Pokaż wyniki od 1 do 20 z 440

Wątek: kuracja lanolinowa raz jeszcze

Mieszany widok

Chustonówka

Domyślnie

Dziękuję za odzew

A więc może najpierw zobaczę jak będzie się sprawdzać, a później podejmę odpowiednie kroki... . Jestem jeszcze "zielona" bo to moje pierwsze dzieciątko... i jeszcze nie wiem jak "to" (siusianie, kupkowanie) będzie wyglądać. Mam jeszcze kilka miesięcy do porodu

Jeśli chodzi o kocyk, to jest on cienki, ale włochaty (dlatego może się wydawać gruby), zwarty. Bardzo elastyczny (w sensie wyginania go we wszystkie strony), nie jest sztywny wydaje mi się, że będzie dobry... . A z tym szyciem ze swoich swetrów to też ciekawy pomysł..... w razie czego spróbuję.

A jeśli chodzi o szycie, to mam już gotowe szablony (pościągane z internetu) tylko zastanawiam się...., czy taki otulacz powinien być większy od pieluszki? (bo pieluszki też będą szyte z szablonów - formowanki). Czy mogę np. jeden i ten sam szablon wykorzystać do uszycia pieluszki oraz otulacza, czy do otulacza wziąć większy szablon ?
    Ostatnio edytowane przez Lilia27 ; 15-01-2013 o 10:44

Chustomanka Awatar Niezapominajka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

No jeśli otulacz ma być na formowankę z tego wykroju to otulacz raczej większy bo może nie otulić

Chustonówka

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź

Chustopróchno Awatar Paprotka
    Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

Przejrzałam już kilka stron o kuracji i o mydle marsylskim i nie znalazłam, czy może mi ktoś odpowiedzieć, czy mydło marsylskie nadaje się do zrobienia kuracji? Zamiast szarego mydła. Nada się, czy nie rozpuści lanoliny?
    Francik (06.08.09), Antoniczek (10.04.11) (*23.05.12), Janko (23.01.14), Zeflik (12.09.15)

Zapraszam do galerii TUTAJ na handmade TUTAJ

Chustofanka

Domyślnie

Dziewczyny jesteście niesamowite!!!! Tyle swetrów co wylądowało u mnie sfilcowanych w śmieciach to nie zliczę...a teraz przydałyby się jak znalazł.No cóż jutro mam co robić będę przekopywać szafę za swetrami które mogłyby się nadać a nie używam bo np. za wąskie się zrobiły(po trzech ciążach nie mogę dojść do formy przed nimi).Co do kuracji lanolinowej kupiłam lanolinę IV i dwie łyżeczki mieszam we wrzątku z odrobiną szanponu maluchów(bambi bodajże)dolewam letniej wody wrzucam otulacz na całą noc po nocy wyciskam w ręczniku(bez płukania)i suszę rozłożony.Gdzieś pisało,że się płuczę raz ciepłej raz w zimnej wodzie a później wyczytalam gdzieś że płukac nie trzeba więc odpuściłam.Teraz mój pan przy okazji zakupów sprezentował mi szare mydło z pompką więc zobaczymy jak ono da radę.Mieszanie odbywa się w słoiczku po musztardzie bo jak ręcznie mieszałam zostawały białe grudki.
    BASIA(20.01.2000)Ania(04.09.2009)Jaś(05.10.2011)

Chustoholiczka Awatar wruuuu
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Właśnie wzięłam się za lanolinowanie mojego wełniaczka i nie jestem pewna czy wszystko zrobiłam jak należy, gdyż jak wlałam tą rozpuszczoną lanolinę w gorącej wodzie z szarym mydłem do letniej wody to zrobiła mi się taka piana biała jakaś wybrałam ją z miski sitkiem bo mało sympatycznie to wyglądało miała tak któraś z was ? Może za dużo tego mydła dałam nie wiem to był mój pierwszy raz

Domyślnie

A ja mam dwa wełniaki już od miesiąca i wciąż boję się zrobić tą kurację Boję się, że wyjdą plamy i piękny brąz naszych gaci będzie splamiony!!!
    Aaaa Plisss zachęćcie mnie jakoś, że mi wyjdzie i takie tam
    Co ciekawe, czytam ten wątek już kilka razy i mam wrażenie, że ciągle nie wiem jak to zrobić, tzn jakie te proporcje dać, bo mam osobno lanolinę i mydło.
    Myszon 2012, Myszka 2014, Myszunia 2016, Myszeczka 2020

Uprawnienia umieszczania postów