dokładnie tak , każde dziecko ma swoje predyspozycję i jednym może służyć szerokie pieluchowanie a drugiemu już niekoniecznie, podobnie jak z kręgosłupem , najlepiej podejść indywidualnie do każdego dziecka a nie wrzucać wszystkie do jednego worka ... ja pieluchuje tak jak wiele innych mam i pewnie wiele kolejnych też będzie , moja mama i teściowa twierdzą że po 2 tetrówki szły na pupę
P 2000, M 2005 , M 2011, L 2015
moja mama dwie tetry zakładałabo żeby szeroko było
![]()
grunt to umieć dobrać pieluszkę do dziecka. Nie musi być ani bardzo szeroko, ani bardzo grubo.
Pieluszki dla noworodków potrafią być i wąskie w kroku i cienkie, np moja ulubiona Tots Bots Teeny Fitmała, zgrabna, mięciutka.
Poza tym wielorazówka tym różni się od jednorazówki, że trzeba je częściej zmieniać. No niestety. Jak ktoś chce przetrzymać całą noc, to pakuje ile się da i dziecku rzeczywiście może nie być wygodnie.
Moje dziecko od maleńkości domagało się zmiany pieluszki po każdym siknięciu, może dlatego nigdy nie wymagałam od pieluszek super chłonności i przyzwyczaiłam się do częstych zmian.
Pola 2011
moja córeczka już 2 miesiąc na wielo, używamy os, teraz tylko wełnianych otulaczy + tetra czasem wkłady oraz paska sumo, w nocy raczej bez pieluchy. kiedy zakładam jej jednorazówkę potrafi w niej przekręcić się z plecków na brzuszek a przy wielo już nie![]()
moje rodzeństwo tez na tetrze, a że ja ich obsługiwałam również, pamietam że na noc szły dwie terowe albo tetra i flanela, plus zimą ceratowe gacie, latem nie bo odparzały. pampki bywały wtedy ale były drogie i trudno dostępne a tetry mama miała mnóstwo po mnie. no i miała tanią siłe robocza czyli mnie (plus frania) - do prania tegoż :/
jeszcze miała mama takie pomysły żeby wkładać między tetrę podpaskę (jak się pojawiły pierwsze z folijką belli ) ale to wyjatkowo np na dłuższą podróż samochodem. pampersy to przy siostrze pod koniec pieluchowania bywały.
mnie podejrzewam podobnie - jeszcze w wersji z agrafką pieluchowała. miała tez taki otulacz z samej froty - na wyjścia (żeby ładnie tetrę trzymał - na sznureczki wiązany.
przy dzieciach chodzących to tetra pod majtki szła.
Damian 07.01.2005
Maciek 07.09.2009
Tomek 17.04.2014
Jaś 15.01.2013 [']
1% Maciek
https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572
uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny