Strona 10 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345678910111213141516171820 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 200 z 440

Wątek: kuracja lanolinowa raz jeszcze

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

ja nie chemik ale chemie lubilam
    zolte plamy rozumiem kupne schodza wreszcie po ktoryms praniu i sloncu
    mozesz papa z sody potraktowac ale nie welne tylko wkladki

Chustoholiczka Awatar kubutkowa
    Miejscowość
    Reykjavik / Poznań

Domyślnie

aladw,no wlasnie nie kupne,tylko lanolinowe

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

Pomocyy, bo nie wiem czy już zadawałam pytanie. Właśnie oczekuję przesyłki jestem tak podjarana jakbym co najmniej w totka wygrała. Będa gatki Disana i Tetro wełniak. I moje pytanie czy przed użyciem zarówno i Disane jak i Tetro trza lanolinowac czy też tylko Disane. Bo tak mi się o uszy obiło że tetro luż zalanolinowane jest.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubutkowa Zobacz posta
    aladw,no wlasnie nie kupne,tylko lanolinowe
    eee to wyprac trzeba mydłem

enka75 ja juz nie wiem co lanolinowane a co nie, mi przyszedł amsterdam i trzyma nawe w nocy a nie lanolinowałam, wiec juz sie gubie
    mozesz wyprobowac albo inna taktyka ze wszystko co przychodzi do domu do prania i tu akurat tez do lanolinowania

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aladw Zobacz posta
    do lanoliny z apteki tak bo inaczej sie nie rozpusci w wodzie tylko plywaja oka z tłuszczu z mydłem tworzy mleczny płyn - chemicznie bym wyjasnila to zjawisko ale po co męczyć mózg o tej porze
    jakie mydło ? może byc biały jeleń ? czy jakies specjalne ?
    mam zanabytą w aptece maść lanolinową, jak tu już podczytałam potrzebne mydło. Więc czy może być dowolne a i ile tego mydła i ile lanoliny ?

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enka75 Zobacz posta
    jakie mydło ? może byc biały jeleń ? czy jakies specjalne ?
    mam zanabytą w aptece maść lanolinową, jak tu już podczytałam potrzebne mydło. Więc czy może być dowolne a i ile tego mydła i ile lanoliny ?
    moze bc biały jelen, nalepiej własnie takie najzwyklejsze, szare. ja dzis robiłam. zeskrobałam kilka płatów z mydła, tak z 6-7 , do tego pełna łyzka lanoliny (moczę 4 otulacze) i wrzątek tak z pół skzlanki? nie wiem, na oko leciałam
    i wymieszałam az sie rozpusciło wsyztko, odstawiłam i dolałam zimnej wody zaraz i włozyłam otulacze.
    Cytat Zamieszczone przez kubutkowa Zobacz posta
    goge, dzięki za tipa jakby co!
    aladw , a jako chemik jaki masz pomysł na usunięcie tych żółtych plam z gatek?Myślisz ,ze po kilku praniach zejdzie?
    zejdzie, mi zeszło po 2, bo najpierw z aptecznej lanoliny zrobiłma kuracje bez mydła i miałam to samo...

Cytat Zamieszczone przez aladw Zobacz posta
    do lanoliny z apteki tak bo inaczej sie nie rozpusci w wodzie tylko plywaja oka z tłuszczu z mydłem tworzy mleczny płyn - chemicznie bym wyjasnila to zjawisko ale po co męczyć mózg o tej porze
    wytłumacz pliz, lubię takie ciekawostki (podejrzewam ze gdybym pokopała w necie to bym sama znalazła ale mi sie nie chce )
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rzufik Zobacz posta
    moze bc biały jelen, nalepiej własnie takie najzwyklejsze, szare. ja dzis robiłam. zeskrobałam kilka płatów z mydła, tak z 6-7 , do tego pełna łyzka lanoliny (moczę 4 otulacze) i wrzątek tak z pół skzlanki? nie wiem, na oko leciałam
    i wymieszałam az sie rozpusciło wsyztko, odstawiłam i dolałam zimnej wody zaraz i włozyłam otulacze.

