Strona 6 z 22 PierwszyPierwszy 123456789101112131416 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 120 z 440

Wątek: kuracja lanolinowa raz jeszcze

Chustomanka
    Miejscowość
    A. Ł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nineave Zobacz posta
    U mnie to samo. Zrobiłam sobie handmade gatki z merynosów i cieszyłam się, że mi wyszły takie z gęstym splotem, eleganckie, a teraz kompletnie straciły fason. Zrobiłam wszystko tak jak tu opisano (najpierw pranie, potem gotowanie i potem straszenie), a one się rozciągnęły i wyglądają dziwnie, no i rozmiar większe, kolor trochę jaśniejszy pewnie coś spieprzyłam.
    Moje doświadczenia z gatkami robionymi przez moją mamę z wełny polecanej na forum wyglądają tak: pół roku używane z miłością i traktowane z czułością. W tym czasie lekko się rozszeżyły, później straciły właściwości i nie dały się sfilcować za nic. śmierć na miejscu. Wszyscy je kochaliśmy

Chustoholiczka Awatar v
    Miejscowość
    jakby Warszawa

Domyślnie

zachowalam sie zachowawczo.
    wypralam w welnoplynie.
    zalanolinowalam w lanolinoplynie.
    schna.
    czekamy.

Chustoholiczka Awatar Tuja

Domyślnie

moje po drugim lanolinowaniu jakieś takie pełne tej lanoliny , normalnie na rękach zostaje, chociaż płukałam zawzięcie

mamru
    Guest

Domyślnie

ja nie wkładałam do mikrofalówki z prostej przyczyny, bo jej nie posiadam ale gotowałam w garnku już kilka razy wełniane gatki. I wyczytałam gdzieś, że do mikrofali 3 razy po 3 minuty bez czekania aż wystygną, a na końcu płukanie-i tutaj należy zaczekać, aż wystygną.

Chustoholiczka Awatar v
    Miejscowość
    jakby Warszawa

Domyślnie

pytanie mam

czy po praniu gatki powinny wyschnac, zanim im zrobie kuracje?
    czy mozna swiezo wyprane, mokre albo mocno wilgotne wrzucic do lanoliny?

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

ja lanolinowałam tuż po wypraniu bez suszenia uprzednio,
    a co do handmade to moje też jakby się rozciągają trochę po praniu ale nadal trzymają superaśnie pomimo jednokrotnego lanolinowania - używam ich chyba jakieś 4 -5 miesięcy, więc jeszcze jakiś miesiąc i zobaczę czy też padną - już kiedyś ktoś pisał, że mu padły dokładnie po pół roku, hmm

mamru
    Guest

Domyślnie

ja też lanolinuję bez uprzedniego suszenia, suszę po całych kuracjach

Chusteryczka Awatar Leika
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamru Zobacz posta
    ja też lanolinuję bez uprzedniego suszenia, suszę po całych kuracjach
    Ja również
    Starszy Syn (VIII.2006), Córka (I.2009) i młodszy Syn (XI.2011)

http://moje-dzieciaki.blogspot.com/

We are what we think. All that we are arises with our thoughts.
    With our thoughts we make the world.
    Buddha

Chustomanka Awatar Mania
    Miejscowość
    Czerwionka-Leszczyny, Ornontowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    Hmmmm nie bardzo mam znajoma aptekę, ale spróbuje w mojej ulubionej. Mają mi odważyć tylko lanolinę? Da radę zrobić to na miejscu? Jaką konsystencję to ma? Płynną?
    A coś powiedzieć do czego potrzebuję w razie czego?
    Udało Ci się w aptece dostąć tą laniolinę? Mam receptę na maść z lanoliną ale Pan w aptece powiedział, że nie może mi dać osobno lanoliny.
    Byłaś w aptece w Krakowie? Której?
    Mama Stasia (15.04.2006), Róży (25.03.2009) i Helenki (15.10.2011)

Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

wznawiam temat po raz kolejny - dziewczyny, które lanolinowały w zwykłej lanolinie aptecznej odezwijcie się proszę i napiszcie jak to u was wyglądało. Kupiłam trochę tej lanoliny, rozpuściłam ją w wodzie gorącej, a jak wystygła na tyle, żeby można było włożyc tam gacie to cała się uzbierała zestygnięta (coś jak wosk) na powierzchni wody no i wylałam całe i nie wiem co teraz
    sprawdziłam skład kuracji lanolinowej no i tam jest 30% szare mydło, to może trzeba też by tego mydła dodac może ta lanolina apteczna jednak się nie nadaje...

Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mania Zobacz posta
    Udało Ci się w aptece dostąć tą laniolinę? Mam receptę na maść z lanoliną ale Pan w aptece powiedział, że nie może mi dać osobno lanoliny.
    Ja poprosiłam pediatrę, żeby mi wypisała receptę na 100g lanoliny po prostu, wytłumaczyłam jej po co mi ona - w sumie to dla zdrowia dziecka, prawda

Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

znowu sama do siebie gadam, ale cóż może komuś się przyda otóż dodałam do tej aptecznej lanoliny trochę zwykłego szarego mydła i taaaaaaraaaa, udało się wyszła zupa identyczna jak kuracja lanolinowa, lanolina się rozpuściła no i gacie się moczą a ja cieszę się jak dziecko

Chustomanka Awatar phoebe
    Miejscowość
    Jarosław

Domyślnie

Magnolia nie sama do siebie bo czytam i jeszcze żadnej kuracji nie robiłam, dopiero moje handmejdy testuję bez lanoliny. Dopiero drugi dzień ale nie puściły (są na pieluszce składanej). Cieszę się że się zupa udała tym razem i czekam na relację jak gacie po niej trzymają.

Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

zalanolinowały się superowo - to storchenkindery lanolinowałam bo handmejdów tez nie lanolinuję już - zobaczymy jak długo będą trzymały ...

Miejscowość
    Jarosław

Domyślnie

A które lepsze, Storchenkindery czy handmejdy? Bo się zastanawiałam czy nie kupić Storchenów, możesz coś napisać? Mój handmejd bez lanolinowania trochę puszcza...

Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

moje handmejdy są nie do zdarcia, nigdy mi nie przeciekły - ale ja mam te z grubszej wełny (ale nitki nie dawałam podwójnie tylko tak jak jest w motku - w sumie wychodzi podobnie jak ta cieńsza nitka podwójnie). Mam 2 pary, ale miałam do nich 4 podejścia - 2 pary gaci sprułam bo mi przepuszczały, więc sądzę, że sedno tkwi w odpowiednio dobranym splocie. Storcheny są fajne, ale trzeba je lanolinowac co jakiś czas (tak raz na miesiąc myślę, no może trochę rzadziej) tu jest wątek
    http://www.chusty.info/forum/showthr...nkinder&page=2

Miejscowość
    Jarosław

Domyślnie

Moje gatki z wełny 50g 125m, to ta cieńsza i robione pojedynczą nitką, powinny być robione podwójną?? Fakt że trochę ażurowe są. A jaki splot Ci się sprawdził? Ja mam cały czas oczka prawe, jak na ottobre.

Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

no z tego co dziewczyny pisały to tę cieńszą nitkę brały podwójnie, może spytaj Musli, ona sporo dzierga tych otulaczy więc pewnie wie. A jeśli chodzi o splot to ja też robię cały czas prawe. Chodziło mi o gęstośc splotu - ja raczej robię taki ciaśniejszy (pomimo, że w przepisach jest raczej, że powinien byc luźniejszy) - u mnie luźniejszy właśnie przepuszczał.
    OT pochwal się phoebe swoim otulaczem, daj jakieś zdjęcie w akcji

Chustoholiczka Awatar v
    Miejscowość
    jakby Warszawa

Domyślnie

no dobra, mam czysta lanoline, z apteki
    i co z nia zrobic?

Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

weź małą łyżeczkę lanoliny i rozpuśc ją w litrze gorącej wody, dodaj do tego trochę mydła szarego (1\3 tego co lanoliny) następnie ochłódź roztwór do 30st i włóż do tego gacie wyprane. Mocz otulacz 6 godzin lub całą noc a potem wypłucz dokładnie w letniej wodzie, ostatni raz możesz dodac trochę octu i pomoczyc gacie ok 10min. Alternatywnie możesz włożyc gacie do letniej wody i podgrzewac je na bardzo wolnym ogniu, jak woda będzie gorąca rozpuszczasz lanolinę i mydło i doprowadzasz wszystko do wrzenia, gotujesz chwileczkę a potem zostawiasz otulacz namoczony na 6godz lub dłużej i dalej tak samo. Tylko musisz bardzo powoli doprowadzac do wrzenia żeby gacie się nie zbiegły. Przy gotowaniu mogą trochę koloru oddac ale potem czasem lepiej trzymają. powodzenia

Uprawnienia umieszczania postów