Ja czekam na efekty bo wełniaczek schnie terazoby bez większych zacieków się obyło
jak się uda to będę Cię ewentualnie zachęcać
![]()
Napisz proszę wruuuu tak łopatologicznie (co po kolei, dokładne proporcje, co jak długo, czy każdy wełniak pojedynczo itd) , bo nie mam kurcze na czym testować i jak zniszczę ten mój brąz to będę zła
Chciałabym lanolinować na ciepło, nie gotować jak to na początku wątku zalecają
Może na dniach się przełamię i w końcu wezmę się za te wełniaki![]()
Myszon 2012, Myszka 2014, Myszunia 2016, Myszeczka 2020
No więc tak ja miałam jedną sztukęale nie widzę przeszkód żebyś wrzuciła je razem do jednej miski skoro kolor ten sam
2 łyżeczki lanoliny wrzuciłam do słoiczka takiego po dżemie, nalałam bardzo ciepłej wody z kranu i dodałam ze dwie łyżeczki rozpuszczonego wcześniej w wodzie szarego mydła (miałam takie pokruszone bo mi się raz rozpadło jak chciałam sobie trochę odkroić
) i wszystko mieszałam w zakręconym słoiczku
aż się rozpuściło następnie wlałam to przez sitko do miseczki ( nie wiem ile litrowej, ale małej może 5 litrowej) do wody o temp 30 stopni i wtedy wytrąciła mi się ta piana, o którą pytałam w tym wątku
ale zebrałam ją sitkiem i została taka tłusta w dotyku woda koloru mleka ;D zanurzyłam w niej na całą noc wełniaczka (radzę całego zanurzyć- bo mi na tych fragmentach co wystawały zgromadził się troszkę osad, ale w sumie jak wyschło to śladu nie ma ....) rano wyciągłam poczekałam chwilę i wypłukałam w wodzie o temp ok 30 stopni
położyłam na dwie tetry aż wchłonęło trochę wody i powiesiłam do suszenia. Też się bałam, ale to nic strasznego
Powodzenia
No to jutro będę próbowała, bo już dziś sił mi brak, za dużo się działoDziękuję
dręczy mnie jeszcze jedno pytanko w sprawie kuracji lanolinowej,czy może wiecie,czy można skorzystać dwa razy z tej samej kuracji,czy za każdym razem trzeba przygotowywać mieszankę? Leń ze mnie straszny,więc rozumiecie![]()
Trochę nie mam czasu wertować 20 stron, więc wybaczcie, jeśli powielam pytanie. Otóż jakiego efektu oczekujemy dotykając wełniaka zaraz po wyjęciu z kuracji?? Lanolinowałam dopiero dwa razy, za pierwszym razem po wyjęciu gatki wydawały się w dotyku zwyczajnie mokre, raczej nie przeciekały, choć trochę nasiąkały siuśkami. Wczoraj znów je lanolinowałam i dałam więcej lanoliny i efekt jest taki, że mi się z lekka lepią do rąk (po wysuszeniu również). Tak ma być, czy przesadziłam i powinnam jej trochę sprać przed założeniem na pupę synka??
Adaś - 22.IV.2012 i Ania - 08.III.2014
dziewczyny mam takie pytanie, chcę kupić lanolinę ze strony zrobsobiekrem. I nie wiem ile powinnam jej kupić. Mam tylko 3 wełniaki. Ile tej lanoliny będę potrzebować na jedną kurację, i jak często taki zabieg trzeba pieluchom robić?
Nabyłam sobie "firmowy" szamponik do wełny IV, ale na kurację kasy mi szkoda (40 zł...!) więc chcę ją robić sama, tym bardziej, że po przestudiowaniu wątku wiem, co i jak. Ale... Byłam w dwóch Askotach we Wro, Super-pharmie, Rossmanie i w aptece i o lanolinie mogę zapomnieć. No chyba, że PureLan, ale on tez kosztuje za dużo jak na mój gust. Ziajki ani widu ani słychu... Na szczęście gacie (na razie nasz jedyny wełniaczek) jeszcze trzymają a i nie są eksploatowane na maksa.
No nic, zostaje internet...
Ja czasami wykorzystuję mieszankę po lanolinowaniu do "dolanolinowania" jakiegoś innego wełniaka. Czasem dodaję jeszcze ociupinkę lanoliny, żeby trochę więcej jej było.
Jest tak, jak pisze gosza191. Prosisz lekarza o receptę na przykład na 95 g lanoliny + 5 g wody. Powinnaś za taką maść zapłacić 7,50 zł.
Społecznie: www.dobrzeurodzeni.pl
Pat007 dziękuję za informację![]()
Melduję, że wełniaki się w końcu kąpią![]()
ale tchórz ze mnie, bo kupiłam w końcu kurację lanolinową...no zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
mam kurację lanolinową imse vimse - ale nie mam przepisu na jej zastosowanie - macie może opakowanie z napisami w języku polskim?
Ja lanolinę w aptece dostałam bez problemu od ręki![]()
H. 2013, M. 2015, P. 2016, J. 2019
Społecznie: www.dobrzeurodzeni.pl