Pokaż wyniki od 1 do 20 z 60

Wątek: Oświecać? Przekonywać? Czy siana sobie dać?

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar Kocia_mama
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów. No prawie.

Domyślnie Oświecać? Przekonywać? Czy siana sobie dać?

Wydaje mi sie wrecz niemozliwe, zeby nie bylo takiego watku jeszcze, ale - slowo harcerza - przeszukalam wiele stron...
    Na facebooku kolezanka wrzucila zdjecie ze swoja 5-miesieczna corka w wisiadle. I jest taka zadowolona z tego, ze NOSI, itp. Czy ja mam sie odezwac, powiedziec, ze to jest be, ze robi dziecku krzywde, ze moze ergo by sprobowala?
    Nie umiem sie wtracac w zycie innych, nie umiem doradzac, przekonywac, umoralniac, madrzyc sie... ale moze warto? Dla dobra dziecka?
    Jesli mimo moich poszukiwan BYŁO (ach jak ja nie lubie tego slowa ), to kajam sie, popiol na glowe, te sprawy...

<Miejsce na mądry cytat>

Chustoguru Awatar Wrześniowa
    Miejscowość
    PL

Domyślnie

Nie wiem czy było czy nie było,ale ja bym spróbowała jak nie próbowałaś,nic nie tracisz,a może ona mało uświadomiona.
    Swoją drogą i w moim bliskim otoczeniu na własne oczy widziałam jak znajoma poruszała się z dzieckiem po górach w wisiadle ale dwa słowa nadmieniłam i jesteśmy umówione na przymierzenie mojego mietka.
    Prezes 2009 Sikorka 2012

Chustofanka

Domyślnie

to może zamiast wywodów co i jak - dać w komentarzu kilka ciekawych linków o pozycji dziecka w wisiadle i w chuście czy ergonomiku... zależy co to za znajoma i jak wg Ciebie może to przyjąć. A "oświecać" delikatnie zawsze można
    Dobrochna 19.06.2008 i Jeremi 07.03.2012
    w wolnych chwilach siedzę między włóczką a szydełkiem

Chustomanka Awatar busia
    Miejscowość
    Dublin

Domyślnie

zawsze mozesz podeslac kolezance link np ten:
    klubkangura.com.pl/witamy/materialy
    Beata, mama Zosi (15.02.2009) i Mikolaja (6.01.2011) , żona Łukasza

Chustomanka Awatar panna.z.wilka
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

miałam podobny dylemat - ale nie powiedziałam słowa, bo mnie o komentarz nie pytała .
    jak mnie zapyta dlaczego wybrałam chustę (a niedługo ergo) a nie zwykłe nosidło, to jej z radością pokażę co i jak, ale do wyrywnych to ja nie należę .
    zresztą żadna z nas nie lubi być pouczana, a ja sama wychodzę z założenia że rada jest radą tylko wówczas, gdy ktoś o nią prosi. inaczej to zwykłe wtrącanie się.

a mała i tak nie cierpi w tych "szelkach" siedzieć, więc dużo krzywdy jej nie narobią

Chustoholiczka Awatar sweetrose
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

ja w otoczeniu mam taką osobę i nic sobie nie robiła z mojego gadania ;p ale już nie nosi w wisiadle odkąd mała chodzi...
    oraz koleżankę ze studiów, która na nk wstawiła zdjęcia z synkiem w wisiadle, skomentowałam na portalu krótko
    + napisałam wiadomość o tym czego się dowiedziałam sama szukając odpowiedniego nośnika dla synka
    dodałam linki do porównania wisiadeł i nosideł oraz zaprosiłam na nasze forum... bez odpowiedzi...
    uznałam, że poinformowałam koleżankę o wadach wisiadeł i zaletach chust czy nosideł MT, ergo...
    decyzję pozostawiłam jej samej... ja jestem spokojna, że napisałam jej co nieco, a co ona z tym zrobiła to już jej świadoma decyzja
    Junior 2011
    Oleksander 2016
    Zośka 2021

Chustoguru Awatar Agulinka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

dlaczego zaraz o pouczaniu? jeśli widzę że moja koleżanka jeździ na rowerze ze źle wyregulowanym siodełkiem, to jej powiem, że może chciałaby spróbować inaczej, bo ja właśnie mam inaczej i chyba jest wygodniej... to nie pouczanie, a wskazówki! jestem za wklejeniem jej linka z klubu kangura i np komentarza -
    "fajnie że nosisz! A próbowałaś w chuście albo ergonomiku? jeste jeszcze wygodniej i zdrowiej!"
    Agnieszka, mama Marty (10.2011), Miriam (12.2014) i Elżbiety (11.2016)

