Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 22

Wątek: kolorowe, piękne formowanki - czy jest sens?

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie kolorowe, piękne formowanki - czy jest sens?

Od 3 dni (a raczej nocy) grzebię w wątkach pieluchowych... No wkręciłam się, ale nurtuje mnie pytanie, na które nie znalazłam odpowiedzi (tym razem pewnie nie trafiłam w szukaju w to słówko, które by mnie interesowało, a co on by wyszukał). Ale do sedna: czy jest sens kupować/szyć super cudne formowanki, skoro one pod otulaczem lądują? Czy może lepiej byle jakie (pod wzgl. estetycznym) formowanki, a otulacz wypasiony?
    Pomożecie rozwiać wątpliwości?

edit: właśnie znalazłam stary wątek Demony ( http://chusty.info/forum/showthread.php?t=38697 )

więc może skieruję pytanie na inny tor, bazując na wypowiedziach, że dziecko w samej formowance biega. Czy jest sens w takim razie w ogóle zakładać jakiekolwiek pieluchy, jeśli np. puszczę córę w formowance i muszę ją zmienić, bo mokre wszystko Czyli odpowiedź nasuwa mi się jedna - jakaś tam byle jak prezentująca się formowanka i pięknisty otulacz a tu albo hiper mega drogi pul, którego wzory się powtarzają, albo polar i puścić wodze wyobraźni. Aaaa i jeszcze wełna... mój umysł chyba jednak tego nie zniesie
    Ostatnio edytowane przez kachasek ; 25-08-2012 o 13:07
    http://kachaskowo.blogspot.com
    a najlepsze me dzieła: Michał 06-06-2007 i Klaudia 17-09-2011
    bociany dzieci nie noszą, ja tak (zapożyczone z nosime.sk)

dianek
    Guest

Domyślnie

ja większość formowanek mam firmowych i one są białe lub lekko przybarwione, większość z frotty bambusowej lub bawełnianej

ale mam też 2 sztuki ładny pięknych i bardzo męskich z myślą o tym, jak Benio będzie już chodził a ja będę chciała rozkręcić wychowanie bezpieluchowe czy już wtedy raczej odpieluchowywanie

i wtedy będzie latem latał w samej formowance
    ale to te dwie tylko na razie, z początkiem przyszłego lata będę coś majstrować więcej

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

formowanki cieszące oko najlepsze sa na lato,kiedy otulacz jest zbędny w sumie, z drugiej strony jeśli ktoś lubi kolory, wzory, jest czuły na tym punkcie, to dlaczego miałby sobie oka nie nacieszyć patrząc na takie ładne materiały podczas częstej dosć czynności?
    w końcu od jesieni do wiosny i otulacz, i formowanka są zakryte, ale na przykład ja lubię ładne rzeczy, to jest to samo jak z bielizna, i tak jej nie widac, wszyscy moglibysmy chodzic w ponurych pantalonach

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie

edytowałam pierwszy post (chyba akurat jak pisałyście)
    magda, no fakt z tą bielizną... coś w tym jest. W sumie otulacza też nie widać, jak się wychodzi...
    więc tak naprawdę te kolorowe piękne, to taki "gadżet" dla rodziców chyba bardziej (bo myślę, że dziecku to wisi czy siusia w kwiatuszki czy w paseczki czy w szarobure gatki)
    dianek ja się przymierzam do szycia (formowanki skrojone już mam) i stąd m.in. moje rozmyślania

Chustoguru Awatar Iwka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kachasek Zobacz posta
    to taki "gadżet" dla rodziców chyba bardziej (bo myślę, że dziecku to wisi czy siusia w kwiatuszki czy w paseczki czy w szarobure gatki)
    Niektórym nie jest wszystko jedno. Asia miała ukochaną pieluszkę w kotki i zawsze się je domagała na noc

Najlepiej sobie dopasować pieluchy kolorem do wystroju łazienki, żeby ładnie wyglądały przy przewijaku

