Pokaż wyniki od 1 do 20 z 38

Wątek: idealna formowanka dla noworodka - będę szyć i potrzebuję porad

Mieszany widok

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

Ja szyłam pieluszki co prawda dla większego dziecia ale potwierdzam że flanelka bardzo twardnieje po wielu praniach, dodatkowo mechaci się i nieładnie wygląda, polecam welur bawełniany jest milusi

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Chustomanka Awatar mikulo
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Jak dla mnie, najlepsze dla noworodka , to formowanki z wszytym wkładem z mikrofibry lub z przyszytym wkładem, z mikropolarem od pupy lub z warstwa mikropolaru. Nalepiej z materiałów mieciutkich, jak welur czy cienka frotka. Do tego malutkie otulacz/e, PUL lub polar. Albo sama tetra lub wkłady do otulacza. A potem mozna sie przerzucac na one size'y.
    Mikulek (01.2010.) Idusia*(9 tc 09.2012.) Szymonek (05.2014.)
    Moje wypociny: http://www.pieluszkiwielo.blogspot.com/
    ...
    Dajcie mi modlące się matki, a uratuję świat. św. Augustyn

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikulo Zobacz posta
    Jak dla mnie, najlepsze dla noworodka , to formowanki z wszytym wkładem z mikrofibry lub z przyszytym wkładem, z mikropolarem od pupy lub z warstwa mikropolaru. Nalepiej z materiałów mieciutkich, jak welur czy cienka frotka. Do tego malutkie otulacz/e, PUL lub polar. Albo sama tetra lub wkłady do otulacza. A potem mozna sie przerzucac na one size'y.
    dokładnie, bo wadą kieszonek formowanek dla noworodka jest to, że chłop to raczej wkładu do nich nie włoży przestrzeń w kroku jest po prostu mega wąska, ja mam dłonie takie normalne zdaje się i ledwo wyrabiałam z wkładaniem wkładu do moich kieszonek które szyłam... teraz uszyłabym wkłady właśnie takie języki długie, żeby szybko schły i nie trzeba było ich chować...

Chusteryczka Awatar Ronja
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Mnie się uszyte przeze mnie formowanki średnio sprawdzają - nie bardzo dają się upchnąć do otulacza i chyba są za mało chłonne (wkłady ze ściereczek mikrofibrowych lub z tetrowego ręcznika).
    W każdym razie mam takie spostrzeżenie: idealna formowanka dla noworodka powinna od pupy mieć tkaninę w kolorze żółtym
    Witek 2012

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ronja Zobacz posta
    Mnie się uszyte przeze mnie formowanki średnio sprawdzają - nie bardzo dają się upchnąć do otulacza i chyba są za mało chłonne (wkłady ze ściereczek mikrofibrowych lub z tetrowego ręcznika).
    W każdym razie mam takie spostrzeżenie: idealna formowanka dla noworodka powinna od pupy mieć tkaninę w kolorze żółtym
    może zrobiłaś je zbyt szerokie? a przy noworodku i tak nie ma potrzeby, by były bardzo chłonne- ważniejsze jest by były małe; a jeśli chcesz zwiększyć chłonność, to zamień tetrę na bambus np.

Chusteryczka Awatar Ronja
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Już się sprawdzają. Jak zaczęłam używać otulaczy IV, to nic nie przecieka (wcześniej próbowałam Bambino Mio i nie dawały się upchnąć w środku).
    A skąd wziąć bambus? Do tej pory robiłam wkłady chłonne z mikrofibry lub frotowych ręczników. Chętnie bym jeszcze poszyła, o ile mi dziecko pozwoli, bo na razie jakoś tego nie widzę
    Witek 2012

Chustonoszka Awatar indianka

Domyślnie

Ja robiłam formowanki wg tutorialu podpiętego w innym wątku. Dopasowanie przy nóżkach, to mniej wyciekająca zawartość. Możesz użyć gumek "ciążowych" i guziczka i sobie regulować. Tak jak w Charlie Banana. W takiej sytuacji możesz pewnie zrobić wg wykroju na większy rozmiar i ewentualnie mniejsze wkłady. Ja w mniejszych miałam wszyte wkłady, w wiekszych musiałam wypruć, bo nijak nie schły, więc zrobiłam kieszonkę. Fajnie, bo w zależności od potrzeb mogłam zmieniać chłonność, ale wygodnie się przewijało. Młody nie tolerował za dobrze polaru itp., więc u nas formowanka + wełniak. Ale jak był mały to ciągle miałam otulacze do prania i to było mało fajne.
    Yetta miała na stonie bambus 50x50cm i chyba w miounico coś może być.
    Może bambusowe pielusie z kikko jako wkłady 9szt. koło 30zł. takie 30x30cm.
    Jestem mamą od 6.01.12r.

Uprawnienia umieszczania postów