Chustomanka Awatar panna.z.wilka
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agulinka Zobacz posta
    dlaczego zaraz o pouczaniu?
    bo na widok mnie i małego w chuście usłyszałam - a myśmy szelki kupili i możemy małą nosić i przodem i tyłem, a ty się z tą szmatą męczysz.
    nie umiałam po takim wstępie poprowadzić rozmowy na temat pozytywów chusty i negatywów ich wisiadła w taki sposób, żeby nie poczuli się pouczeni. powiedziałam więc tylko, że bardzo naszą szmatę lubimy i na długich spacerach czy do usypiania w ekstremalnych sytuacjach jest niezastąpiona.

Chustofanka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Ja bym napisała wiadomość prywatną (żeby przed znajomymi nie było jej głupio).
    Nie wiem czy to jakaś Twoja lepsza koleżanka, czy taka znajoma po prostu, ale moim zdaniem warto, bo przecież nic nie tracisz. Zapytałabym co zdecydowało że wybrała takie nosidełko i czy wie że są zdrowsze sposoby na noszenie dziecka. Bardzo spokojnie, żeby nie poczuła że dajesz jej "dobre rady" albo pouczasz, tylko że chcesz pomóc.
    Ja jak zaraz po porodzie wkleiłam na fb zdjęcie córeczki, napisała do mnie znajoma, taka na prawdę po prostu znajoma, na jeden przedmiot kiedyś razem chodziłyśmy i tyle. Że właśnie czytała W głębi kontinuum (a ona jeszcze nie ma dzieci, tylko po prostu jej ta książka w ręce wpadła) i że dobrze jest nosić dziecko cały czas, dzień i noc być przy nim, że dlatego dzieci w takich kulturach mniej płaczą itp. Ja jej odpisałam że dziękuję, ze mam chustę i zamierzam nosić. Ale wtedy o ap nic nie wiedziałam i ogólnie byłąm po lekturze Języka niemowląt, i daleka byłam od ciągłego noszenia, wspólnego spania itp. Ale jej wiadomość dała mi do myślenia, zaczęłam szukać i jestem jej naprawdę wdzięczna że do mnie wtedy napisała! Ostatnio nawet napisałam do niej i jeszcze raz podziękowałam

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

doświadczenie w próbach nawracania moich znajomych mówi mi, że jeśli noszą jak noszą, to decyzję podjęli i ja jej raczej nie zmienię, jeśli jeszcze nie, albo nie są zupełnie pewni, to widząc, że noszę sami podpytają - tak więc od jakiegoś czasu sama tematu nie zaczynam. Możesz co najwyżej coś o ergo przy okazji wspomnieć, bo klamerki mniej ludzi przerażają, niż wiązanie 5 m szmaty. Przy czym większość znajomych mam w Wwie, gdzie chusty widać na ulicach i trudno żeby ktoś, kto jakkolwiek zastanawia się nad kwestią noszenia swojego dziecka ich nie zauważył i o tej możliwości nie wiedział (co najwyżej mylą chusty i worki na dzieci i tu jest nieco większe pole do popisu, aczkolwiek jeśli ktoś - w dzisiejszych czasach - się zdecydował na worek, to raczej nie po to, żeby zamieniać go na motanie).
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa Tarchomin

Domyślnie

Ja się nie wtrącam zazwyczaj, bo to tak jakbym karmiła dziecko piersią a ktoś by podszedł i powiedział do mnie, żebym się zasłoniła.
    Czułabym się głupio i byłabym wściekła. Tak samo ona zareaguje, nie nauczy się. Jest przekonana, że nosi i robi dobrze.
    Zawsze trzeba szukać, tych pozytywów, że przynajmniej chce nosić a to już plus.
    Co można zrobić delikatnie. Na pewno nie komentować pod zdjęciem, możesz nawet polubić by dać sygnał jej że to popierasz (noszenie)
    A potem możesz napisać jej prywatną wiadomość, że nie znasz tego nosidła, że masz inne.
    Spytaj się czy jej wygodnie, bo ty też rózne testowałaś i w końcu doradca zaproponował Ci takie i takie.
    I dla Ciebie/dla Was w sensie Ciebie i dziecka to najlepsze rozwiązanie.
    Jak będzie się upierać to trudno, świata nie zbawisz.
    Ale zawsze warto próbować.

Chustofanka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Kocia_mama i jak, napisałaś do tej znajomej?

Uprawnienia umieszczania postów