Strona 20 z 22 PierwszyPierwszy ... 101213141516171819202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 400 z 440

Wątek: kuracja lanolinowa raz jeszcze

Chustoholiczka Awatar wruuuu
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja czekam na efekty bo wełniaczek schnie teraz oby bez większych zacieków się obyło jak się uda to będę Cię ewentualnie zachęcać

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bialawanilia Zobacz posta
    A ja mam dwa wełniaki już od miesiąca i wciąż boję się zrobić tą kurację Boję się, że wyjdą plamy i piękny brąz naszych gaci będzie splamiony!!!
    Aaaa Plisss zachęćcie mnie jakoś, że mi wyjdzie i takie tam
    Co ciekawe, czytam ten wątek już kilka razy i mam wrażenie, że ciągle nie wiem jak to zrobić, tzn jakie te proporcje dać, bo mam osobno lanolinę i mydło.
    Nam się udało nie ma żadnych plam a jest lepiej i oto chyba chodziło

Jak coś to mogę Ci coś podpowiedzieć śmiało pytaj

Domyślnie

Napisz proszę wruuuu tak łopatologicznie (co po kolei, dokładne proporcje, co jak długo, czy każdy wełniak pojedynczo itd) , bo nie mam kurcze na czym testować i jak zniszczę ten mój brąz to będę zła
    Chciałabym lanolinować na ciepło, nie gotować jak to na początku wątku zalecają
    Może na dniach się przełamię i w końcu wezmę się za te wełniaki
    Myszon 2012, Myszka 2014, Myszunia 2016, Myszeczka 2020

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

No więc tak ja miałam jedną sztukę ale nie widzę przeszkód żebyś wrzuciła je razem do jednej miski skoro kolor ten sam 2 łyżeczki lanoliny wrzuciłam do słoiczka takiego po dżemie, nalałam bardzo ciepłej wody z kranu i dodałam ze dwie łyżeczki rozpuszczonego wcześniej w wodzie szarego mydła (miałam takie pokruszone bo mi się raz rozpadło jak chciałam sobie trochę odkroić ) i wszystko mieszałam w zakręconym słoiczku aż się rozpuściło następnie wlałam to przez sitko do miseczki ( nie wiem ile litrowej, ale małej może 5 litrowej) do wody o temp 30 stopni i wtedy wytrąciła mi się ta piana, o którą pytałam w tym wątku ale zebrałam ją sitkiem i została taka tłusta w dotyku woda koloru mleka ;D zanurzyłam w niej na całą noc wełniaczka (radzę całego zanurzyć- bo mi na tych fragmentach co wystawały zgromadził się troszkę osad, ale w sumie jak wyschło to śladu nie ma ....) rano wyciągłam poczekałam chwilę i wypłukałam w wodzie o temp ok 30 stopni położyłam na dwie tetry aż wchłonęło trochę wody i powiesiłam do suszenia. Też się bałam, ale to nic strasznego
    Powodzenia

Domyślnie

No to jutro będę próbowała, bo już dziś sił mi brak, za dużo się działo Dziękuję

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bialawanilia Zobacz posta
    No to jutro będę próbowała, bo już dziś sił mi brak, za dużo się działo Dziękuję
    Nie ma za co

Chustomanka
    Miejscowość
    Białystok i okolice :)

Domyślnie

dręczy mnie jeszcze jedno pytanko w sprawie kuracji lanolinowej,czy może wiecie,czy można skorzystać dwa razy z tej samej kuracji,czy za każdym razem trzeba przygotowywać mieszankę? Leń ze mnie straszny,więc rozumiecie

Chusteryczka Awatar ewula
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Trochę nie mam czasu wertować 20 stron, więc wybaczcie, jeśli powielam pytanie. Otóż jakiego efektu oczekujemy dotykając wełniaka zaraz po wyjęciu z kuracji?? Lanolinowałam dopiero dwa razy, za pierwszym razem po wyjęciu gatki wydawały się w dotyku zwyczajnie mokre, raczej nie przeciekały, choć trochę nasiąkały siuśkami. Wczoraj znów je lanolinowałam i dałam więcej lanoliny i efekt jest taki, że mi się z lekka lepią do rąk (po wysuszeniu również). Tak ma być, czy przesadziłam i powinnam jej trochę sprać przed założeniem na pupę synka??
    Adaś - 22.IV.2012 i Ania - 08.III.2014

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Mój wełniak na początku też był taki tłusty w dotyku, ale to szybko minęło jak zaczęłam używać

Domyślnie

dziewczyny mam takie pytanie, chcę kupić lanolinę ze strony zrobsobiekrem. I nie wiem ile powinnam jej kupić. Mam tylko 3 wełniaki. Ile tej lanoliny będę potrzebować na jedną kurację, i jak często taki zabieg trzeba pieluchom robić?

