coś takiego znalazłam i dalej szukam:
http://chusty.info/forum/showthread....%99gos%C5%82up
coś takiego znalazłam i dalej szukam:
http://chusty.info/forum/showthread....%99gos%C5%82up
P 2000, M 2005 , M 2011, L 2015
Przeczytałam oba wątki podane wyżej , bardzoooo dokładnie i zdanie mam podzielone z kilku powodów
...jestem Fizjoterapeutką , mamą pieluchującą w wielo od ponad roku , zaczełam jak miał 6 tygodni , jesteśmy na kieszonkach , mam sporo formowanek , były też CP ale to wszystko wystawię na Bazarku ( z powodu że mój mąż nie rozumie że na formowankę idzie jeszcze otulacz i potem wszystkoooo mokre, a ja mam dość)... do kieszonki wkładam jedną pieluszkę tetrową i wkład mikrofibrowo-bambusowy , był taki czas (chyba miesiąc )że na noc używaliśmy Wonderoosów V1 z podwójnym wkładem ale niestety zrezygnowałam ze względu że lordoza lędźwiowa mojego synka przechodziła w kifozę co nie wpływało pozytywnie na jego rozwój dlatego na noc są pampersy które co rano nam przeciekają ale cóż zdrowie małego ważniejsze(przy Wonderoosach przecieków nie było)...
w okresie kiedy zaczął raczkować owszem zauważyłam problemy w poruszaniu się , dlatego do kieszonki szedł albo sam pojedyńczy wkład albo tylko tetra złożona na pól i jeszcze raz na 4 czyli na 8 warstw i krok był węższy, mały bardzo szybciutko zaczął raczkować , chodził samodzielnie , bez trzymania jak miał 9 miesięcy (pojedyńcze kroki) , wtedy też był taki czas że były małe trudności ale daliśmy radę...
...mieliśmy sytuację że mały płakał jak mu za szeroko było w kroku i chodzić nie mógł , wtedy jak na noc Wonderoosa nakładałam a on sobie jeszcze chciał pochodzić zamiast iść do łóżeczka grzecznie spać i był płacz bo Wonderoos szeroki ...dlatego też zrezygnowaliśmy z nocnych wielo
czyli wniosek taki że wielo nie opóźniają rozwoju , ale musimy uważnie obserwować dziecko i wprowadzać pewne zmiany wraz z kolejnym krokiem milowym naszego dziecka( siadanie,chodzenie)
a co do opinii Fizjoterapeutów to działa zasada że ile jest szkół tyle i opinii na dany temat - tak jest i tak będzie , dlatego nie dajmy się zwariować bo to my jesteśmy najbliżej naszych bobasów i to my widzimy jak coś się dzieje, a jeśli coś się dzieje to wtedy reagujmy i będzie dobrze
czyli my na dzień kieszonki , na noc jednorazówki
a w kieszonkach wyglądamy tak:
![]()
Ostatnio edytowane przez Dewiś ; 24-07-2012 o 16:00
a czy w którymkolwiek z tych wątków padło, że opóźniają? bo - z tego, co ja pamiętam - mart pisała mniej więcej to co Ty w ramach konstruktywnych wniosków...
kurcze, dołuje mnie ten wątekbo synek już miesiąc głównie w wielo, ale mam różne wątpliwości, bo inne dzieci przeważnie w pampkach i teraz wątpliwości jeszcze większe... Fajna jest tetra bambusowa- bo bardziej chłonna od zwykłej a niewiele grubsza.... używam też zwykłej tetry ale on dużo sika i czasem np na noc zaczęłam dawać podatkowe wkładeczki, ale...
Chudzinka- Ufoludek - 2001, Krasnoludek - 2009, Pimpuś -2012
dokładnie tak , każde dziecko ma swoje predyspozycję i jednym może służyć szerokie pieluchowanie a drugiemu już niekoniecznie, podobnie jak z kręgosłupem , najlepiej podejść indywidualnie do każdego dziecka a nie wrzucać wszystkie do jednego worka ... ja pieluchuje tak jak wiele innych mam i pewnie wiele kolejnych też będzie , moja mama i teściowa twierdzą że po 2 tetrówki szły na pupę