Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 77

Wątek: Wielo wychodzą mi bokiem, czyli prawdziwe koszty prania pieluch. Plan oszczędzania wody.

Mieszany widok

Chustomanka Awatar Georgina
    Miejscowość
    Śląsk

Domyślnie

Aż z ciekawości spojrzałam na nasze wskaźniki -w lipcu mieliśmy nadpłatę za zużycie ciepłej i zimnej wody -prawie 200 zł za okres od listopada do kwietnia
    Pieluchy prałam 2 razy w tygodniu, a teraz tylko raz -córka jest na etapie odpieluchowania.
    Używamy tetry i otulaczy, ew. wkładów bambusowych.
    Odkąd Jagódka stoi pewnie w wannie zamiast kąpieli robię jej prysznic. My z mężem też tylko prysznic, kąpiel romantyczna z olejkami bardzo rzadko i raczej w okresie zimowym
    Ubranka Jagódki piorę z naszymi -używam do prania płatków mydlanych i nic poza tym (plus bio-d do pieluch), oboje mamy wrażliwą skórę, zwykłe proszki są dla niej zabójcze.
    Mamy zmywarkę, którą włączamy co drugi dzień.
    Staramy się wodę oszczędzać i jak na razie to się udaje

Bubu 7.9.2010

słoneczny_blask
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IwonaKM Zobacz posta
    ...
    Zimna woda kosztuje u nas (też Warszawa Wola) 11 z groszami, a ciepła 22 z groszami. Nie płacimy oddzielnie za ścieki, są wliczone w koszt wody.
    11zł? Najpierw pomyślałam, że 11zł to strasznie dużo, ale w sumie u nas we Wrocku też bzdurne opłaty. Najpierw była od 2011 roku od "przekroju rury". (http://wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/141967/0035ru06z.pdf)Teraz w marcu nam zmienili w zależności od tego jaki jest okres rozliczeniowy, czyli ile razy w roku pan z MPWiK pofatyguje się do wodomierza głównego. Bzdury jak 150! Ukrywają te koszty jak mogą. http://mpwik.wroc.pl/sub.php?84
    aa I jeszcze podatek od deszczówkihttp://www.mpwik.wroclaw.pl/sub.php?578
    Ostatnio edytowane przez słoneczny_blask ; 03-08-2012 o 17:36

Chustofanka Awatar ignasiamama
    Miejscowość
    Warszawa Wola

Domyślnie

Sprawdziłam pralkę i pobiera ona zależnie od programu między 35 a 60 litrów. Oczywiście najwięcej wody pożera program do prania bielizny niemowlęcej (60 stopni +dodatkowe płukanie i wydłużony czas prania), z którego często korzystałam .
    Także w ramach oszczędzania będę prać na programie do bawełny 40 lub 60 stopni, który pobiera 47 litrów. Z dodatkowego płukania na początku nie chcę rezygnować, ale mam zamiar zbierać do niego wodę z kąpieli Ignasia.
    Poza tym sami przerzucamy się tylko na prysznic a wodą po prysznicu złapaną do wanny będziemy spłukiwać kibelek .
    Od dziś wdrażam plan i zobaczymy, czy się uda i jakie będą efekty.
    Poza tym za tydzień wyjeżdżamy na urlop do rodziny nad morze i trochę im wody pozużywamy

Chustomanka

Domyślnie

Jeśli chodzi o aspekt ekono to u mnie jest on zupełnie nieekono niestety

Uprawnienia umieszczania postów