Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 810111213141516171819202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 360 z 440

Wątek: kuracja lanolinowa raz jeszcze

Chustomanka Awatar holica_1630
    Miejscowość
    Wieliczka/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasiii Zobacz posta
    podbijam temat i mam pytanie do dodwiadczonych

pierwszy raz wczoraj lanolizowalam disany (3 na raz) dla maluchow.

wypralam w plynie disany do welny, potem namoczylam w okolo 30stopni wodzie i dolalam mieszanke (lanolina w ilosci 1cm na 1dna disanke z tubki wymieszana w wrzatkiem i troche plynu do welny), wyciskalam, wciskalam, mieszalam itp i zostawilam na noc.
    Odcisnelam w reczniku i do suszenia. Podsuszalam z wiatraka bo desperacko chcialam na noc miskowi zalozyc bo chyba ma uczulenie na PUL. Wieczorem bylo suche, misiek radosnie zalozyl nowe galotki. Rano okazuje sie ze po jednej stronie przesiaklo strasznie....
    Czy zle zalanolizowalam? Czy po prostu disanki przez to ze sa dwuwarstwowe potrzebuja wiecej kuracji, a moze za malo dodalam plynu do welny, albo lanoliny albo za zimna woda?
    Przeczytaj post 1 .
    Ksander 4.06.2009r i Polonia 18.08.2011r
    Aniołek 24.02.2013.[']

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

obstawiałabym, że za mało lanoliny (szare mydło - w którego roli użyłaś płynu do prania wełny - wydaje mi się, że służy temu, żeby lanolina nie zostawiała plam). Co nie zmienia faktu, że możesz próbować powolutku gotować z lanoliną wg instrukcji w pierwszym poście (fajna zabawa, trochę jak alchemik się czułam, choć w rzeczywistości to zupełnie proste).

A propos - jak z lanolinowaniem na gorąco otulaczy a nie gatek? Czy ktoś miał potem problemy z napkami/rzepami?
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustomanka Awatar sharkah
    Miejscowość
    pod Warszawą

Domyślnie

Ja lanolinowałam na gorąco w mikrofali, rzepom ani napom nic się nie stało.

Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

to ja się podpytam przy okazji - 3 razy po 3 minuty, ale na jaką moc nastawiasz mikrofalówkę (kiedyś szukałam ale nie znalazłam szczegółów)?
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustonoszka
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

disana dopiero za 3cim razem lanolizowania zadzialala!!! hurra sukces
    ale po calej nocy z zasikanej pieluszce musiala sie wietrzyc ponad 24 godziny!!! czy to normalne?

Chustomanka Awatar sharkah
    Miejscowość
    pod Warszawą

Domyślnie

Jul - tak - 3 razy po 3 minuty. Moja mikrofala ma 850W i tak nastawiam (nie zmniejszam mocy).

Kasii - jak pieluszka była mocno mokra, to pewnie wełna też sporo złapała wilgoci i musiała się swoje powietrzyć, długość suszenia/wietrzenia zależy też od wielu innych czynników - wilgotność powietrza, temperatura, to czy się suszy w pomieszczeniu czy na wietrze ja myślę, że 24 godziny to dosyć długo, ale jak tyle było potrzeba, to co poradzisz

Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

dzięki! następnym razem będę próbować
    żona TEGO Jaśka

Chustonoszka
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sharkah Zobacz posta
    Kasii - jak pieluszka była mocno mokra, to pewnie wełna też sporo złapała wilgoci i musiała się swoje powietrzyć, długość suszenia/wietrzenia zależy też od wielu innych czynników - wilgotność powietrza, temperatura, to czy się suszy w pomieszczeniu czy na wietrze ja myślę, że 24 godziny to dosyć długo, ale jak tyle było potrzeba, to co poradzisz
    no pielucha byla prawie cieknaca (ale bambus wiec mocno trzyma mokrosci), wietrzylam w pokoju na suszarce,a wilgotnosc mamy ok 65%, temp ok 21oc. troszke "pachnie" jeszcze siuskami odrobinke, wiec jeszcze niech sie poszuszy, do wieczora bedzie git i na pupalka znowu

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Hopnę sobie, bo...czy po lanolinie wełna ma być taka tłusta? Czy mało wypłukałam, albo za dużo dałam lanoliny? Bo jeszcze lekko wilgotne gdzieniegdzie, ale hm..no jest taki wyraznie pomaziany czymś. I się boję, że jak założę na formowankę, to się będzie lanolina w nią wcierać i mi zatłuści.
    Czy to może tak ma byc?
    Bo jak będę więcej płukać, to wsyztsko wypłuczę a to nie o to chyba chodzi?

(PS, kochani Modzi, można by też ten wątek o lanolinie podkleić u góry? Bo on przydatny, dużo instrukcji etc)
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

Mi też się kiedyś taki wełniaczek tłusty zrobił po lanolinowaniu i go poprostu przeprałam delikatnie w płynie do prania wełny, już nie był tłusty a i tak trzymał.

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Chustomanka

Domyślnie

pierwszy raz wełniaki dałam na kurację lanolinowania i pytanko mam trzeba je płukać, bo nie płukałam i jakieś takie tłuste

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Trzeba

Mojego ponownie nie wypłukałam, ale dosuszyłam, bo jednak to była jakaś wilgoć. I działa pieknie mi.
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiwi83 Zobacz posta
    pierwszy raz wełniaki dałam na kurację lanolinowania i pytanko mam trzeba je płukać, bo nie płukałam i jakieś takie tłuste
    Płukać, płukać

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Chustomanka Awatar fiolka
    Miejscowość
    sielsko pod Krakowem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sheana Zobacz posta
    Hopnę sobie, bo...czy po lanolinie wełna ma być taka tłusta? Czy mało wypłukałam, albo za dużo dałam lanoliny? Bo jeszcze lekko wilgotne gdzieniegdzie, ale hm..no jest taki wyraznie pomaziany czymś. I się boję, że jak założę na formowankę, to się będzie lanolina w nią wcierać i mi zatłuści.
    Czy to może tak ma byc?
    Bo jak będę więcej płukać, to wsyztsko wypłuczę a to nie o to chyba chodzi?

