Pokaż wyniki od 1 do 20 z 77

Wątek: Wielo wychodzą mi bokiem, czyli prawdziwe koszty prania pieluch. Plan oszczędzania wody.

Mieszany widok

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Ignasiamamo może stopniowo zacznij wprowadzać oszczędzanie wody bo jak tak wszystko na hura to się zniechęcisz

Nie wiem czy chciałoby mi się zbierać wodę po prysznicu z wanny (nie ma jej tam tak znowu dużo), do tego więcej wody zużyjesz na mycie wanny (bo wydaje mi się, że inaczej jak woda spływa na bieżąco a inaczej jak stoi w oczekiwaniu na zabranie do prania)
    P. 2007, D. 2010

Chustofanka Awatar ignasiamama
    Miejscowość
    Warszawa Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirabel Zobacz posta
    Ignasiamamo może stopniowo zacznij wprowadzać oszczędzanie wody bo jak tak wszystko na hura to się zniechęcisz

Nie wiem czy chciałoby mi się zbierać wodę po prysznicu z wanny (nie ma jej tam tak znowu dużo), do tego więcej wody zużyjesz na mycie wanny (bo wydaje mi się, że inaczej jak woda spływa na bieżąco a inaczej jak stoi w oczekiwaniu na zabranie do prania)
    Jasne, że stopniowo. Dziś złapałam wodę po prysznicu, przelałam do kubełka i spłukuję "siuśki" konewką.
    A ma ktoś jakiś patent na wodę do podlewania kwiatków?
    Bo mamy dużo na balkonie i też idzie na to sporo wody. Można jakoś "oczyścić" wodę z detergentów i podlać nią kwiatki?

Chustoholiczka Awatar Padthai
    Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

oszczednosc wody to trudny temat, ale sprawdzaja sie
    stare metody:
    - spluczka - mozna wlozyc do srodka jakis wypelniacz, azjaci wkladaja cegly, pobiera wtedy mniej wody, wiec i na jedno splukiwanie idzie jej mniej
    - nocne sikanie kilku osob (jesli ktos nie brzydzi) mozna splukac dopiero rano
    - mycie zebow - nabieranie wody do kubka
    - prysznic - mam doswiadczenie z powodzi we Wro 1. mozna sie wymyc i wymyc wlosy (tylko szampon , bez odzywki) w 2L wody- woda do miski i polewac sie mniejsza miseczka
    2. 4-5L to porzadny prysznic i nawet odzywke mozna zastosowac - tez systemem zajatyckim, albo bardzo uwazne uzycie prysznica - maly strumien - woda na zmocznie sie i na splukanie, w miedzy czasie zakrecona.
    Przy wodzie "na miski" latwiej skontrolowac zuzywana ilosc i zuzywa sie mniej cieplej wody.

i nowa technika:
    - oszczedne urzadzenia
    - oszczedna spluczka wc
    - oszczedna sluchawka prysznicowa
    - perlatory
    Tomek (III.07) Asia (X.09)

Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
    http://fotelik.blox.pl/html

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

Moja bratowa, która nie ma zmywarki naczynia płucze w misce lub wiadrze i tej wody używa do spłukiwania toalety. Jeśli chodzi o kwiaty balkonowe to zmniejszenie parowania (odpowiednie żele dodane do ziemi, ściółkowanie używanie nieplastikowych skrzynek) zmniejsza zużycie.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Padthai Zobacz posta
    - spluczka - mozna wlozyc do srodka jakis wypelniacz, azjaci wkladaja cegly, pobiera wtedy mniej wody, wiec i na jedno splukiwanie idzie jej mniej
    Pomylalam o malej pilce dzieciecej nadmuchowanej. Hmm... chyba sprobuje (choc i tak w Irlandii nie placi sie za wode )
    A. 02.2010, T. 06.2012

Chustoholiczka Awatar Padthai
    Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ananke Zobacz posta
    Pomylalam o malej pilce dzieciecej nadmuchowanej. Hmm... chyba sprobuje (choc i tak w Irlandii nie placi sie za wode )
    to musi byc cos ciezkiego, moze byc butelka wypelniona woda i tak ustawione, zeby nie przeszkadzalo mechanizmowi w srodku spluczki
    Tomek (III.07) Asia (X.09)

Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
    http://fotelik.blox.pl/html

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

swietny pomysl z tym patentem do spluczki,jutro poprubuje.
    ogolnie oczsczedzam raczej wode,kapie sie w wodzie po z.
    i pilnuje zeby za dlugo rak nie mkyla,bo potrafi naprawde dluuuuugo,tlumacze ze jak za duzo wody zuzyje to nie bedzie pieniedzy na zabawki i slodycze,powoli działa.
    Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)

Chustoholiczka Awatar letka
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Padthai Zobacz posta
    oszczednosc wody to trudny temat, ale sprawdzaja sie
    stare metody:
    - nocne sikanie kilku osob (jesli ktos nie brzydzi) mozna splukac dopiero rano
    - mycie zebow - nabieranie wody do kubka
    - prysznic - mam doswiadczenie z powodzi we Wro 1. mozna sie wymyc i wymyc wlosy (tylko szampon , bez odzywki) w 2L wody- woda do miski i polewac sie mniejsza miseczka
    2. 4-5L to porzadny prysznic i nawet odzywke mozna zastosowac - tez systemem zajatyckim, albo bardzo uwazne uzycie prysznica - maly strumien - woda na zmocznie sie i na splukanie, w miedzy czasie zakrecona.
    Przy wodzie "na miski" latwiej skontrolowac zuzywana ilosc i zuzywa sie mniej cieplej wody.

i nowa technika:
    - oszczedne urzadzenia
    - oszczedna spluczka wc
    - oszczedna sluchawka prysznicowa
    - perlatory
    Technika najnowsza: zepsuta spłuczka...jak nie przytrzymasz guzika to nie bardzo spłucze, co mi odpowiada, bo wcześniej M. nie używał guzika STOP i na siku szła woda z całej spłuczki
    Wracam
    Mama od 2011 roku

https://www.facebook.com/madebymamla

Uprawnienia umieszczania postów