A darijah szyła otulacze z półprzezroczystego pulu, żeby było widać formowanki
    Co dwa lata przewrót świata
    my - lipiec 2006, Zosia - luty 2008, Joasia - styczeń 2010, Aleksandra-Salamandra - marzec 2012, Synek-Krztynek Antoś - marzec 2014
    "Hodowla młodych hobbitów wymaga wielkiej ilości paszy" J.R.R.T.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iwka Zobacz posta
    Niektórym nie jest wszystko jedno. Asia miała ukochaną pieluszkę w kotki i zawsze się je domagała na noc

Najlepiej sobie dopasować pieluchy kolorem do wystroju łazienki, żeby ładnie wyglądały przy przewijaku

A darijah szyła otulacze z półprzezroczystego pulu, żeby było widać formowanki
    Mam na myśli bąble takie, jak moja wiekowo znaczy się

Do Pieluch Darii jeszcze nie doszłam (za to do polara dla dwojga już dawno i jestem zachwycona i wciąż mam go przed oczami, więc i pewnie pieluchami bym była )

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

na pewno nie jest wszystko jedno,na początku to gadżet,który niektóre mamy upewnia w wielopieluchowaniu, ale potem już i zdanie dziecka dochodzi, od pierwszych urodzin każda z moich dziewczyn wybierała sobie pieluchy sama,najlepsze było to, jak jedna chciała tą sama co druga.
    dlatego miałam bardzo barwny duży stos, były w nim tez białe formowanki naturalnie.
    a uszyłaś już jakies pieluchy?
    a w ogóle to są PULe limitowane, i ja miałam większość kieszonek i otulaczy z tych PULi, tyle że gotowych, ale przecież dziewczyny szyjace ściągały te PULe z zagranicy i polowały na nie, a potem kupujący polowali na te pieluchy hehe.

Chustomanka Awatar randia
    Miejscowość
    Warszawa, Mokotów

Domyślnie

W tym roku we wszystkie upały Tolek pomykał w samej formowance na zewnątrz. Jak robiła się lekko wilgotna z zewnątrz to zmienialiśmy i tyle, ale po nogach nie ciekło, koc nie był mokry itd. Bardzo wygodne, a dziecię zadowolone
    mama Tolka 01.08.2011 i Sary 27.04.2014

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

wg mnie problem z formowankami latem jest taki ze jakby taka pielucha byla w otulaczu to na pewno dłuzej by siedziała na pupie ,a tak jak poczujemy wilgoc to juz nie wytrzymujemy i zmieniamy,chociaz jeszcze troche siku by tam weszło
    dobry patent to ten panel z pula,na lato w sam raz na zime chyba takie pieluchy ida do szafy,no chyba ze dzieć chodzi w getrach po domu
    Ostatnio edytowane przez ewaibartek ; 25-08-2012 o 15:34
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chustomanka Awatar holica_1630
    Miejscowość
    Wieliczka/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez randia Zobacz posta
    W tym roku we wszystkie upały Tolek pomykał w samej formowance na zewnątrz. Jak robiła się lekko wilgotna z zewnątrz to zmienialiśmy i tyle, ale po nogach nie ciekło, koc nie był mokry itd. Bardzo wygodne, a dziecię zadowolone
    U nas tak samo
    Ksander 4.06.2009r i Polonia 18.08.2011r
    Aniołek 24.02.2013.[']

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda1980 Zobacz posta
    na pewno nie jest wszystko jedno,na początku to gadżet,który niektóre mamy upewnia w wielopieluchowaniu, ale potem już i zdanie dziecka dochodzi, od pierwszych urodzin każda z moich dziewczyn wybierała sobie pieluchy sama,najlepsze było to, jak jedna chciała tą sama co druga.
    dlatego miałam bardzo barwny duży stos, były w nim tez białe formowanki naturalnie.
    a uszyłaś już jakies pieluchy?
    a w ogóle to są PULe limitowane, i ja miałam większość kieszonek i otulaczy z tych PULi, tyle że gotowych, ale przecież dziewczyny szyjace ściągały te PULe z zagranicy i polowały na nie, a potem kupujący polowali na te pieluchy hehe.
    jeszcze nie, czekają na zszycie
    za pul to się może wezmę, jak zobaczę, że szycie ma sens
    Cytat Zamieszczone przez ewaibartek Zobacz posta
    wg mnie problem z formowankami latem jest taki ze jakby taka pielucha byla w otulaczu to na pewno dłuzej by siedziała na pupie ,a tak jak poczujemy wilgoc to juz nie wytrzymujemy i zmieniamy,chociaz jeszcze troche siku by tam weszło
    dobry patent to ten panel z pula,na lato w sam raz na zime chuba takie pieluchy ida do szafy,no chyba ze dzieć chodzi w getrach po domu
    albo otulacz?

