Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Wątek: noworodek w kieszonce

Chustomanka Awatar Nalia
    Miejscowość
    podlasie :)

Domyślnie noworodek w kieszonce

Młody juz na świecie więc czas się zachustować. Tylko czy dobrze? Pytam więc bo noworodka do chusty wsadzam pierwszy raz, starszy synek chustowany był ale nie w tak młodym wieku... No i jak z ta kieszonką jak na pierwszy raz?

Od razu zaczne się tłumaczyć: Poły poprowadziłam na nóżkach a nie pod, bo jakoś tak wydawało mi sie wygodniej dla Darka, można tak? No i chyba przy karku za słabo dociągnęłam, ale jakoś się bałam za mocno ścisnąć. I chyba przy karczku nieco za nisko, co? Mam rację?
    Darek w chuście moment i śpi, więc mu się podoba, tylko żeby mu krzywdy nie zrobić jeśli źle motam...

Czekam na konstruktywną krytykę I proszę nie zwracać uwagi na mój brzuszek

Ania - mama Wiktora (22.08.2008) i Dariusza (02.07.2012)

Chustoguru Awatar Wrześniowa
    Miejscowość
    PL

Domyślnie

jA się nie znam,ale mi się podoba !
    Też bym chciała tak zamotać na pierwszy raz
    Prezes 2009 Sikorka 2012

Chustodinozaur Awatar rafandynka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Noworodka do kangura próbuj, w kieszonce zgięcie jest za małe - niedobrze dla bioderek.
    A 2008, H 2009, M 2012, I 2014, M 2021

Chustomanka Awatar Nalia
    Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez egac Zobacz posta
    Noworodka do kangura próbuj, w kieszonce zgięcie jest za małe - niedobrze dla bioderek.
    kangura będę próbować, bo chcę tak właśnie nosić młodego, ale kieszonka na pierwszy raz wydawała mi sie prostsza do opanowania przy maluchu.

Chustonoszka

Domyślnie

Co tam wiązanie, ale jaki wsad

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Kochana, zakangurujcie się - widać po tym wiązaniu, że dasz radę bez większych problemów. Mogę Ci podać linka do fajnego filmu instruktażowego.
    Na Twoich zdjęciach widać doskonale, że kieszonka wymusza na nóżkach Darka za duże odwiedzenie.
    szkoda małych bioderek

zwłaszcza, że pewnie są tak śliczne jak on

i proszę nie marudzić z tym brzuchem, co

Chustomanka Awatar olmis

Domyślnie

Jak najbardziej da się skorygować ułożenie nóżek w kieszonce, niestety większość instrukcji ten istotny etap pomija.

Po pierwsze chusta ma docierać do dołów podkolanowych, a u Was schodzi maluchowi na łydki, więc ją pod kolanka zsuń.

Na koniec chwyć malucha obejmując łydki i kolanka unieś i zbliż do siebie. Nie będą tak blisko siebie jak w kangurze, ale zdecydowanie bliżej niż teraz na zdjęciach. Dobrze byłoby wymiennie wiązania stosować.

Poza tym super, chusta wydaje się nieźle dociągnięta (trochę ciaśniej przy karku powinno być), pasy prosto się układają, popracuj nad ułożeniem nóżek i będzie dobrze.

EDIT: dopatrzyłam - a poły dlaczego po nóżkach? uciskasz niepotrzebnie łydki
    Ostatnio edytowane przez olmis ; 13-07-2012 o 16:07
    starsza siostra - 08.08.08, młodsza siostra - 06.10.10
    -----------------------
    Instruktorka Masażu Shantala, Doradczyni Akademii Noszenia Dzieci (lubuskie, Zielona Góra); www.nowoczesnerodzicielstwo.com.pl

Chustomanka Awatar Nalia
    Miejscowość

Domyślnie

sylwia - wydawało mi się że tak młodemu wygodniej, bo jakieś te nóżki maleńkie a tyle chusty pod nimi się układało...ale poprawię się. Próbowałam te nóżki dobrze układać ale na pierwszy raz jakoś nie szło mi za dobrze. Oj łatwiej się starszaka chustuje niż noworodka, jeszcze mam ten lęk że niewygodnie go w chuście ułożę. Ale się starałam by było i symetrycznie i krzywa c kręgosłupka, nad nóżkami popracuję

Chusteryczka Awatar Jóna
    Miejscowość
    Jastrzębie - Zdrój

Domyślnie

mi to ja poproszę o filmik instruktarzowy, nigdy nie wiązałam kangurka, a chciałabym bardzo, młoda coraz mniej chce się nosić i najczęściej wrzucam ją do kółkowej lub na dłużej do ergo, więc chyba ostatni moment na coś nowego.

