Pokaż wyniki od 1 do 20 z 45

Wątek: Potrzebna porada

Mieszany widok

Chustonoszka
    Miejscowość
    Bogunice k. Rybnika

Domyślnie Potrzebna porada

Witam,
    Zastanawiamy się z mężem nad kupnem nosidełka ergonomicznego. Sprawa wygląda następująco: mój 5 miesięczny synek waży 7 kg i uwielbia się nosić na rękach, tym bardziej, że w domu do noszenia oprócz rodziców ma też dziadków, prababcię i dwóch wujków. Niestety waży coraz więcej i lżejszy nie będzie. Nie siedzi jeszcze sam, ale podciągnięty utrzymuje pozycję a główkę trzyma już od jakichś 2 miesięcy. Uwielbia nosić się przodem do świata - wiem, że w nosidełku ta pozycja jest niedopuszczalna, ale na rękach staram się, by plecki miał w literkę C i pupcię dobrze podpartą. Zresztą często odwracam go do siebie, żeby ręce odpoczęły. Niemniej maluch uwielbia obserwować świat i domaga się właśnie takiej pozycji. Myślę, że w nosidełku może będzie mu odpowiadała pozycja na plecach, ale jak przeglądam zdjęcia na forum to zaczynam się coraz bardziej martwić, bo wygląda na to, że w większości nosideł maluch widzi głównie plecy rodzica. Doradźcie w jakim nosidełku maluch będzie miał najlepszy widok. A może w egro można sobie posadzić pięciomiesięcznego maluszka trochę wyżej - tak, żeby na przykład jego główka była na wysokości naszej. Ogranicza nas tez budżet, bo gdyby nie to to pewnie zdecydowałabym się na Bondolino - choć nie do końca przekonują mnie te wiązania, boję się, że będą się obluzowywać i trzeba będzie co chwilę dociągać. Podoba mi się Womar Eco2 i cena też dość przystępna. A może macie jakieś inne propozycje, bądź uwagi. Z góry dziękuję za pomoc, bo to ma być nasze pierwsze nosidło i nie chcielibyśmy wtopić ani niepotrzebnie stresować syna.

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

hej.
    raz że synek za młody na nosidło a dwa że w żadnym dobrym nosidle nie osiągniesz ułożenia takiego by dziecko mogło zerkać przez Twoje ramię.
    Najlepsze i najtańsze rozwiązanie to moim zdanie m krótka chusta i wiązanie zwane plecakiem prostym.

mój młodszy syn uwielbia (ma teraz 9 miesięcy a w plecaku na spacery wychodzimy od końca zimy w domu już wcześniej nosilam go na plecach)
    Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Ja bym rozwazyla Mei Tai. Mozna zawiazac wyzej, niekoniecznie w pasie, tak jak nosidla klamrowe. Ale nawet w klamrowym dziecko na plecach widzi sporo, bo moze przeciez odchylic glowe na bok i widzi sporo.
    A. 02.2010, T. 06.2012

Chusteryczka Awatar ostroszyc
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

Nosidła (ergo i mt) które mają pas biodrowy, wymuszają pozycję dziecka dość nisko - nie podciągniesz pasa wyżej a na nim "siedzi" dziecko. To uproszczenie oczywiście.
    Plecak prosty (i inne plecaki) wiązane z chusty nie mają pasa biodrowego i naturalnie dziecko siedzi wyżej, stąd więcej widzi.

Z tym ze Twoje dziecko to maluch jeszcze, dopóki nie siedzi stabilnie to nosidło raczej odpada - tylko chusta podtrzyma dobrze plecki i główkę.

Acha, możesz też pomyśleć o podaegi - to nosidło bez pasa biodrowego
    Mały B: 2009
    Mała T: 2012

Chustonoszka
    Miejscowość
    Bogunice k. Rybnika

Domyślnie

Baaardzo dziękuję za podpowiedzi. Skoro tak radzicie to poczekamy z tym nosidełkiem. Chyba że trafi się jakaś okazja na bazarku to kupimy już teraz a zaczniemy nosić później. Myślę, że to już nie potrwa długo i mały wkrótce sam usiądzie. Na chustę nie mogę się zdecydować. Ja bym może jeszcze dała radę z tym motaniem, ale mąż, babcia, dziadek..... Nawet wolę o tym nie myśleć Raz: nie mieliby ochoty wiązać, dwa: nie mieliby ochoty nosić. A przecież szukam jednego dobrego rozwiązania, które wszyscy będą mogli wykorzystywać. Moja mama i tak uważa mnie już za stukniętą, bo używam wielorazowych pieluszek Myślę, że nosidełko domownicy zniosą lepiej. Nadal nie wiem na co się zdecydujemy, najchętniej bym z małym najpierw coś przymierzyła, ale nie wiem czy uda nam się znaleźć w sklepach prawdziwe ergonomiki. W naszym hipermarkecie wypatrzyłam tylko wisiadełko. Szukam czegoś taniego, co by się jednocześnie dało dopasować łatwo do kilku osób - i tu chyba Bondek ma znaczącą przewagę nad Eco Womarem.

A tak na marginesie to zaobserwowałam coś ciekawego - w naszej zapadłej wiosce noszenie w chuście kojarzy się z czasem chałup krytych słomą (jakieś 70 - 80 lat wstecz). Co więcej z opowieści babci wynika, że wykorzystywano do tego co popadnie pledy, prześcieradła... Nie było żadnych specjalnych materiałów. Muszę jeszcze wysondować prababcię, co o tym wie.

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez efkaskorupka Zobacz posta
    Szukam czegoś taniego, co by się jednocześnie dało dopasować łatwo do kilku osób - i tu chyba Bondek ma znaczącą przewagę nad Eco Womarem.
    to kryterium najlepiej spełni MT

Chustoholiczka Awatar sweetrose
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

zgadzam się z Basindą, że to za wcześnie na nosidło... zwłaszcza, że mały sam nie siedzi...
    nie znam się kompletnie na chustonoszeniu - bardzo chciałam, ale wymiękłam... i poczekałam na nasze MT...
    tyle, że mój synek mając 5m-cy sam siedział i raczkował, więc spokojnie jak skończył 6-6,5m-cy zaczęłam go nosić w mieciu...
    teraz mamy 2 Mt i ergo i w sumie dopiero gdy synek podrósł i chodzi, biega to noszony na plecach zaczyna coś widzieć zza moich pleców...
    chyba, żadne nosidło nie pozwala takiemu maluszkowi będąc zamotanym/zapiętym na plecach rodzica/opiekuna widzieć dobrze otoczenie...
    też sugerowałabym poczytanie i zainteresowanie chustą i wiązaniami jakie daje... a dopiero z czasem pomyślała o nosidełku czy MT
    Junior 2011
    Oleksander 2016
    Zośka 2021

Uprawnienia umieszczania postów