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

oczywiscie

nie oczywiscie,bo przeciez jak formowanka jest juz z panelem pul to na to jeszcze otulacz? dla mnie za duzo
    Ostatnio edytowane przez ewaibartek ; 26-08-2012 o 10:44
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Guest
    Guest

Domyślnie

życie Ci zweryfikuje
    popróbuj

Chusteryczka Awatar Agna
    Miejscowość
    Reda

Domyślnie

Tak sobie jeszcze pomyślałam.....
    To pewnie zależy od faceta, ale jak wychodzę z domu, to muszę bardzo wyraźnie powiedzieć na przykład, że ma za godzinę założyć małej pieluszkę w żółte kaczuszki i otulacz w babeczki Jeśli nie określę wyraźnie, to mała byłaby mokra.... Nie działa tłumaczenie, co wymaga otulacza a co nie..... Tylko po kolorach działa. Kiedy proszę starszaka, żeby przyniósł pieluszkę, to też określam wzorek a nie rodzaj pieluchy

Mi kolorki ułatwiają sprawę czasem, które były kwaskowane, a które nie.... i takie tam Nie muszą być barddzo wymyślne, chociaż ja lubię kiedy w parku np. mamy przyglądają się pupce Zosi
    www.zufizo.pl

Zuzia 09.1999. Filip 05.2001. Zosia 04.2011.

Chustonoszka Awatar baletka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

mój mąż twierdzi, że ja te wszystkie pieluszki to sobie kupuję nie małemu, coś w tym pewnie jest dlatego każda jest śliczna i za każdym razem jak się ją zakłada cieszy oko dla mnie jednokolorowe są trochę nudne, uwielbiam wzorki a jak już zakładamy wełniaczka to też musi być kolorowy tzn. z aplikacją, kochamy wełniaczki od magnoli, tak, czy, tak, niech żyją kolorowe pieluchy

dianek
    Guest

Domyślnie

o tak, kolory zdecydowanie pomagają jeśli pieluche ma założyć ktoś inny niż ja

mężu próbował się połapać co i jak, ogólnie odróżnia otulacz od części chłonnej, ale wszystko raczej leci w stylu:
    -zielony otulacz wełniany, ten w paski + formowanka różowa puchata + klamerka
    -otulacz w dinozaury + formowanka w potwory, do środka wsadź wkład bambusowy miękki (rozróżnia bambus od mikrofibry nawet )

bez kolorów byłoby strasznie

Chustomanka Awatar Magda&Franio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ja w pewnym momencie już przestałam tłumaczyć która pielucha to jaki typ, za szybko ich przybywało i biedak gubił się ciągle
    Więc ustaliliśmy, że pieluchy w dolnej warstwie kosza to formowanki i ich ma nie zakładać, używa tylko tych z górnego poziomu czyli AIO/SIO

Latem synek biega tylko w kolorowej formowance i t-shircie
    Ostatnio edytowane przez Magda&Franio ; 25-08-2012 o 19:17

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie

ok, uszyłam póki co jedną formowankę pasującą na młodą i na moje pytanie odpowiem - jest sens tylko trzeba mieć ich dużo, jeśli na samych formowankach się jedzie

Chusteryczka Awatar Ronja
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja uszyłam parę formowanek dla maluszka, nie wiem jeszcze, jak się sprawdzą, ale bardzo mi się podobają A skoro szyję sama, to po co mam szyć takie, które mi się nie będą podobały, skoro mogę dobrać sobie takie kolory i wzorki, które lubię
    Witek 2012

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

Ja też wolę formowanki kolorowe, owszem przez większość czasu schowane są pod otulaczem ale np. w upały córcia biegała w samych formowankach po domu i ładnie wyglądała

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Uprawnienia umieszczania postów