Chustomanka
    Miejscowość
    Usa

Domyślnie

Nabyłam sobie "firmowy" szamponik do wełny IV, ale na kurację kasy mi szkoda (40 zł...!) więc chcę ją robić sama, tym bardziej, że po przestudiowaniu wątku wiem, co i jak. Ale... Byłam w dwóch Askotach we Wro, Super-pharmie, Rossmanie i w aptece i o lanolinie mogę zapomnieć. No chyba, że PureLan, ale on tez kosztuje za dużo jak na mój gust. Ziajki ani widu ani słychu... Na szczęście gacie (na razie nasz jedyny wełniaczek) jeszcze trzymają a i nie są eksploatowane na maksa.
    No nic, zostaje internet...

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Nabyłam sobie "firmowy" szamponik do wełny IV, ale na kurację kasy mi szkoda (40 zł...!) więc chcę ją robić sama, tym bardziej, że po przestudiowaniu wątku wiem, co i jak. Ale... Byłam w dwóch Askotach we Wro, Super-pharmie, Rossmanie i w aptece i o lanolinie mogę zapomnieć. No chyba, że PureLan, ale on tez kosztuje za dużo jak na mój gust. Ziajki ani widu ani słychu... Na szczęście gacie (na razie nasz jedyny wełniaczek) jeszcze trzymają a i nie są eksploatowane na maksa.
    Niekoniecznie! Ja poprosiłam lekarza o wypisanie recepty na maść z lanoliną. Panią farmaceutkę poprosiłam z kolei, żeby żadnej maści nie mieszała bo potrzebuję lanolinę w postaci czystej. Nie było problemu Zapłaciłam 8 zł za 100g

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lilith83 Zobacz posta
    dręczy mnie jeszcze jedno pytanko w sprawie kuracji lanolinowej,czy może wiecie,czy można skorzystać dwa razy z tej samej kuracji,czy za każdym razem trzeba przygotowywać mieszankę? Leń ze mnie straszny,więc rozumiecie
    Ja czasami wykorzystuję mieszankę po lanolinowaniu do "dolanolinowania" jakiegoś innego wełniaka. Czasem dodaję jeszcze ociupinkę lanoliny, żeby trochę więcej jej było.

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez gosza191 Zobacz posta
    Niekoniecznie! Ja poprosiłam lekarza o wypisanie recepty na maść z lanoliną. Panią farmaceutkę poprosiłam z kolei, żeby żadnej maści nie mieszała bo potrzebuję lanolinę w postaci czystej. Nie było problemu Zapłaciłam 8 zł za 100g
    Jest tak, jak pisze gosza191. Prosisz lekarza o receptę na przykład na 95 g lanoliny + 5 g wody. Powinnaś za taką maść zapłacić 7,50 zł.

Chustomanka
    Miejscowość
    Białystok i okolice :)

Domyślnie

Pat007 dziękuję za informację

Domyślnie

Melduję, że wełniaki się w końcu kąpią
    ale tchórz ze mnie, bo kupiłam w końcu kurację lanolinową...no zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

Chustoguru

Domyślnie

mam kurację lanolinową imse vimse - ale nie mam przepisu na jej zastosowanie - macie może opakowanie z napisami w języku polskim?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pat007 Zobacz posta
    Jest tak, jak pisze gosza191. Prosisz lekarza o receptę na przykład na 95 g lanoliny + 5 g wody. Powinnaś za taką maść zapłacić 7,50 zł.
    Ooo, właśnie weszłam tu sukając info o taniej lanolinie. Mam tylko pytanie - co mówiłyście lekarzowi, żeby przepisał taką maść? Prawdę, czy jakąś dolegliwość wymyśloną? Bo nie wiem, czy na mnie nie spojrzy jak na wariatkę jak go poproszę

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mesimarja Zobacz posta
    Ooo, właśnie weszłam tu sukając info o taniej lanolinie. Mam tylko pytanie - co mówiłyście lekarzowi, żeby przepisał taką maść? Prawdę, czy jakąś dolegliwość wymyśloną? Bo nie wiem, czy na mnie nie spojrzy jak na wariatkę jak go poproszę
    ja powiedziałam prawdę, czyli,że chce do wielo , dyktowałam jej jak ma pisać ( 99% lanoliny,1% wody) i tak mi wypisała bez najmniejszego problemu

Chustomanka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Ja lanolinę w aptece dostałam bez problemu od ręki
    H. 2013, M. 2015, P. 2016, J. 2019

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiOlcia Zobacz posta
    Ja lanolinę w aptece dostałam bez problemu od ręki