Pokaż wyniki od 1 do 20 z 440

Wątek: kuracja lanolinowa raz jeszcze

Mieszany widok

Chustofanka Awatar Pati778

Domyślnie

do lanoliny własnej produkcji trzeba dodawać mydło? jeżeli tak, to po co?

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

do lanoliny z apteki tak bo inaczej sie nie rozpusci w wodzie tylko plywaja oka z tłuszczu z mydłem tworzy mleczny płyn - chemicznie bym wyjasnila to zjawisko ale po co męczyć mózg o tej porze

Domyślnie

dzięki, bo ja w linomagu kąpie gatki i faktycznie kiepsko się rozpuszcza, do tego żółte plamy na majtasach pozostają

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

linomag ma lanoline ale procoentowo niewiele bo ma tez parafine
    zwykla masc do brodawek w rossmanie babydream ma sama lanoline albo ziajki lanomasc

Chustonoszka

Domyślnie

Zapoznalam sie z watkiem bo czekam na moj pierwszy welniaczek

Przy okazji sprzedam wam sposob mojej babci na welne, ponoc mozna przywrocic jej wlasciwosci wystawiajac na dzialanie mrozu, czyli sroga zima na balkon a teraz pozostaje zamrazarka
    Zastrzegam ze sama nie testowalam jeszcze, ale moze uda sie uratowac kocyki i niektore gatki
    córa 2009
    syn 2011

Chustoholiczka Awatar kubutkowa
    Miejscowość
    Reykjavik / Poznań

Domyślnie

goge, dzięki za tipa jakby co!
    aladw , a jako chemik jaki masz pomysł na usunięcie tych żółtych plam z gatek?Myślisz ,ze po kilku praniach zejdzie?

Domyślnie

mnie linomag aptekarka poleciła. Maść z rossmana kupię. Dzięki za infprmację

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aladw Zobacz posta
    do lanoliny z apteki tak bo inaczej sie nie rozpusci w wodzie tylko plywaja oka z tłuszczu z mydłem tworzy mleczny płyn - chemicznie bym wyjasnila to zjawisko ale po co męczyć mózg o tej porze
    jakie mydło ? może byc biały jeleń ? czy jakies specjalne ?
    mam zanabytą w aptece maść lanolinową, jak tu już podczytałam potrzebne mydło. Więc czy może być dowolne a i ile tego mydła i ile lanoliny ?

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enka75 Zobacz posta
    jakie mydło ? może byc biały jeleń ? czy jakies specjalne ?
    mam zanabytą w aptece maść lanolinową, jak tu już podczytałam potrzebne mydło. Więc czy może być dowolne a i ile tego mydła i ile lanoliny ?
    moze bc biały jelen, nalepiej własnie takie najzwyklejsze, szare. ja dzis robiłam. zeskrobałam kilka płatów z mydła, tak z 6-7 , do tego pełna łyzka lanoliny (moczę 4 otulacze) i wrzątek tak z pół skzlanki? nie wiem, na oko leciałam
    i wymieszałam az sie rozpusciło wsyztko, odstawiłam i dolałam zimnej wody zaraz i włozyłam otulacze.
    Cytat Zamieszczone przez kubutkowa Zobacz posta
    goge, dzięki za tipa jakby co!
    aladw , a jako chemik jaki masz pomysł na usunięcie tych żółtych plam z gatek?Myślisz ,ze po kilku praniach zejdzie?
    zejdzie, mi zeszło po 2, bo najpierw z aptecznej lanoliny zrobiłma kuracje bez mydła i miałam to samo...

Cytat Zamieszczone przez aladw Zobacz posta
    wytłumacz pliz, lubię takie ciekawostki (podejrzewam ze gdybym pokopała w necie to bym sama znalazła ale mi sie nie chce )
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rzufik Zobacz posta
    moze bc biały jelen, nalepiej własnie takie najzwyklejsze, szare. ja dzis robiłam. zeskrobałam kilka płatów z mydła, tak z 6-7 , do tego pełna łyzka lanoliny (moczę 4 otulacze) i wrzątek tak z pół skzlanki? nie wiem, na oko leciałam
    i wymieszałam az sie rozpusciło wsyztko, odstawiłam i dolałam zimnej wody zaraz i włozyłam otulacze.

...
    oj dzięęęęiiiii wielkieiei, dodatkowe pytanko, te proporcje na 4 otulacze czy jak mam 2 to podzielic te porcje czy moge i w takiej skali moczyć ? A i ile tej zimnej wody, do osiągnięcia jakiej tempery ? takiej letniej ?

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enka75 Zobacz posta
    oj dzięęęęiiiii wielkieiei, dodatkowe pytanko, te proporcje na 4 otulacze czy jak mam 2 to podzielic te porcje czy moge i w takiej skali moczyć ? A i ile tej zimnej wody, do osiągnięcia jakiej tempery ? takiej letniej ?
    letniej, chłodnej jaką chcesz, tylko jak cieplejsza bedzie to się lekko podfilcują. a wody tyle zeby otulacze przykryc tylko,nawet nie całkiem i tak wchłoną co trzeba

na 2 to moze starczy tak z łyzeczki pełnej lanoliny i ze 4 skrobniecia mydła ? wiesz zeby taki melczny płyn sie zrobił. a mydła tyle zeby lanolina sie rozpusciła, w firmowej kuracjni lanolinowej mydła jest 30% około chyba
    ale wiesz, ja nie ekspert, ja zawsze wszytko na oko
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Uprawnienia umieszczania postów