-
Chustomanka
mamoignasia - a może do kąpieli zużywacie tak dużo wody?
Moja teściowa przeprowadziła się z mieszkania z niopomiarowanymi licznikami do takiego z licznikami i przeżyła szok przy pierwszym spisywaniu liczników.
Zużyła dużo wiecej wody w 1-os gospodarstwie domowym niż my (2 dorosłych plus 2 dzieci w tym jedno na wielo)
U nas zmywarka,
Pralka mała, do tego wielo pranych zawsze oddzielnie, najpierw 1 pranie krótkie 15 min celem spłukania (kupy wcześniej spłukuję pod kranem, potem pranie właściwe w 60 st., raz w miesiącu kwaskowanie
Mała wanna + panel prysznicowy, dorośli zawsze szybki prysznic (bo na dłuzszy nie ma czasu), dzieci chętnie kąpią się w wannie razem, w niedużej w sumie ilości wody, zwracam zawsze uwagę żeby się nie bawiły odkręcaniem wody, mycie przez nich zębów pod kontrolą, teraz coraz częściej wybierają prysznic niż kapiel
Będąc na urlopie wychowawczym zdarzało mi wstwiać niewielką miskę do umywalki, myjąc ręce zbieralam tam wodę i tak zbierało się 1-2 razy dziennie na spłukanie toalety
Ale teraz juz zaprzestałam tych praktyk
Wydaje mi się, że jezeli zaczniesz zwracać uwagę na zużycie wody to przyobserwujesz gdzie jest problem i zastanowisz się co z tym da się zrobić
Aha u nas zużyie ok 40-50 m3 wody ogólnie w okresie półrocznym, czyli góra 8 m3 miesięcznie w 4 os rodzinie
Ostatnio edytowane przez mirabel ; 03-08-2012 o 05:39
P. 2007, D. 2010
Uprawnienia umieszczania postów