(PS, kochani Modzi, można by też ten wątek o lanolinie podkleić u góry? Bo on przydatny, dużo instrukcji etc)
    Jeśli Ci się zatłuści formowanka, to też tylko z zewnętrznej strony, więc uszczerbku na chłonności nie będzie. Ja moje wełniaki (a w zasadzie Wicka wełniaki) mam wszystie zawsze takie przytłuszczone po lanolinowaniu, ale ja tak lubię, mam wrażenie, ze lepiej trzymają. Potem podczas użytkowania ta lanolina się wciera i wyciera trochę, więc w zasadzie juz po pierwszym użyciu wełniak przestaje się "lepić".
    A płuczę pod strumieniem zimnej wody lekko pocierając o siebie wełniaki, wtedy ta lanolina (jeśli robisz z aptecznej), która się zebrała w niektórych miejscach, rozprowadza się po całości wełniaków.
    Wicuś 01.2011, Lili 01.2013, Ignaś 10.2014

Chusteryczka Awatar Wyga
    Miejscowość
    Wągrowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fiolka Zobacz posta
    Jeśli Ci się zatłuści formowanka, to też tylko z zewnętrznej strony, więc uszczerbku na chłonności nie będzie. Ja moje wełniaki (a w zasadzie Wicka wełniaki) mam wszystie zawsze takie przytłuszczone po lanolinowaniu, ale ja tak lubię, mam wrażenie, ze lepiej trzymają. Potem podczas użytkowania ta lanolina się wciera i wyciera trochę, więc w zasadzie juz po pierwszym użyciu wełniak przestaje się "lepić".
    A płuczę pod strumieniem zimnej wody lekko pocierając o siebie wełniaki, wtedy ta lanolina (jeśli robisz z aptecznej), która się zebrała w niektórych miejscach, rozprowadza się po całości wełniaków.
    A nie zostają Ci tłuste ubranka od tego? Zastanawiam się, bo w coś ta tłustość się chyba wyciera?

Skoro tracisz grunt, to się wznosisz! Leć!

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sharkah Zobacz posta
    Ja lanolinowałam na gorąco w mikrofali, rzepom ani napom nic się nie stało.
    O, dzięki za tego posta, bo zastanawiałam się ostatnio, czy ktoś znajomy tak robił. Znalazłam przepis z mikrofalą na ekobaby. pl Jakie otulacze w ten sposób lanolinowałaś? Jest jakaś różnica potem (w porównaniu ze standardową metodą)?

Chustomanka
    Miejscowość
    Białystok i okolice :)

Domyślnie

Kobietki zalanolinowałam kilka otulaczy handmade i mam problem,bo jeden z nich nie wiem dlaczego nadal przesiąka. Wełniak jest niby 100% merino,jednak nie sfilcował mi się,choć próbowałam kilkakrotnie. Otulacz klei się od lanoliny,więc raczej za mało nie dodałam jej.Dodam,że lanolinowałam na zimno i moczył się całą noc. Coś jeszcze mogę zrobić,czy od razu go wyrzucić,bo nic się nie da z tym zrobić?

Chusteryczka Awatar Wyga
    Miejscowość
    Wągrowiec

Skoro tracisz grunt, to się wznosisz! Leć!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lilith83 Zobacz posta
    Kobietki zalanolinowałam kilka otulaczy handmade i mam problem,bo jeden z nich nie wiem dlaczego nadal przesiąka. Wełniak jest niby 100% merino,jednak nie sfilcował mi się,choć próbowałam kilkakrotnie. Otulacz klei się od lanoliny,więc raczej za mało nie dodałam jej.Dodam,że lanolinowałam na zimno i moczył się całą noc. Coś jeszcze mogę zrobić,czy od razu go wyrzucić,bo nic się nie da z tym zrobić?
    A może doszyj mu dodatkową wkładkę ze sfilcowanej wełny w środek. Troszkę zabezpieczy. Tylko wypierz go najpierw z lanoliny żeby nie oblepić sobie maszyny.

Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

ja ostatnio - pierwszy raz używłam gotowej kuracji, tak namachać się łyżeczką, żeby się rozpuściła, to przy ziajce+szare mydło nigdy nie musiałam - rozpuszczałam w kubku z wodą z czajnika, wcześniej próbowałam rozpuścić w misce z wodą chyba w ogóle nie ma opcji, ale rzeczywiście potem nie robiły się kłaczki lanolinowe ani nic w zetknięciu z chłodniejszą woda i w miarę studzenia. Skuteczności jeszcze nie sprawdzałam, bo gatki jeszcze schną (no i mój bardzo rzadko siusia, pieluchę nosi raczej profilaktycznie na noc).

Z tym, że ja może mam jaką starszą butelkę, bo z wymianki i już stoi u mnie jakiś czas (nie sprawdzałam daty). IMHO taniej, a wcale nie dużo skomplikowaniej, wyjdzie kupienie czystej lanoliny i zrobienie kuracji samamu.
    żona TEGO Jaśka

Uprawnienia umieszczania postów