...
    oj dzięęęęiiiii wielkieiei, dodatkowe pytanko, te proporcje na 4 otulacze czy jak mam 2 to podzielic te porcje czy moge i w takiej skali moczyć ? A i ile tej zimnej wody, do osiągnięcia jakiej tempery ? takiej letniej ?

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enka75 Zobacz posta
    oj dzięęęęiiiii wielkieiei, dodatkowe pytanko, te proporcje na 4 otulacze czy jak mam 2 to podzielic te porcje czy moge i w takiej skali moczyć ? A i ile tej zimnej wody, do osiągnięcia jakiej tempery ? takiej letniej ?
    letniej, chłodnej jaką chcesz, tylko jak cieplejsza bedzie to się lekko podfilcują. a wody tyle zeby otulacze przykryc tylko,nawet nie całkiem i tak wchłoną co trzeba

na 2 to moze starczy tak z łyzeczki pełnej lanoliny i ze 4 skrobniecia mydła ? wiesz zeby taki melczny płyn sie zrobił. a mydła tyle zeby lanolina sie rozpusciła, w firmowej kuracjni lanolinowej mydła jest 30% około chyba
    ale wiesz, ja nie ekspert, ja zawsze wszytko na oko
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chustoguru Awatar Em

Domyślnie

Czy gatki (mam muksut) też się lanolinuje? Bo wrzuciłam i nie wiem czy dobrze zrobiłam...

Chusteryczka Awatar Stella
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

o ja durna dopiero teraz doczytałam o mydle...
    A powiedzcie mi czy Wam po lanolinowaniu te gatki nie zostawiają tłustych śladów na rękach? Czy moze powinnam je przepłukac wodą żeby tego było mniej, czy tak ma być?
    Madzia 10.07.2004, Marcel 1.09.2008, Marek 29.12.2009 i Martynka 1.02.2012 - 1460 gram - 29 tydzień.

http://monikamnich.blogspot.com/

Chusteryczka Awatar lemniscus
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

jak sa mokre to sie jakby kleja od lanoliny ale jak wyschna to sa ok
    mozesz ewntualnie wyplukac w wodzie z odrobina octu
    ponoc pomaga na kleistosc jesli ci to przeszkadza
    Maja 16.08.2009
    Pola i Lena 04.06.2013

Chusteryczka Awatar Stella
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

dziś już się tak nie kleją - czyli doschły - uff no i jak na razie trzymają ładnie.
    Madzia 10.07.2004, Marcel 1.09.2008, Marek 29.12.2009 i Martynka 1.02.2012 - 1460 gram - 29 tydzień.

http://monikamnich.blogspot.com/

Chustofanka Awatar margolia
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

a mi właśnie przyszedł otulacz tetro...tak na próbe pierwszy wziełam...i co sie okazało...pediatra nie przepisała lanoliny bo.....nie ma wskazań medycznych juz nie chciałam sie smiać bo zaczeła gatke ze można małego juz wsadzać do chodzika...wiec obowiazkowe szczepienie i uciekłam z stamtąd

lanolinę dwie łyżeczki na poczatek zdobył mój luby z apteki....pani nie chciała mu sprzedać bo nie rozumiała po co...i tłumaczyła ze w wodzie sie lanolina nie rozpuszcza ale chyba usłyszała jak przez telefon powiedziałam ze aptekarka jest głupia i ma ją kupic wiec dała za free
    mam pytanie czy ktoś tetro juz lanolinował?? jak otulacz po tym wyglądał....podobno jest odrazu do uzytku...;-/
    zobaczymy

