Zobacz wyniki ankiety: W wielopieluchowaniu najwazniejszy jest dla mnie aspekt...

Głosujących
149. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • ekologiczny

36 24.16%
  • ekonomiczny

25 16.78%
  • zdrowotny

82 55.03%
  • inny (napisze w watku)

6 4.03%
Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 84

Wątek: Jaki aspekt wielopieluchowania jest dla was najwazniejszy?

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Ano, zapomnialam o estetycznym
    A. 02.2010, T. 06.2012

Chusteryczka Awatar Kocia_mama
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów. No prawie.

Domyślnie

zdrowotny i... Estetyczny ooo tak!

<Miejsce na mądry cytat>

Chustomanka
    Miejscowość
    już nie Gdańsk

Domyślnie

ekologiczny i zdrowotny

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

ekologiczny

(ekonomiczny u nas się nie sprawdził - miałam stosik po Grzesiu, teraz już wymieniłam/wymieniam jakieś 80% na nowe )
    zdrowotny i estetyczny oczywiście też, ale w dalszej kolejności

Chusteryczka Awatar urticea
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

zdrowotny

..i estetyczno-ekonomiczny trochę też
    08.2011 04.2014

Chustoholiczka Awatar szast.prast
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

dla nas: ekologiczno-egoistyczny. w skali świata mamy oczywiście symboliczny wpływ na ilość produkowanych śmieci, ale symbolika ta ma swoją wagę. jakaś tona czy coś koło tego.
    ale też przyjemnościowy.

Chustomanka

Domyślnie

zdrowotny i tylko taki

Chustoguru Awatar Nympha
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Każdy po trochu. Zaznaczyłam ekonomiczny, bo t o mną kierowało, jak jeszcze byłam w ciąży. Potem przez pierwszy miesiąc byliśmy na pampach i i ilość śmieci była straszna, i skóra synka nie za ładna - więc w sumie ekologiczny i zdrowotny również.
    Mama czterech synów. 2011, 2013, 2015, 2017.

Chustomanka Awatar IwonaKM
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

mnie wielorazówki uwiodły swoją urodą, zaraz potem pojawił się aspekt zdrowotny, przyjemniejsze dla skóry, no i mniej chemii zawierają.
    Aspekt ekonomiczny też na początku był brany pod uwagę ale szybko okazało się, że w moim przypadku tanio się nie uda
    Pola 2011

Chusteryczka Awatar reginleif
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

U mnie najważniejszy chyba zdrowotny - pielucha bez chemii jest lepsza, wiadomo. Ale ważny jest też ekonomiczno-ekologiczny - mam tu na myśli ilości pieluch, które się wyrzuca, płaci za ich wywóz a potem leżą latami. Przy więcej niż jednym dziecku pewnie opłaca się jeszcze bardziej pieluchowanie wielorazowe. Ale z drugiej strony co do ekologii prania nie jestem tak do końca przekonana. Bo przecież do ich wyprania potrzebna jest energia (wątpię, zeby ktokolwiek prał ręcznie), woda, a to się z sufitu nie bierze.
    Styczniowy Staszek (2009), lutowy Tadek (2011)
    Moja dłubanina

Domyślnie

Na początku jak zaczynałam to liczył się u mnie aspekt ekonomiczny i ekologiczny przerażał mnie wiecznie pełny kosz teraz to przeszłość.A jak poczytałam z czego są robione jednorazówki to i pomyślałam o zdrowiu dziecka,wręcz nie mogłam uwierzyć czego to ludzie nie wymyślą. Ropa naftowa do pieluszek?Brzmi niewiarygodnie?
    Ostatnio edytowane przez Margaret29 ; 17-08-2012 o 15:55

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez reginleif Zobacz posta
    UAle z drugiej strony co do ekologii prania nie jestem tak do końca przekonana. Bo przecież do ich wyprania potrzebna jest energia (wątpię, zeby ktokolwiek prał ręcznie), woda, a to się z sufitu nie bierze.
    A do produkcji jedno tez zuzywa sie mnostwo energii, smiem twierdzic, ze w ogolnym rozrachunku pranie wielo to pikus. Bo jedno trzeba wyprodukowac, popakowac, rozwiesc do hurtowni i sklepow, a to wszystko ciagnie za soba ogromne zuzycie energii, te maszyny, oswietlenie magazynow, paliwo itp. itd.
    A. 02.2010, T. 06.2012

