma korelacji procentowa zawartość-grubość, np. Jaskółki natkowe 30% są zdecydowanie grubsze niż oschowe chmurki 50%. w obrębie jednej marki też nie ma reguły - paprotki lniane Nati miały chyba 50% i były zdecydowanie cieńsze niż wspmniane jaskóły czy inne lniane szmaciska...
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chustoholiczka Awatar amst
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Miałam i b.b.grube Natkowe lny - np. zębatki - kocykowo-lniane - gęsto tkane z 30/% lnu i cieniuteńkie indio Jade z 40% lnu, albo prześwitującego Jima Salvię.
    Mam 100% len - miękki i wymiętoszony - cienki noszący jak beton.
    To raczej od producenta i wzoru oraz od grubości użytych nici zależy efekt w postaci grubości i nośności niż od % dodanego do mieszanki lnu.

Miejscowość
    wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez livada Zobacz posta
    Tak jak isze Karusek, nie ma korelacji procentowa zawartość-grubość, np. Jaskółki natkowe 30% są zdecydowanie grubsze niż oschowe chmurki 50%. w obrębie jednej marki też nie ma reguły - paprotki lniane Nati miały chyba 50% i były zdecydowanie cieńsze niż wspmniane jaskóły czy inne lniane szmaciska...
    Właśnie od dwóch dni opatulam maluszka w jaskółki nati kupione od miłorząbka i rzeczywiście materiał dość gruby, co mnie zaskoczyło bo raczej len kojarzyłam z czymś "lżejszym"...
    Ale wciąż zastanawia mnie, od czego zależą te różnice w grubości pomimo takiego samego składu w obrębie jednej firmy...

Miejscowość
    wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amst Zobacz posta
    Miałam i b.b.grube Natkowe lny - np. zębatki - kocykowo-lniane - gęsto tkane z 30/% lnu i cieniuteńkie indio Jade z 40% lnu, albo prześwitującego Jima Salvię.
    Mam 100% len - miękki i wymiętoszony - cienki noszący jak beton.
    To raczej od producenta i wzoru oraz od grubości użytych nici zależy efekt w postaci grubości i nośności niż od % dodanego do mieszanki lnu.
    Masz rację Amst, grubość nici może mieć istotny wpływ..a jakiej firmy masz ten 100% len???..to chyba idealna chusta na upały..

Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

linuschka, tzw. orszański len z Rosji.

Miejscowość
    wrocław

Domyślnie

...Mega BIO plantacja z północnej Rosji, to się musi udać ....dzięki

Chustomanka Awatar ifinoe
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ja mam dwie 50% didka, i tak agate jest grubaśne, a agave cieniutkie, ale obie noszą świetnie
    Październikowa plepla 2007
    Październikowy przeszkodnik 2012

Miejscowość
    wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amst Zobacz posta
    linuschka, tzw. orszański len z Rosji.
    Tak czytam o tych chustach, amst dobrze się je mota/nosi? Często żakardom zarzuca się nierównomierną elastyczność na materiale
    na korzyść pięknego wyglądu..

Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

wiesz co - wzór jest b.drobny. Nosi naprawdę fajnie. nie czuje się nierówności. Tu wiecej:
    http://forum.chusty.info/forum/showt...gdy?highlight=

Miejscowość
    wrocław

Domyślnie

Przepiękne te chusty...piękne... ah pomarzę na dobranoc...

Uprawnienia umieszczania postów