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez margolia Zobacz posta
    a mi właśnie przyszedł otulacz tetro...tak na próbe pierwszy wziełam...i co sie okazało...pediatra nie przepisała lanoliny bo.....nie ma wskazań medycznych juz nie chciałam sie smiać bo zaczeła gatke ze można małego juz wsadzać do chodzika...wiec obowiazkowe szczepienie i uciekłam z stamtąd

lanolinę dwie łyżeczki na poczatek zdobył mój luby z apteki....pani nie chciała mu sprzedać bo nie rozumiała po co...i tłumaczyła ze w wodzie sie lanolina nie rozpuszcza ale chyba usłyszała jak przez telefon powiedziałam ze aptekarka jest głupia i ma ją kupic wiec dała za free
    mam pytanie czy ktoś tetro juz lanolinował?? jak otulacz po tym wyglądał....podobno jest odrazu do uzytku...;-/
    zobaczymy
    Ja nowy tetro wełniak nie lanolinowałam , nowy używałam prawie 2 tyg i nic nie przeciekło (wietrzyłam tylko na balkonie). Ostatnio zalanolinowałam , pozostał tłusty filtr ale mi nie przeszkadza.

Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

dzieki ...mały śpi w nim od 9 rano bo bidulek po szczepieniu wiec pewnie długo bedzie spał....tylko ze moje dziecie "raczej" nie siusia jak śpi...ale za to zaraz po obudzeniu "leje" że łooo....wiec czasem mi sie udaje go zaciągnąc do WC a czasem tak cichutko sie bawi po obudzeniu ze zasiurka wsio

wiec uzywamy do czasu zalania ;-D
    thx
    a jeszcze sie zapytam bo na ulotce pisze ze nie łapie zapachu...skoro nie łapie to po co wietrzyć?? dziwne mi sie to wydaje bo chyba wszystko jakos łapie zapach szczególnie zapach siusików...
    Ostatnio edytowane przez margolia ; 28-07-2010 o 12:19

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

dla ogólnego odświeżenia tak sądzę to wietrzenie, generalnie gdzies właśnie ad wełniaków było napisane by wietrzyć, no to skoro doświadczone wielo napisały wietrzyć to wietrze hehehe

a w nocy niestety ja na jedno

Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

no to mam problem.....chciałam zrobić ta kuracje ale jak to ma wyglądać....??
    wlałam do garnuszka szklanke wody do tego łyzeczka lanoliny aptecznej i zerskrobałam szare mydełko.....
    mam mleko z tego ale pływa na tym piana z lanoliny.....;-/
    to tak ma być??
    chciałam to wlac do ciepłej wody i moczyć;-(
    mozna tak....???

Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

udało sie mam mleczko bez żóltego....dodałam wiecej mydełka i znikneło....czy teraz mkoge to dodać do ciepłej woody i moczyc gaciory??

ratyska
    Guest

Domyślnie

Zostalam dzisiaj zmuszona do wykonania wlasnej kuracji lanolinowej. Na wakacje do rodzicow zabralam tylko mala buteleczke ulrich-natürlich, ktora dostalam jako probke przy jakis zakupach, okazala sie niewypalem. Po raz pierwszy zdazylo mi sie, zeby swiezo zalanolinowane majtki przepuszczaly siki siurkiem (wszystkie trzy pary) .
    W aptece bardzo mila pani wykazala tylko minimalne zdziwienie i zero zaciekawienia.
    Gatki sie mocza.

Trzymaja. I nieco sie kleja od tlusczu, chociaz plukalam w occie.
    Ostatnio edytowane przez ratyska ; 11-08-2010 o 08:25 Powód: dodatek

Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

no to mnie juz trafiło....mam dośc tego otulacza....po zalanolinowaniu mały z tatuskiem mi go załatwili wielkim kupskiem ktore przeciekło i trza było uprac, po praniu przeciekł mi po pierwszym siku :-O no to wziełam go do gotowania z lanoliną i co....kolorek pieknie schodzi z niego chuba jeszcze to przezyje bo wyuglada normalnie tylko materiał przy haftkach sie zafarbował i jeszcze jedno ale schną juz chyba z trzeci dzien i dalej są kleiste.... nie wiem moze cos robie nie tak...może za dużo lanoliny?? kurde robi ktos z was lanolinowanie na tetro?? jak to robicie??

Uprawnienia umieszczania postów