Pokaż wyniki od 1 do 20 z 440

Wątek: kuracja lanolinowa raz jeszcze

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar barbamama
    Miejscowość
    Sumatra

Domyślnie

moje pierwsze wełniane storcze właśnie siedzą w misce dałam pół łyżeczki
    (*) 08, barbidou VIII '09 barbabelle II '11 barbotine & barbalala II '13

Chustofanka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

O mi właśnie tez został purelan więc będzie jak znalazł tylko jeszcze muszę otulacze wydziergać

Chustonoszka Awatar buba

Domyślnie

to chyba jednak dałam za dużo lanoliny można to jakoś wypłukać - może w samej wodzie wygotować albo coś? bo lepią mi się gatki niemiłosiernie..

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

wydaje mi się, że dziewczyny o płynie do naczyń pisały na takie okoliczności
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustonoszka
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

podbijam temat i mam pytanie do dodwiadczonych

pierwszy raz wczoraj lanolizowalam disany (3 na raz) dla maluchow.

wypralam w plynie disany do welny, potem namoczylam w okolo 30stopni wodzie i dolalam mieszanke (lanolina w ilosci 1cm na 1dna disanke z tubki wymieszana w wrzatkiem i troche plynu do welny), wyciskalam, wciskalam, mieszalam itp i zostawilam na noc.
    Odcisnelam w reczniku i do suszenia. Podsuszalam z wiatraka bo desperacko chcialam na noc miskowi zalozyc bo chyba ma uczulenie na PUL. Wieczorem bylo suche, misiek radosnie zalozyl nowe galotki. Rano okazuje sie ze po jednej stronie przesiaklo strasznie....
    Czy zle zalanolizowalam? Czy po prostu disanki przez to ze sa dwuwarstwowe potrzebuja wiecej kuracji, a moze za malo dodalam plynu do welny, albo lanoliny albo za zimna woda?

Chustomanka Awatar holica_1630
    Miejscowość
    Wieliczka/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasiii Zobacz posta
    podbijam temat i mam pytanie do dodwiadczonych

pierwszy raz wczoraj lanolizowalam disany (3 na raz) dla maluchow.

wypralam w plynie disany do welny, potem namoczylam w okolo 30stopni wodzie i dolalam mieszanke (lanolina w ilosci 1cm na 1dna disanke z tubki wymieszana w wrzatkiem i troche plynu do welny), wyciskalam, wciskalam, mieszalam itp i zostawilam na noc.
    Odcisnelam w reczniku i do suszenia. Podsuszalam z wiatraka bo desperacko chcialam na noc miskowi zalozyc bo chyba ma uczulenie na PUL. Wieczorem bylo suche, misiek radosnie zalozyl nowe galotki. Rano okazuje sie ze po jednej stronie przesiaklo strasznie....
    Czy zle zalanolizowalam? Czy po prostu disanki przez to ze sa dwuwarstwowe potrzebuja wiecej kuracji, a moze za malo dodalam plynu do welny, albo lanoliny albo za zimna woda?
    Przeczytaj post 1 .
    Ksander 4.06.2009r i Polonia 18.08.2011r
    Aniołek 24.02.2013.[']

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

obstawiałabym, że za mało lanoliny (szare mydło - w którego roli użyłaś płynu do prania wełny - wydaje mi się, że służy temu, żeby lanolina nie zostawiała plam). Co nie zmienia faktu, że możesz próbować powolutku gotować z lanoliną wg instrukcji w pierwszym poście (fajna zabawa, trochę jak alchemik się czułam, choć w rzeczywistości to zupełnie proste).

A propos - jak z lanolinowaniem na gorąco otulaczy a nie gatek? Czy ktoś miał potem problemy z napkami/rzepami?
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Uprawnienia umieszczania postów