Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19

Wątek: Doradźcie- nośnej chusty nam trzeba :-)

Chustomanka Awatar aniafrania
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Doradźcie- nośnej chusty nam trzeba :-)

Drogie moje,
    doradźcie, proszę.
    Synek ma 10,5kg. Noszę go w nati bawełnianej albo w LL bambusowej. Do tej pory chusty się świetnie sprawdzały. Ale ostatnio jest mi jakoś ciężko, niewygodnie, Dzieć mi zjeżdża, muszę poprawiać ( a przy moim małym nerwusie to nie takie proste). Tak sobie myślę, że chyba przydałaby się nam jakaś bardziej nośna chusta. Pytanie-co wybrać? Chciałabym, żeby nie była jakoś przesadnie kosztowna. Ponieważ lubie chusty nowe, chciałabym, żeby była na tyle miękka, by łatwo się wiązała (Synu ostatnio się wierci strasznie więc muszę motać szybko i sprawnie). No i taka uniwersalna-całoroczna.
    Doradzicie ?

3 lata 4 miesiące i 5 dni

"Badania kliniczne wykazały korzyści, jakie płyną z bliskości fizycznej dla rozwoju noworodków i przede wszystkim wcześniaków - korzyści te można mierzyć w gramach i centymetrach" - Evelin Kirkilionis

Chustomanka Awatar panna.z.wilka
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

to ja sobie cichutko przycupnę i poczekam na rady razem z Tobą, bo stoję przed podobnym dylematem

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panna.z.wilka Zobacz posta
    to ja sobie cichutko przycupnę i poczekam na rady razem z Tobą, bo stoję przed podobnym dylematem
    we dwie raźniej

"Badania kliniczne wykazały korzyści, jakie płyną z bliskości fizycznej dla rozwoju noworodków i przede wszystkim wcześniaków - korzyści te można mierzyć w gramach i centymetrach" - Evelin Kirkilionis

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

dziewczyny, może przejrzyjcie ten dział. temat był niejednokrotnie wałkowany nie chce się pisać ponownie tego samego...
    2 + 7 (2005-2018)

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja widzę potencjalną sprzeczność w zestawieniu nowa-nośna-miękka, bo najbardziej nośne są lny i konopki, ewentualnie pancerne bawełny, optymalnie te grubsze, a one raczej rzadko bywają miękkie od nowości
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chusteryczka
    Miejscowość
    ROD Pokój

Domyślnie

W sumie już dużo na forum o nośnych chustach, ale skoro chcesz kupić nową sprawa jest bardziej skomplikowana:
    Nośne są lny i konopie, ale te chusty wymagają zwykle złamania, szanse na miękką od początku są małe. Nośna jest też wełna, a natkowy merynos miekki od początku.
    Skoro chusta ma być całoroczna-nie powinna być zbyt gruba- i tu merynos nieźle wypada

Wszystko rzecz gustu, ale nie ma co liczyć, że powyżej 10kg dziecko stanie się piórkiem na plecach

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

przejrzałam z grubsza, bo nie mam zbyt wiele czasu na grzebanie... ale potrzebuję konkretnych rad- jaka chusta i jak to ma się do tych, które mam... nie mam w tym temacie doświadczenia i łatwiej mi będzie jeśli uzyskam konkretne informacje i odpowiedzi na moje pytania...
    mimo wszystko czekam na rady...

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez livada Zobacz posta
    Ja widzę potencjalną sprzeczność w zestawieniu nowa-nośna-miękka, bo najbardziej nośne są lny i konopki, ewentualnie pancerne bawełny, optymalnie te grubsze, a one raczej rzadko bywają miękkie od nowości
    tak też myślałam... w zasadzie chodzi mi o taką, którą moje niewprawione ręce zawiążą....

Chusteryczka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Nowa, nośna i miękka - raczej nie istnieje, ale np natkowe lny (jaskółki, koniczyny) miękną dość szybko.
    Gdybym miała się skupić na 1 uniwersalnej nośnej chuście kupiłabym używane lniane indio z tych starszych, grubszych.
    Generalnie jednak nośność zależy wg mnie bardziej od wiązania, gdy ciężar jest rozłożony równomiernie na ramionach (kangur) nie odczujesz go tak, jak wówczas, gdy poły się w nie wżynają (np 2x). Ja wciąż moje 13kg szczęścia noszę w zarce bawełnianej

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

To jeszcze zdefiniuj nieprzesadnie kosztowną
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chustoholiczka Awatar Agut
    Miejscowość
    okolice Grodziska M.

