Pokaż wyniki od 1 do 20 z 440

Wątek: kuracja lanolinowa raz jeszcze

Mieszany widok

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

mam trochę stracha bo akurat mój "pierwszy raz" z lanolinowaniem będzie z nowiutkim wełniakiem, pewnie bezpieczniej byłoby spróbować najpierw na jakims na którym mniej mi zależy....
    zobaczymy, napiszę co i jak, wydaje mi się że trochę już wiem bo od dwóch dni siedzę na forum i czytam
    trzymajcie kciuki

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

zdaję relację z mojej kuracji lanolinowej, po analizie forum zrobiłam wg następującej kolejności (przepisu):
    - 3/4 łyżeczki lanoliny zalać szklanką wrzątku - rozpuścić (po powierzchni pływają żółte oka)
    - zeskrobać szare mydło i dodać do lanoliny(mieszać do rozpuszczenia lanoliny i uzyskania jednolicie białego płynu), u mnie wyglądało to tak:

- rozcieńczyć w misce z wodą, do temp. ok 30stopni
    - zamoczyć gatki - zostawić na noc (przewróciłam je raz, aby wszędzie dotarła lanolina)
    - wypłukać
    - odcisnąć w ręczniku
    - suszyć

Po powyższych zabiegach trzymają ładnie formowanka mokra a gatki suchutkie

jedyne zastrzeżenie to chyba troszkę jakby się większe zrobiły, pomimo że byłam dla nich "delikatna" i suszyły się położone na suszarce a nie wiszące więc kolejnym razem będę musiała je podfilcować.

Chustonoszka Awatar buba

Domyślnie

lanilonowałam pierwszy raz i otulacz wyszedł mi jakiś taki tłusto-klejący - tak ma być czy za dużo specyfiku zapodałam ?

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

jestem zdziwiona tymi ilościami lanoliny... Czubata łyżeczka od herbaty to strasznie dużo. Zazwyczaj wyciskałam ziajki tak ze 2 cm, gatki wychodziły mocno zalanolinowane, a po tym jak mi zażółkły chyba od lanoliny gatki (równomiernie, nie żeby jakieś plamy), daję mniej.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustoholiczka Awatar barbamama
    Miejscowość
    Sumatra

Domyślnie

moje pierwsze wełniane storcze właśnie siedzą w misce dałam pół łyżeczki
    (*) 08, barbidou VIII '09 barbabelle II '11 barbotine & barbalala II '13

Chustofanka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

O mi właśnie tez został purelan więc będzie jak znalazł tylko jeszcze muszę otulacze wydziergać

Chustonoszka Awatar buba

Domyślnie

to chyba jednak dałam za dużo lanoliny można to jakoś wypłukać - może w samej wodzie wygotować albo coś? bo lepią mi się gatki niemiłosiernie..

Uprawnienia umieszczania postów