Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: jaka chusta do czasu nosidelka - /UK/

Mieszany widok

Chustomanka Awatar RoxieSTB
    Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie jaka chusta do czasu nosidelka - /UK/

witam serdecznie
    do urodzenia dziecka mam jeszcze bardzo duzo czasu ale juz zaczelam sie rozgladac za akcesoriami.
    Razem z TZ doszlismy do wniosku ze nosidelko bardzo nam sie przyda,(mamy juz upatrzone) ale one sa raczej dla dzieci siedzacych/trzymajacych samodzielnie glowe. Niby sa wkladni dla niemowlakow ale jakos nie bardzo mam do nich zaufanie. Wiec do czasu nosidelka potrzebuje chusty - tylko pytanie jaka bedzie najlepsza? Najlepiej w 'przyzwoitej cenie' i 'chodliwa' zeby po czasie mozna bylo ja sprzedac. Elastyczna czy tkana? Czy moze kolkowa? A moze nosidlo mei tai? Nowa czy uzywana? Sprzet ma byc glownie do spacerow z psem i jakiegos poruszania sie po domu typu sprzatanie. Dodatkowym problemem jest to ze mieszkamy w UK, niestety nie moge znalezc zadnego sklepu w ktorym moglabym przymierzyc czy chocby dotknac takiej chusty. Chusta moze byc z Polski jak i z UK.
    No i przypominam ze chusta ma byc tylko do czasu nosidelka, TZ na razie w ogole nie bierze opcji noszenia dziecka w chuscie pod uwage, tylko nosidelko.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Jesli jestes w UK to bardzo polecam ta strone:

http://www.slingguide.co.uk/

Jest tez tam lista sklepow internetowych.

A tu strona Sling Libraries, gdzie mozesz pojsc na spotkanie, przymierzyc i pozyczyc chuste lub nosidlo. Moze sa jakies spotkania w twojej okolicy.

http://www.ukslinglibraries.co.uk/

Pozdrawiam!

P.S. Jesli chodzi o wybor chusty to elastyczne z zasady bardziej traca na wartosci przy odsprzedawaniu. Z tkanych w przyzwoitej cenie (zakladam, ze chodzi ci o mniej niz 100 funtow) sprawdz oferty naszych rodzimych firm (np. Nati, Little Frog, Lenny Lamb) lub Didymosa czy Storchenwiege chusty ze stalej oferty. Na poczatek kup 100% bawelne, taka jaka ci sie podoba
    Ostatnio edytowane przez Ananke ; 14-08-2012 o 15:54
    A. 02.2010, T. 06.2012

Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

dziekuje bardzo za linki, znalazlam jedna 'biblioteke' w miescie w ktorym bede chciala rodzic wg tego co pisza na stronie jest tez konsultant
    juz wiem ze elastyczna traci na jakosci, wiec chyba wolalabym tkana. Trudniej zaklada, ale mam czas, naucze sie tylko czy taka chusta bedzie dobra dla noworodka? Takiego naprawde malego?? Rodzimy na wiosne, powinno byc cieplo wiec chcialabym od razu wychodzic

i jeszcze jedno pytanie
    czy ewentualnie takie MT nadaje sie dla noworodka? http://www.ebay.co.uk/itm/Mei-Tai-Ba...ht_3298wt_1185

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

nosidła są raczej dla dzieci siedzących, natomiast w chuście tkanej można nosić dziecko praktycznie od pierwszych dni

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Jeszcze tu mozesz znalezc doradce w uk:

http://www.trageschule.co.uk/find-a-consultant/

Co do MT to trudno jest w takim o prawidlowe ulozenie niemowlecia i co za tym idzie prawidlowe podparcie kregoslupa i glowki. Tkana sie jak najbardziej nadaje od samego poczatku.
    A. 02.2010, T. 06.2012

Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

no to jestem juz pewna w 100% ze bedzie tkana chusta, MT sobie darujemy - bedzie normalne nosidelko w odpowiednim czasie
    ps czy chusty 100% bawelny wymagaja zlamania? Aha i jeszcze jaka dlugosc? 4,6 wystarczy dla dziewczyny 160cm?

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Co do łamania - to zależy od chusty, ale pasiaki Nati, Little Frog raczej nie, LL nie wiem, miałam używaną (moja pierwsza chusta, fajna dla noworodka, bo raczej cienka i wąska). Z Didkami bywa różnie, niektóre są miękkie od początku, inne niekoniecznie. Storchenwiege są początkowo nieco sztywniejsze.

A najlepiej kupić chustę używaną, wymiętoszoną, wykochaną, taka będzie miękka na sto procent

Mi przy 160 cm wzrostu 4,2 starczało na wszystko i jeszcze ogony zostawały (no doba, nie starcza na plecak z koszulką, ale to nie jest wiązanie na początek na pewno ).
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Uprawnienia umieszczania postów