Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Problem z doborem długości chusty....

Chustofanka Awatar a8ii
    Miejscowość
    Karniowice/Chrzanów

Domyślnie Problem z doborem długości chusty....

Witam,

Wiem, że sporo już takich postów było, ale chciałabym poznać opinię jakiejś mamy postury podobnej do mojej. Mam 150 cm i rozmiar 36/38 i mały dylemat z doborem długości chusty. Obecnie mam chustę nati skracaną z długości 4,6 do 4,15. Po zawiązaniu w kangurka z ogona już wiązanego z tyłu zostaje ok 60 cm zapasu w kieszonce troszkę mniej. Jestem teraz na etapie kupna nowej i zastanawiam się nad długością 3,6. Czy nie będzie za krótka? Zwłaszcza, że niedługo dni chłodniejsze i kurtki będziemy nosic? Dodam, że moja Malutka ma teraz 4 mc i też jest dość drobna.

Sorki za taki długie wprowadzenie i bardzo proszę o opinie

Pozdrawiam

Chustodinozaur Awatar rafandynka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ja mam 1,58 wzrostu, noszę 36, sporadycznie 38 (biust . Z chusty 3,6 storcha wiążę kangurka bez problemu. One są realnie trochę dłuższe, koło 4m. Kieszonki nie wiązałam z tej chusty, ale przypuszczam, że będzie za krótka. Natomiast plecak i biodro spokojnie.
    A 2008, H 2009, M 2012, I 2014, M 2021

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

zależy, w jakim wiązaniu chcesz nosić (różne wiązania są różnie chustożerne) i jaką chustę chcesz kupić. Im cieńsza chusta, tym łatwiej zawiązać z krótszej. Im grubsza, mniej złamana, sztywniejsza, tym potrzeba więcej chusty na wiązanie.
    dodatkowo, tak jak piszesz: teraz wiążesz chustę na sukienkę/koszulkę. Gdy będziesz wiązać na sweter, będzie potrzeba więcej chusty.

Jeśli planujesz nosić w kieszonce, chyba bezpieczniej kupić 4,2. Jeśli głównie w plecaku prostym i kangurze - 3,7powinno starczyć
    2 + 7 (2005-2018)

Chusteryczka Awatar zoana
    Miejscowość
    we własnym świecie

Domyślnie

ja noszę rozmiar 42 i chusta 3,6 spokojnie wystarcza mi na kangura +plecak prosty
    jeżeli chcesz wiązać kieszonkę będziesz potrzebowała 4,2
    z kolei dłuższa chusta będzie idealna na różne fajne plecaki jak ten z koszulką czy prosty z tybetanem
    jeżeli lubisz kangura to kup sobie chustę krótką a kieszonkę możesz wiązać z tej co masz aktualnie na stanie
    Ania, mama Zosi ('09) i Zuzi ('11)

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Mam 160 cm, rozmiar 34/36, kangurka wiązałam z 3,6 z oonami, z 3,2 też spokojnie. Z 3,6 zawiążesz spokojnie też plecak prosty. Kieszonka, hm... Tu już sama musisz ocenić ile Ci zostaje.
    A w zimie malucha fajniej nosić pod kurtką niż na
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chustofanka Awatar a8ii
    Miejscowość
    Karniowice/Chrzanów

Domyślnie

Super, dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Póki co sporo jeszcze noszę w kieszonce, ale córcia już się zaczyna buntować i coraz częściej woli na plecach albo na biodrze, bo więcej widać Więc chyba rzeczywiście 3,6 będzie dobrym rozwiązaniem (jeśli chodzi o plecak i biodro). Co do grubości chusty, to mam na oku nową "Kwarc" od Littlefrog. Słyszałam, że są dość cienkie

Chustonoszka Awatar Szyszunia
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Podepnę się pod pytanie Mam 157cm i rozmiar 38/40 ze sporym biustem. Póki co wiążę kangurka z 3,6 ale jakiś taki krótki mi się wydaje. Może to kwestoa złamania, no i dzieć też do małych i lekkich nie należy. Dlatego zamierzam niebawem zacząć wiązać w czymś dłuższym, może 4,2. Tak żeby dla męża też było wygodnie, bo ON ma 176cm i rozmiar L ( z brzuszkiem )
    Tylko nie bardzo wiem do jakich wiążań jest ona najlepsza???

Może któraś z was mogłaby tak orientacyjnie napisać jaka długość chusty do jakich wiążań? Myślę, że to mogłoby nie tylko mnie wiele ułatwić

„Choćby oczy go nie widziały, a uszy nie słyszały,
    człowiek to człowiek, nieważne jak mały.”
    L. Mills

Chustonoszka Awatar Szyszunia
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dziękuję Annya

„Choćby oczy go nie widziały, a uszy nie słyszały,
    człowiek to człowiek, nieważne jak mały.”
    L. Mills

Uprawnienia umieszczania postów