Chusteryczka Awatar reginleif
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ananke Zobacz posta
    A do produkcji jedno tez zuzywa sie mnostwo energii, smiem twierdzic, ze w ogolnym rozrachunku pranie wielo to pikus. Bo jedno trzeba wyprodukowac, popakowac, rozwiesc do hurtowni i sklepow, a to wszystko ciagnie za soba ogromne zuzycie energii, te maszyny, oswietlenie magazynow, paliwo itp. itd.
    Oczywiście masz rację, ale tu nie chodzi o porównywanie jedno i wielorazówek, tylko o stwierdzenie faktu, że wielo to też pewne nakłady. I tyle

Najardziej naturalne i tak jest wychowanie bezpieluchowe
    Styczniowy Staszek (2009), lutowy Tadek (2011)
    Moja dłubanina

Chustomanka Awatar aniafrania
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

zdrowotny

no i estetyczny oczywiście

3 lata 4 miesiące i 5 dni

"Badania kliniczne wykazały korzyści, jakie płyną z bliskości fizycznej dla rozwoju noworodków i przede wszystkim wcześniaków - korzyści te można mierzyć w gramach i centymetrach" - Evelin Kirkilionis

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Co mnie przekonało? Mniej chemii przy pupie dziecka, mniej śmieci na wysypiskach. Sporo daje mi też świadomość tego, że nie wyrzucam już każdego dnia iluś tam złotych do kosza, chociaż, nie ukrywajmy, w ogólnym rozrachunku wielo nie są aż takie tanie No, chyba, że ktoś stosuje tetrę + otulacz, ale nam się to akurat nie sprawdziło.

Tzw. "ładna pupa" mniej do mnie przemówiła, bo w jednorazówkach Miłosz też miał piękną

Chustonoszka Awatar Honorata
    Miejscowość
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Ekonomiczny i estetyczny na równi - od tego się zaczęło. Ale ponieważ oba te aspekty trochę się wykluczają (tzn. co chwilę pojawiają się nowe, coraz piękniejsze pieluchy), to pojawił się nowy aspekt - "łowiecki"

Niesamowitą frajdę sprawia mi polowanie na ładne pieluchy, zbieranie drogich okazów w obniżonych cenach, wyszukiwanie promocji, itp. Zajmowało mi to długie godziny w ciąży.

A odkąd synek jest na świecie i mogę naocznie stwierdzić, jak bardzo na korzyść wygląda jego pupa po wielorazówkach, to i aspekt zdrowotny stał się ważny.

Chustonówka Awatar DreamTeam
    Miejscowość
    Tychy

Domyślnie

U nas przeważył zdrowotny. Myślałam o wielo już w ciąży, kupiłam wtedy trochę pieluch-M, ale chciałam zacząć jak Gosia będzie ciut większa i się oswoimy. A zaczęliśmy jak miała 2 tygodnie. Pomimo kilkunastu pampersów i tony przeróżnych kremów była strasznie odparzona. Wietrzenie, kąpiele z dodatkiem nadmanganianu potasu-ciągle gorzej. I z rozpędu kupiliśmy pieluchy wielo i nie zamierzamy przestać. Teraz nie używamy żadnych kremów (ew. sporadycznie) i pupcia jest czyściutka.

Chustofanka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

u nas głównie zdrowotny, ale ekonomiczny ma też swoje znaczenie a skoro jeszcze wielo są takie pięknie to jeszcze doszedł aspekt estetyczny

Chustomanka Awatar Przytulia
    Miejscowość
    Kórnik

Domyślnie

Zdrowa pupa i wygląd....

Chustonoszka
    Miejscowość
    Stalowa Wola

Domyślnie

dla mnie przeważyły te sterty śmieci, gdzieś widziałam tę fotke brrr
    poza tym ekonomia, hmmm, ale sama nie wiem czy to takie ekonomiczne skoro ciągle kupuje te pieluchy i tracę na przesyłki a potem znów sprzedaję nie pasujące i znów kupuję, musiałabym podliczyc czy to się jednak opłacało
    trzeci powód był estetyczny, no jednorazówki niech się schowają przy tych ślicznosciach, aż mi sie buzia śmieje jak widzę synka w tych kolorowych pieluszkach...
    co do zdrowotnego to nie mieliśmy zadnych dolegliwosci zdrowotnych w jednorazówkach wiec ten aspekt odpada
    Ostatnio edytowane przez beautygosiek ; 23-08-2012 o 14:24

Uprawnienia umieszczania postów