Hehe..miałam ten sam dylematZamieszczone przez kamaal
![]()
Mąż zadecydował
Choć teraz po obejrzeniu Hanti fotek-chce mi się i brązu![]()
Hehe..miałam ten sam dylematZamieszczone przez kamaal
![]()
Mąż zadecydował
Choć teraz po obejrzeniu Hanti fotek-chce mi się i brązu![]()
Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®
Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB
Chusty tkane Little Frog
To prawda. Mina debeściarska.Zamieszczone przez Linda
![]()
Natalio muszę zapytać bo coś gdzieś przeczytałam, ale nie wiem gdzie, że żakardy bawełniane to limitowana wersja? Nie będzie ich więcej niż to co teraz wypuszczacie?
ponawiam pytanieZamieszczone przez lori
![]()
Karolina - 16.05.2008
Weronika - 21.01.2011
to inny sposób tkaniaZamieszczone przez joasiap79
![]()
Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci
Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)
and life's like an hourglass glued to the table,
No one can find the rewind button girl
So cradle your head in your hands.
And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe
Tak, kolejne chusty będą miały inne wzorki, kolory i strukturę. Niewykluczone, że za dwa, trzy lata zatęsknimy za tymi GreczynkamiZamieszczone przez lemonka
, ale w planach finansowych na najbliższy rok nie ma tego wzoru. Dotyczy to zarówno żakardów bawełnianych, jak i wełnianych.
Winę za ten stan rzeczy ponoszę ja. Latami marzyłam o chustach żakardowych, ale to bardzo trudna technologia. Teraz muszę się nacieszyć i wytkać wszystkie wymarzone chusty przez te wszystkie lata.
To dość kosztowna pasja, więc na wszystko nie starczy.
Ale i tak radochę mam z tego niesamowitą.
![]()
to uchyl rąbka tajemnicy - jakie będą następne wzory i kolory żakardów?![]()
I najważniejsze - kiedy możemy się ich spodziewać?![]()
Dzięki NataliaTeraz rozumiem i wcale się nie dziwię
![]()
Podpinam sie pod pytanie Joawoj. Ale to pewnie tajemnica![]()
Chodzi o technologię tkania. Chusty można uszeregować według stopnia skomplikowania produkcyjnego:Zamieszczone przez joasiap79
1. Chusty gładkie jednobarwne. Najpierw tkamy, potem barwimy całość.
2. Chusty w paski po obu stronach materiału. Przędza jest barwiona przed tkaniem, potem nasnuwana i instalowana na krosnach. Dużo droższa technologia niż nr 1, inżynierowie za nią nie przepadają.![]()
3. Chusty żakardowe. Technologia żakardu pozwala na uzyskanie dowolnego wzoru, na ogół bardziej skomplikowanego. Fale, ptaki, esy floresy, chmurki, ryby, dzbany,kwiaty - jeśli wzór ma być dwustronny, to można to zrobić tylko w żakardzie. Przędza jest również na ogół barwiona przed tkaniem, co bardzo przedraża. Ogólnie jest to skomplikowane tkanie, trzeba mieć specjalne krosna.
Oprócz wymienionych jest jeszcze technologia nadruku, wzorek wychodzi wtedy po jednej stronie.
Natalio, dziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedź![]()
i jeszcze jedno pytanie w związku z powyższymi wyjaśnieniami: jak taki sposób tkania wpływa na nośność, i ogólnie na chustę? Ale to pytanie już pewnie do ogółu noszących...![]()
Karolina - 16.05.2008
Weronika - 21.01.2011
tu się zaczynają indywidualne upodobaniaZamieszczone przez joasiap79
ja wolę żakardy od pasiaków, kocham indio (ale to jeszcze inny splot-diamentowy)
Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)
A ja czekam na moja Natke żakardową i nie mogę sie doczekać![]()
przepraszam, ze offtopicowo, ale a propos zakardow:
indio to nie zakard? przeciez na stronie didka w obu wersjach jezykowych jest napisane, ze indio to "jacquard", a przy wzorach typu fale, elipsy, nino jest napisane "especially fine Jacquard patterns". czyli? o co chodzi? rozumiem, ze indio to tez zakard, ale inny typ?
to żakardy-na wikipedii w miarę to opisane jest,właśnie poczytałam,bo tez mnie to zastanawiało kiedyś![]()
Według mnie Nati żakardowa lepiej nosi od Indio bawełnianego
Jest jak kocyk,fajnie się dociąga,nic się nie wrzyna![]()
![]()
Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB
Chusty tkane Little Frog
marza, zapraszam do recenzji, odpowiedni wątek jestZamieszczone przez marza
![]()
Odniosłam się do pytania joasiap79Zamieszczone przez hanti
![]()
Chusty tkane Little Frog
ale w recenzjach jakoś pusto, myślałam ze będziesz miała ochotę napisać cosik
Widziałam wątek w recenzjach![]()
Potrzebuje tylko weny,aby ciut wiecej naskrobać![]()
Chusty tkane Little Frog