Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Wątek: Kangurek - jak go ujarzmic?

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie Kangurek - jak go ujarzmic?

No dobra - mam drugiego chusciocha i postanowilam, ze naucze sie tego naj-kangura. I co? I za chiny mi nie idzie. Wiem, ze musze wiecej pocwiczyc, na razie sie zniechecilam. Standardowo mam luzy przy szyi oraz wkurzaja mnie te motylki na ramionach (mam wrazenie, ze krepuja mi ruchy) i nie potrafie uzyskac zabki, kolanka mi ida w dol (tu mysle, ze pewnie za mocno dol chusty dociagam).

I chcialam zapytac (jako, ze nie mam dostepu do doradcy obeznanego z tym wiazaniem) - gdzie szukac takiej naj, naj instrukcji? Najlepiej filmiku. Na YouTube znalazlam LL, chusty.pl i Nicole z SuT.

I jakie sa sekrety dobrego kangura? Wiem tylko o ruszaniu przeciwleglym ramieniem.
    A. 02.2010, T. 06.2012

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa
    Ostatnio edytowane przez IzaBK ; 22-07-2012 o 01:11
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

kurczę... trochę ich jest, tych sekrecików... tylko jak je przekazać inaczej niż pokazując

Chustoholiczka Awatar Bonita
    Miejscowość
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IzaBK Zobacz posta
    Przy Baśce wiązałam jak z tego filmu i ni huhu mi nie wychodziło. Teraz, mój osobisty doradca noszenia () pokazał mi, jak to się robi i (na razie na lali) mi wychodzi idealnie. IMO zdaniem tylko doradca potrafi naprawdę dobrze nauczyć kangura, bo wiązanie jest niby łatwe, ale jak dla mnie kosmiczne....
    Basia 29/08/2009 Jacuś 15/08/2012

Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
    ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
    Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

1. Motylki krępują ruchy i na to nie ma rady.
    2. Nóżki , które idą w dół, to raczej nie jest efekt zbyt mocnego dociągania, spodziewałabym się, że wręcz przeciwnie Przecież krawędzie chusty są pod kolankami, więc gdyby były dobrze dociągnięte to kolanka wędrowałyby do góry, no chyba, że się ześlizgują nim dociągniesz. No i często biust przeszkadza.

W kangurku są pewne tricki, które ciężko opisać.

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez La Chica Bonita Zobacz posta
    Przy Baśce wiązałam jak z tego filmu i ni huhu mi nie wychodziło. Teraz, mój osobisty doradca noszenia () pokazał mi, jak to się robi i (na razie na lali) mi wychodzi idealnie. IMO zdaniem tylko doradca potrafi naprawdę dobrze nauczyć kangura, bo wiązanie jest niby łatwe, ale jak dla mnie kosmiczne....
    ależ z filmu OCZYWIŚCIE nie da się nauczyć. Żeby dobrze zawiązać trzeba poćwiczyć, najlepiej z doradcą. Filmik jest pokazowy a nie instruktażowy.
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Dzieki, bede probowac dalej.
    Tylko kurcze - wiazanie polecane jako optymalne dla niemowlaka powinno byc takie, zeby dalo sie go nauczyc samemu Nie mowcie, ze sie nie da Taka piekna cienka czworeczke specjalnie na kangurka kupilam
    A. 02.2010, T. 06.2012

Chustofanka Awatar bessi
    Miejscowość
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

pierwszego dziecka nie dałam rady zawiązać w kangurka, przy drugim skorzystałam z http://www.youtube.com/watch?v=FpsPolqntLA i od razu wyszło
    ale muszę też dodać, że byłam bardziej wyluzowana w trakcie wiązania przy drugim chuściochu
    córka 09/2009
    syn 06/2012

Chusteryczka Awatar Jóna
    Miejscowość
    Jastrzębie - Zdrój

Domyślnie

a co w tym wiązaniu jest takie naj naj, w czym jest lepsze od np kieszonki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dadzia Zobacz posta
    Lepsze ustawienie bioder.

Chusteryczka Awatar Kocia_mama
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów. No prawie.

Domyślnie

zgodze sie, ze zanim spotkalam sie z IzaBK, obejrzalam chyba wszystkie mozliwe filmiki kangurkowe. Ale niektorych rzeczy nie da sie tak wirtualnie nauczyc Dopiero zywy doradca (zywa doradczyni) moze odkryc wszystkie sekrety danego wiazania

<Miejsce na mądry cytat>

Chustomanka Awatar agnieszkazd
    Miejscowość
    Wieś podwarszawska Halinow

Domyślnie

Próbowałam, miałam cierpliwe Dziecię i mnóstwo podejść. Niby wychodziło, ale... no źle się w tym czuję.
    Małgosia 01.05.2007, Dzieciątko (*) 08.2009, Joasia 09.07.2010

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dadzia Zobacz posta
    szczególnie u najmłodszych dzieci jao jedyny pozwala ułożyć kolana nie za szeroko -chusta nie rozpycha ich na boki kolanka maja być odwiedzione ale nie w prawie szpagacie a reszta wiazań rozpycha kolanka na boki-u większych dzeci ok ale u maleńkich za mocno
    Cytat Zamieszczone przez Ananke Zobacz posta
    No dobra - mam drugiego chusciocha i postanowilam, ze naucze sie tego naj-kangura. I co? I za chiny mi nie idzie. Wiem, ze musze wiecej pocwiczyc, na razie sie zniechecilam. Standardowo mam luzy przy szyi oraz wkurzaja mnie te motylki na ramionach (mam wrazenie, ze krepuja mi ruchy) i nie potrafie uzyskac zabki, kolanka mi ida w dol (tu mysle, ze pewnie za mocno dol chusty dociagam).

