Pokaż wyniki od 1 do 20 z 77

Wątek: Wielo wychodzą mi bokiem, czyli prawdziwe koszty prania pieluch. Plan oszczędzania wody.

Mieszany widok

Chustomanka

Domyślnie

To współczuję bo to bardzo dużo. U mnie 12zł/m3 a mam szambo 10m3 więc nie odczuwam tego zupełnie. Pralka chodzi prawie, codziennie i to nie przez pieluchy (bo one są prane 3 razy w tygodniu z innymi rzeczami) tylko głównie przez ubrania, pościel, ręczniki itp rzeczy czterech domowników

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Ja już nie mam nikogo do pieluchowania a pralka chodzi coraz częściej chyba lepiej jak są tylko pieluchy zasikane do prania niż pomalowane farbkami spodenki, zapaćkane sokiem koszulki, zasyfione od latania skarpety i zasmarkane od przypadkowego wyciarania małych nosków bluzy mężowe w rozmiarze xl...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Domyślnie

może to trochę nie w temacie, ale jednak w koszty zużycia wody się wpisuje my z mężem kapiemy się albo razem, albo mąż po mnie, woda z kąpieli zwykle zostaje w wannie i używamy jej do spłukiwania toalety. Tak samo robimy z wodą z prania (na szczęście lub niestety ) nie mamy podłączonej pralki do spływu, więc wąż siłą rzeczy musiał wylądować w wannie. No i mamy niedopłaty zobaczymy jak to będzie jak pojawi się dziecię, a z nim pieluszki i ubranka

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja dalej jestem w szoku po tym wątku. Po roku używania mieliśmy jakieś +18zł dopłaty do wody, prąd jakieś + 10zł ? Pralka chodziła na trybie eco (po za strippingiem oczywiście). Przepłukiwałam je ręcznie wieczorem w wodzie po kąpieli. Prałam co 2-3 dni gdy był pełny wsad.
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Chustofanka Awatar kasikader
    Miejscowość
    lubelskie

Domyślnie

Dopiero po pzreczytaniu tego wątku olśniło mnie jakie są możliwości oszczędzania wody. U nas po pojawieniu się niemowlaka koszty jakoś gwałtownie nie wzrosły. Moze ok 1/5 dotychczasowych, ale w tym też podwyżka za wodę i ścieki. Ale tak jak juz wczesniej dziewczyny pisały, prania robi się dużo z powodu starszaka. Gdyby porównać koszty zużycia wody pzred dziećmi i teraz z dwójką, to pewnie wtedy bym się zdziwiła.
    U mnie wychodzi ok 2-3 prania co drugi dzień (czekam na słoneczniejszy dzień żeby szybciej wysychało).

Chustomanka

Domyślnie

Ja jeszcze przed rozliczeniem wody, ale myślę, że każdorazowe spłukiwanie kupy z pieluchy mocnym strumieniem prysznica może się odbić na rachunku... No i mało to ekologiczne... Muszę to przemyśleć...

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamadama Zobacz posta
    Ja jeszcze przed rozliczeniem wody, ale myślę, że każdorazowe spłukiwanie kupy z pieluchy mocnym strumieniem prysznica może się odbić na rachunku... No i mało to ekologiczne... Muszę to przemyśleć...
    dlatego warto uzywać papierki. Poza tym jak ktoś nie ma ochoty spłikiwać jak dziecko załatwia sie o stalonych porach wtedy zakładać jedno a na postałe pory wielo
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustoholiczka Awatar Chani
    Miejscowość
    Kędzierzyn-Koźle

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamadama Zobacz posta
    Pomyśl, że każdorazowe płukanie nocnika też się odbije na rachunku. I każde spłukanie wody w toalecie też...
    Miszka 30.03.2012r. i Miko 19.02.2015r.

Uprawnienia umieszczania postów