Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: EC to wielka ściema - zwracam honor.

Mieszany widok

Chustomanka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie EC to wielka ściema - zwracam honor.

Sporo czytałam na ten temat i byłam pełna podziwu dla rodziców którym się chce, i pełna niedowierzania że to jest w ogóle możliwe.

Wszystko zaczęło się miesiąc temu gdy Kacper skończył 5 miesięcy.
    Zauważyłam że pręży się i czerwony na gębusi jest, pieluszka była sucha. Posadziłam go na nocnik ( posadziłam to za duże słowo, raczej oparłam pupkę na nocniku podtrzymując młodego pod paszkami i zaczęłam stękac aby mu torchę pomóc
    Kupa wylądowała w nocniku w momencie. Myślę sobie - fux
    Sytuacja powtórzyła się po kilku dniach ( u nas kupy sa średnio 2xna tydzień) o moich rodziców na prawdziwej ubikacji. Szok

Od tamtej pory wysadzam Kacpra na nocik i on sika na żądanie. I to nie jest tak,że trzymam go na tym nocniku nie wiadomo ile czasu. Cała procedura trwa kilka sekund!
    minął juz miesiac czasu a ja dalej jestem zaskoczona każdym sikiem Dokładnie widać, że luzuje zwieracze i nawet jak ma kilka kropel to je wysika.

Zawsze myślałam o osobach stosujacych ec ze sa delikatnie mówiąc nie z tego swiata. Dziś biję się w pierś i zwracam honor.

Chustonoszka
    Miejscowość
    granica Kaszub...

Domyślnie

Mi też to pachniało szfindlem...ale widać się da...Też chcę spróbować! Gratulacje
    Ostatnio edytowane przez grochowa ; 10-08-2012 o 20:32

Chustonoszka

Domyślnie

witamy wśród nas!
    chociaż przyznam, nie z każdym dzieckiem się da - z doświadczeń mojej trójki: jedno rewelacyjna współpraca, bez pieluch od 11 m, drugie - zero współpracy, trzecie - gdy ma ochotę.

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sol Zobacz posta
    Sporo czytałam na ten temat i byłam pełna podziwu dla rodziców którym się chce, i pełna niedowierzania że to jest w ogóle możliwe.

Wszystko zaczęło się miesiąc temu gdy Kacper skończył 5 miesięcy.
    Zauważyłam że pręży się i czerwony na gębusi jest, pieluszka była sucha. Posadziłam go na nocnik ( posadziłam to za duże słowo, raczej oparłam pupkę na nocniku podtrzymując młodego pod paszkami i zaczęłam stękac aby mu torchę pomóc
    Kupa wylądowała w nocniku w momencie. Myślę sobie - fux
    Sytuacja powtórzyła się po kilku dniach ( u nas kupy sa średnio 2xna tydzień) o moich rodziców na prawdziwej ubikacji. Szok

Od tamtej pory wysadzam Kacpra na nocik i on sika na żądanie. I to nie jest tak,że trzymam go na tym nocniku nie wiadomo ile czasu. Cała procedura trwa kilka sekund!
    minął juz miesiac czasu a ja dalej jestem zaskoczona każdym sikiem Dokładnie widać, że luzuje zwieracze i nawet jak ma kilka kropel to je wysika.

Zawsze myślałam o osobach stosujacych ec ze sa delikatnie mówiąc nie z tego swiata. Dziś biję się w pierś i zwracam honor.
    Ale to że sika za żądanie (Twoje żądanie) to z EC ma niewiele wspólnego
    Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Chustomanka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Basinda Zobacz posta
    Ale to że sika za żądanie (Twoje żądanie) to z EC ma niewiele wspólnego
    to jest dla mnie sygnał, że rozumie co to znaczy robić siku i sam ten mechanizm uruchamia.

EC to wg mnie wychowanie bezpieluchowe, komunikacja dorosłego z dzieckiem a nie tylko "zgadywanie"/szukanie sygnałów czy dziecko chce siku/kupę. A komunikacja działa w obie strony, prawda? Dorosły stara się wyczuć, kiedy dziecko chce załatwić potrzebę a ono załatwia potrzebę kiedy widzi , że jest ku temu okazja ( goła pupa i nocnik).

Ja nie twierdzę że stosuję EC bo używamy pieluch, tylko napisałam, że zwracam honor rodzicom którzy to stosują bo dostrzegłam, że jednak jest to możliwe, i nie aż takie z kosmosu jak sądziłam do tej pory

Basinda jeśli możesz to podaj mi Twoją definicję , spróbuję się do tego odnieść, może coś pomyliłam...

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Ja na EC się nie znam, nie stosuję nawet nie próbowałam i zamiaru takiego nie mam.... Więc swojej własnej definicji nie mam

Z tego co gdzieś tam mi sie obiło o uszy to założenia w Ec są takie że dziecko od urodzenia komunikuje swoje potrzeby a rodzic je odczytuje itp... i imo kluczowe jest to że od urodzenia.
    To co napisałaś w pierwszym poście o sikaniu na zawołanie to mi bardziej z treningiem nocnikowym się kojarzy niż z EC (biorąc pod uwagę wiek dziecka)
    W drugim poście wyjaśniłaś więcej więc może coś w tym jest...

Najważniejsze by wypracować sobie metodę która odpowiada i dziecku i matce
    Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Uprawnienia umieszczania postów