Jesteśmy już od jakiegoś czasu w jednym obszarze celnym z Norwegią i Szwajcarią, dziewczyny.
"The EU has made agreements with several countries so that they pay no – or reduced – customs duties. Trade agreements have been concluded with:
- countries that are members of the European Free Trade Association such as Norway and Switzerland;
- overseas countries and territories such as Aruba, Curaçao and Greenland;
- South Africa and Mexico;
- Turkey (Customs Union) (in Dutch);
- African, Caribbean and Pacific states (ACP)."
Źródło: http://www.government.nl/issues/expo...s/import-taxes
VAt i cło to dwie różne rzeczy przecież.
Tak jak napisałam - bez cła, ale za to z VATem
Aż sprawdziłam ponownie, ale po zalogowaniu, wrzuceniu do koszyka i podsumowaniu przed zakupem przesyłka do PL 2 chust wynosi 243 NOK, a jednej 90 NOK.
Jesteś pewna?
edit:
Tu już głowy nie dam, ale z tego co mi się wydaje zakup z wysyłką do Norwegii zawsze jest po cenach z VATem czyli zamiast 510 NOK zapłacisz 637,50 NOK. Pamiętając, że zapłacisz podwójnie za przesyłkę raczej nie opłaca się kombinować...
Ostatnio edytowane przez randia ; 04-09-2013 o 16:37
mama Tolka 01.08.2011 i Sary 27.04.2014
Randia, już normalnie bardziej łopatologicznie się nie da:
Norwegia należy do EEA tak samo jak Polska, Niemcy czy Holandia. Jeśli płacisz na polskiej granicy dodatkowy VAT kupując chustę w sklepie Didymos.de albo Slingomama.nl to chapeau bas...
"The European Free Trade Association’s (EFTA) four member states are Iceland, Liechtenstein, Norway and Switzerland. Three EFTA states (Iceland, Liechtenstein and Norway) belong to the European Economic Area (EEA), uniting the 27 EU countries and the EFTA states in an internal market. The market enables goods and services to move freely in the EEA in an open and competitive environment. Switzerland has separate trade arrangements with the EU. All EFTA members now benefit from virtually the same privileged relationship among themselves as they do with the EU. For trading purposes, goods moved from EFTA countries to EU members states are treated similarly to goods moved between EU member states."
FatalFuchsia, jakkolwiek Twoja wypowiedź była łopatologiczna, to nie do końca zgodna z prawdą.
VAt muszę zapłacić tak i tak, różnica jest taka, że zamawiając do PL u didka płace go w cenie chusty, a w Norwegii nie.
Zatem pozostanę przy swoim zdaniu pozwól![]()
mama Tolka 01.08.2011 i Sary 27.04.2014
Jeśli jesteś w stanie odliczyć go sobie w Ellevillu, to wtedy oczywiście GDZIEŚ go musisz zapłacić... bo oba kraje są w EEA więc, no kurcze, jakbym na to nie patrzyła, to nie mam pojęcia gdzie ja, a raczej rządowa strona, się minęła z prawdą?
Zapytałam Cię, czy płacisz na polskiej granicy dodatkowy VAT za towary z Unii, ale jakoś chyba tego nie zauważyłaś![]()