I chcialam zapytac (jako, ze nie mam dostepu do doradcy obeznanego z tym wiazaniem) - gdzie szukac takiej naj, naj instrukcji? Najlepiej filmiku. Na YouTube znalazlam LL, chusty.pl i Nicole z SuT.

I jakie sa sekrety dobrego kangura? Wiem tylko o ruszaniu przeciwleglym ramieniem.
    jak dociągasz to "popychaj"ramieniem materiał do tyłu luzy górnej krawędzi możesz wysunać lekko palcami na zewnątrz i dopiero dociągać-nie blokuje ich wtedy krawędź dolna i jest łatwiej.
    najpierw dociagaj krawędź górną potem dolną-inaczej jest problem z dociagnieciem górnej.
    od samego początku pilnuj pozycji dziecięcia czyli rączi do góry kolanka odwiedzione ale nie za mocno pupa nizej niż kolanka i tak zawinięta miednica-inaczej ten materiał ucieknie a i uważaj jak wpychasz materiał pod pupe zeby właśnie miednicy do tyłu nie odgiąć -szkoda że nie masz doradcy żadnego w pobliżu bo kangura trudno wytłumaczyć a to naprawdę fajne wiazanie

a i jeszcze te motylki nie maja być do łokci tylko takie około10cm
    Ostatnio edytowane przez Fusia ; 23-07-2012 o 23:07
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fusia Zobacz posta
    a i jeszcze te motylki nie maja być do łokci tylko takie około10cm
    A to już zależy jakie się ma dziecko i jaki się ma biust. Ja mam małe dziecko i spory biust. Żeby się dziecku kolanka pod moim biustem mieściły i pupa była niżej niż owe, to całe dziecko musi być niżej a więc i górna krawędź musi być niżej a więc i motylki spore chociaż faktycznie, nie do łokci

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

ze swojego doświadczenia skromnego (bo Maciek kangura nie lubił i nie lubi) powiem, ze szczególnie ważne jest dociągnięcie zewnętrznej krawędzi
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JoShiMa Zobacz posta
    A to już zależy jakie się ma dziecko i jaki się ma biust. Ja mam małe dziecko i spory biust. Żeby się dziecku kolanka pod moim biustem mieściły i pupa była niżej niż owe, to całe dziecko musi być niżej a więc i górna krawędź musi być niżej a więc i motylki spore chociaż faktycznie, nie do łokci
    to też napisałam około...
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustofanka Awatar bessi
    Miejscowość
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

i krótka chusta
    córka 09/2009
    syn 06/2012

Chustofanka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Jak ustawić nóżki żeby nie były za szeroko? One mają się "wżynać" mi w brzuch? (w kieszonce też tak ma być?)
    Czy w kangurku możńa podnosić ręce do góry?
    Jak dziecko trzyma już główkę to gdzie powinien się kończyć materiał?
    Czy dla dziecka trzymającego główkę i rozglądającego się, ale nie siedzącego kangurek jest wygodny?
    Właśnie zawiązałam kangurka, ale chyba niewygodnie było córeczce bo bardzo płakała. Nic nie widziała, bo trudno jej się głową ruszało (ale chusta chyba nie była zbyt ciasno związana). W kieszonce spokojnie mogła się rozglądać, a w kangurku nie bardzo. Poza tym chyba też w nóżki jej było niewygodnie jak już zawiązałam węzeł Jak mają iść poły przy nóżkach , na nóżkach mają być, czy trzeba je jakoś w dołki podkolanowe włożyć? Bo w dołkach powinien być materiał ten który na samym początku wkładamy pod pupę, co nie?

Chustomanka Awatar Nalia
    Miejscowość
    podlasie :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez La Chica Bonita Zobacz posta
    Nie ma to jak dobry doradca ( chyba mamy tego samego )
    Ja ogólnie jestem samoukiem i z poprzednim chuściochem wszytskie wiązania sama rozgryzłam...oprócz kangura. Teraz z noworodkiem uparłam się na kangura i jakoś mi nie szło, niby nic a jednak tu nierówno, tam nie da się dociągnąć. Wystarczyło 10 minut z nieocenionym osobistym doradcą (jewa - dzięki) i jak się okazuje nie taki kangur straszny jak o nim piszą.
    Ania - mama Wiktora (22.08.2008) i Dariusza (02.07.2012)

Chustoholiczka Awatar Bonita
    Miejscowość
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nalia Zobacz posta
    Nie ma to jak dobry doradca ( chyba mamy tego samego )
    Basia 29/08/2009 Jacuś 15/08/2012

Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
    ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
    Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Uprawnienia umieszczania postów