Pokaż wyniki od 1 do 20 z 77

Wątek: Wielo wychodzą mi bokiem, czyli prawdziwe koszty prania pieluch. Plan oszczędzania wody.

Mieszany widok

dianek
    Guest

Domyślnie

u nas jest wzrost o ok. 12zł więcej na 2 miesiące

ale teraz będziemy mieć spadek, bo woda z prania ląduje w ogrodzie lub w wiaderkach do spłukiwania WC (o ile piorę w miarę czyste rzeczy lub robię pranie w kulach)

demona
    Guest

Domyślnie

gdzies liczyłam, że koszt wody na pranie wielo co 2 dzien to jakieś 4zł.

Chustonówka Awatar Sońka
    Miejscowość
    Jastrzębiec k. Łodzi

Domyślnie

U mnie w domu jest 5 osób, pralka chodzi co 3-4 dni, ale za to łazienka jest zawalona brudnymi ubraniami;p Żeby zwiększyć oszczędzanie wody mamy zmywarkę, ale włączam ją na noc, bo wtedy jest tańsza taryfa. Nie zmywam wcześniej pod kranem a wiem, że niektórzy tak robią. Wolę zainwestować w dobre tabletki myjące.
    Życie jest jak pudełko czekoladek...

Chustofanka
    Miejscowość
    wschód W-wy

Domyślnie

Moja pralka (wąski whirlpool ładowany od góry) po sprawdzeniu doświadczalnie zużywa 70 litrów wody na pranie (bez wstępnego) nasiąkliwych materiałów jak pieluchy i ręczniki. Do lekkich rzeczy bierze mniej. Wodę z prania z proszkiem staram się wlewać do kibelka zwłaszcza na noc bo odkamienia, a mam wodę z żelazem i wszystko szybko zachodzi brązowym. Pocieszę Was, że szambiarka u mnie kosztuje 25zł/m3.

Chustomanka

Domyślnie

To współczuję bo to bardzo dużo. U mnie 12zł/m3 a mam szambo 10m3 więc nie odczuwam tego zupełnie. Pralka chodzi prawie, codziennie i to nie przez pieluchy (bo one są prane 3 razy w tygodniu z innymi rzeczami) tylko głównie przez ubrania, pościel, ręczniki itp rzeczy czterech domowników

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Ja już nie mam nikogo do pieluchowania a pralka chodzi coraz częściej chyba lepiej jak są tylko pieluchy zasikane do prania niż pomalowane farbkami spodenki, zapaćkane sokiem koszulki, zasyfione od latania skarpety i zasmarkane od przypadkowego wyciarania małych nosków bluzy mężowe w rozmiarze xl...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Domyślnie

może to trochę nie w temacie, ale jednak w koszty zużycia wody się wpisuje my z mężem kapiemy się albo razem, albo mąż po mnie, woda z kąpieli zwykle zostaje w wannie i używamy jej do spłukiwania toalety. Tak samo robimy z wodą z prania (na szczęście lub niestety ) nie mamy podłączonej pralki do spływu, więc wąż siłą rzeczy musiał wylądować w wannie. No i mamy niedopłaty zobaczymy jak to będzie jak pojawi się dziecię, a z nim pieluszki i ubranka

Uprawnienia umieszczania postów