Choć mam nadzieję, że ten brak chęci do noszenia wynika tylko z chwilowej fascynacji chodzeniem i odkrywaniem świata i jeszcze nadejdzie dzień kiedy sama przytach chustę by ją ponosić.

Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olmis Zobacz posta
    Jak najbardziej da się skorygować ułożenie nóżek w kieszonce, niestety większość instrukcji ten istotny etap pomija.
    No niestety co najwyżej można podwiesić dziecko za doły podkolanowe, przez co pupa wpadnie w kieszonkę i mamy złudzenie zaokrąglonych plecków.

Chusteryczka Awatar Kocia_mama
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów. No prawie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    Kochana, zakangurujcie się - widać po tym wiązaniu, że dasz radę bez większych problemów. Mogę Ci podać linka do fajnego filmu instruktażowego.
    Mi., dołączam się do prośby o linka kangurowego!

<Miejsce na mądry cytat>

Chustoholiczka Awatar Bonita
    Miejscowość
    W-wa

Domyślnie

Ale to nie jest pierwsza kieszonka Nalii, tylko pierwsza od kilku lat Jewa Ci pomoże z kangurkiem, mnie pięknie nauczyła (a jak pięknie, to się okaże jak swego młodego zakanguruję.... ), w każdym razie od niej wiem, że kangurek nie jest trudny
    Basia 29/08/2009 Jacuś 15/08/2012

Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
    ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
    Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez egac Zobacz posta
    No niestety co najwyżej można podwiesić dziecko za doły podkolanowe, przez co pupa wpadnie w kieszonkę i mamy złudzenie zaokrąglonych plecków.
    hmmmm Bo tak naprawdę plecy sa proste tylko wyglądają na okrągłe?
    IMO jak na kieszonkę jest nieźle, nóżki węziej można. kangurka rzeczywiście dla tych pierwszych tygodni warto się nauczyć, zwłaszcza, że kieszonka idzie Ci jak widać na zdjęciu, więc jest szansa, że z kangurem też nie będziesz miała żadnych problemów.

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chusteryczka Awatar jewa
    Miejscowość
    Pochodzę z Łomży aktualnie mieszkam w Białymstoku (daleko nie wyemigrowałam ;) )

Domyślnie

Nalia a nie bedziesz gdzieś w Białym przelotem w najbliższym czasie ? to ci pomogę i z kangurem i z korygowaniem nózek przy kieszonce

Doradczyni Akademii Noszenia Dzieci, współpraca z LennyLamb i TULA
    Krzyżykowy świat Ewy Chustowanie na Podlasiu JEWA BLOG PORADNI

Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agnen Zobacz posta
    hmmmm Bo tak naprawdę plecy sa proste tylko wyglądają na okrągłe?
    IMO jak na kieszonkę jest nieźle, nóżki węziej można. kangurka rzeczywiście dla tych pierwszych tygodni warto się nauczyć, zwłaszcza, że kieszonka idzie Ci jak widać na zdjęciu, więc jest szansa, że z kangurem też nie będziesz miała żadnych problemów.
    Pupsko jest wypięte i wpadnięte (jak w pieluszce wielo to już w ogóle), więc wygląda, że plecki zaokrąglone. Przecież nie proste, jaja sobie robisz Tylko nam nie chodzi jedynie o zaokrąglone plecki, a odpowiednie kąty, zgięcie i odwiedzenie. W kieszonce odwiedzenie jest za duże, a zgięcie za małe. Dziecko najpierw "rozżabiamy" poprzeczną połą, a potem staramy się korygować zgięcie przez podwieszanie za dołki podkolanowe. W kangurze nie musisz korygować.

Chustonoszka

Domyślnie

halo kochane, a mnie wątek niżej o plecaczku kto pouczy? uśmiecham się błagalnie ratujcie dziecię me przed pokrzywieniem lub wypadnięciem

Chustomanka Awatar Nalia
    Miejscowość

Domyślnie

jewa - na razie nie będę w Białym, ale jakby co dam znać
    La chica... - kieszonka pierwsza, Wiktora nosiłam od czasu jak miał 5 miesięcy (dopiero odkryłam chusty) i od razu w 2x bo mi bardzo pasowało, kieszonke wiązałam przy nim może dwa razy dla próby.

Już się przybieram do kangura, czytałam że lepszy dla maluchów więc się nauczę choćby nie wiem jak był trudny, jak coś pójdzie nie tak to zawsze jewę mam pod bokiem.

W kieszonce faktycznie ciężko te maleńkie nóżki odpowiednio ułożyć.

Chustomanka Awatar dita

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kocia_mama Zobacz posta
    Mi., dołączam się do prośby o linka kangurowego!
    Oooo, to i ja się dołączam do listy proszących

Uprawnienia umieszczania postów