Domyślnie

dobrze złamany len lub konopie A czemu musi być nowa?? Dobrze złamana chusta jest o wiele lepsza niż jakaś nówka No i ma cenę przyjaźniejszą Wełenka też może być, bedzie super na jesień i zimę. tylko wełny to są chusty specjalnej troski no i didkowe wełenki mogą kąsać (jak to wełna ma w zwyczaju) a natkowe- jak dla mnie są za sliskie i mi plecak z merynosa nie wychodzi. Z bawełny -neobulle - potrafia unieść niezle cięzary tylko to raczje chusty grubsze no i jak są nowe to są dość sztywne, ale szybko miękną.
    No a jeśli masz kaskę tylko na jedną, jedyną to lepiej poświeć wiecej czasu i poprzeglądaj wątki z opisem chust , na pewno coś znajdziesz odpowiedniego dla siebie.

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

To jeszcze zdefiniuj nieprzesadnie kosztowną
    300 max 400 zł ale oczywiście chętnie tańszą

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Sensowna kwota. No sle chyba i tak pozostaje Ci Nati, bo u Didka akurat teraz nowych i bardzo nośnych nie znajdziesz. Ewentualnie szukanie nówek na straganie, ale to mniejszość. A dlaczego wolisz nowe chusty? To znacząco zawęża wybór

Chustoholiczka Awatar Agut
    Miejscowość
    okolice Grodziska M.

Domyślnie

Sensowna kwota. No sle chyba i tak pozostaje Ci Nati, bo u Didka akurat teraz nowych i bardzo nośnych nie znajdziesz. Ewentualnie szukanie nówek na straganie, ale to mniejszość. A dlaczego wolisz nowe chusty? To znacząco zawęża wybór

eee no len naturek spoko w tej cenie jest a to super chusta i świetnie nosi! konopie naturki też

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

No już jakoś tak mam,że nie za bardzo lubię rzeczy " po kimś ". Wiem, że używane chusty dużo zyskują w porównaniu z nowymi. Ale myślałam,że może uda się znaleźć coś fajnego nowego... Ja się nie znam dlatego pytam bardziej doświadczonych
    Jeśli sądzicie, że nowa nie będzie dobrym wyborem a jedyną jej zaletą będzie to,że jest... nowa, to będę myślała o używanej...

Chusteryczka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

W przypadku chust, zwłaszcza tych z domieszkami, "nowość" to raczej wada, nie zaleta
    Przejrzyj forum i zobacz do jakich sposobów trzeba się czasem uciekać, by taką złamać

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agut Zobacz posta
    eee no len naturek spoko w tej cenie jest a to super chusta i świetnie nosi! konopie naturki też
    No ja wiem, mam NLI, ale nie kupowałam go nowego To co w tej chwili można bez problemu kupić nowe Didka to raczej cienizny są... Pewnie można upolować coś nowego starszeo na straganie, ale to już trudniej. Dlatego pisałam o Nati, bo tam choćby w tej chwili wiszą na stronie lniane jaskółki, też nośne.

Cytat Zamieszczone przez aniafrania Zobacz posta
    Jeśli sądzicie, że nowa nie będzie dobrym wyborem a jedyną jej zaletą będzie to,że jest... nowa, to będę myślała o używanej...
    Takie właśnie jest moje zdanie nt. nowych chust Kilka mam, ale z innych względów. No i, pomijając super limity, nowe chusty obecnie raczej tracą na wartości, a używaną można często spokojnie sprzedać za ile się kupiło...

A w temacie - sąteraz do kupienia na stronie Nati lniane jaskólki, nośne, zmieścisz się pewnie w założonej kwocie, tylko ne będą tak cakiem przyjazne na początku...

Chustomanka Awatar buka
    Miejscowość
    Kato

Domyślnie

Nowy, nośny i miekki - ale nie tani był Mystic Petrol - Zwracam mu honor, gdzieś pisałam, że nie zauroczył, ale drastycznie zmieniłam zdanie na jego temat po kilku godzinach spacerów, ponad 11kg niesie wygodnie i bez problemów.
    Natkowe lny noszą świetnie, np. koniczyny, elfy, jaskółki. Niektórzy twierdzą, że wymagają złamania, dla mnie jednak po praniu i motaniu są zdecydowanie miększe (choć nie cienkie!) niż karaibskie ryby. Koniczyny i zębate koła widziałam na bazarku, powinnaś się zmieścić w kwocie.
    Ostatnio edytowane przez buka ; 14-08-2012 o 12:54

Chustomanka Awatar lampka
    Miejscowość
    okolice Katowic

Domyślnie

Dodam, że kupiłam nowe jaskółki lniane i bałam się "łamania" i czy sobie poradzę. Wyprałam, wyprasowałam, ponosiłam trochę i były w porządku, a po godzinnym spacerze ze starszą (14kg) były definitywnie złamane i teraz są cud miód i orzeszki! Spokojnie mogłyby służyć jako jedyna chusta, całoroczna. Poza tym świetnie się dociągają (mam amazonię z lnem i motyle z lnem, jaskółki wypadają tu najlepiej moim zdaniem).
    Starsza 2009 Młodsza 2012
    W ostrej fazie nawrotu chustouzależnienia <---- juz po!

Uprawnienia umieszczania postów