zdecydowanie proszę o spokój w tym wątku!
Autorka w 8. poście jasno napisała
Rozumiem chęć szerzenia wiedzy, dawania porad - bo ile razy wątek o butelce kończył się na poradach laktacyjnych i rzucaniu mm w kąt. Faktycznie zdarza się nam tu dojść do sedna, prawdziwej natury problemu. I fajnie.
Ale w poście 24. autorka pisze:
I w moim przekonaniu dalej powinny się w tym wątku znaleźć JEDYNIE porady dotyczące pieluch. Wystarczyłoby wysłuchać, co autorka chce powiedzieć i z jaką potrzebą tu przyszła.
to się kwalifikuje na ostrzeżenie za obrażanie użytkowników forum.
Zdanie pierwsze: tak, tylko jeśli autor akcentuje, że ma inne potrzeby to trzeba to uszanować.
Zdanie drugie kwalifikuje się na ostrzeżenie.
Liczę na to, że tematy poza pieluchowe zostały w tym wątku wyczerpane.
klikam tu od października 2007...mama magdalenki [07.07] i marcela [08.09]
Akademia Noszenia Dzieci - współzałożycielka i trenerka - szkolenia na doradcę noszenia w chustach i nosidłach miękkich
Monkey Snuggles robi formowanki w rozmiarze Toddler/Xl: http://www.monkeysnuggles.com/product-p/xldonkey.htm
formowanka konopna lulu dodo xl z dodatkowym wkladem (wklady konopne sa najciensze i zarazem najbardziej chlonne) i na to otulacz welniany: gacie storchenkider czy disana albo otulacz welniany zapinany na rzepy/napy disana lub amsterdam
dostalam raporty o wątku,przyszłam,a tu posprzątane,ale jednak i mnie wisienka wpadła
kasowanko i na bazarek lecim![]()
Ostatnio edytowane przez Mag ; 27-06-2012 o 11:20
lato 2008, jesień 2010, zima 2013... i jesieniozima 2022
--------------------------------
doradca Akademii Noszenia Dzieci od 2010
instruktor Masażu Shantala od 2013
ja myślałam o dodo xl konopnej (ale nowej,bo używane sporo sa sztywne i trzeba je przywracać do miękkości,starszemu dziecku będzie niewygodnie),używaliśmy,bo musieliśmy,młoda miała chory pęcherz,pielucha na pewno pasuje na tak duże dziecko,naturalnie z gaciami wełnianymi typu storchenkinder,żeby jak najmniej przypominało pieluchę.ewentualnie babyetta kieszonka,są naprawdę spore i możliwe,że dziecię chetniej je założy jak wybierze sobie wzór.tyle że cały sik wg. mnie jednak przeleci,to już inny litraż niż u dwulatka.
ale i tak widziałam niewygodę córki,jej niechęć do pieluchy i jakos ją to stresowało,więc wymyśliłam może bardziej dla mnie męczącą rzecz ale dla niej lepszą psychicznie,mianowicie na prześcieradło kładłam podklad zwykły z folii dla niemowląt a na to miekki wielki ręcznik,do tego zamiast majtek gacie wełniane i cienka miękka wkładka (zdarzało się,że przez sen jej nakładałam).w momencie zasikania,gacie,wkładka i ręcznik wciągały mocz, a łóżko było nadal suche. zdejmowałam młodej gatki,wyciagałam spod niej wszystko,przecierałam pupę suchym ręcznikiem leżącym obok i nakrywałam kołdrą,minimalnie sie tylko budziła.jako że mocz capi to nie mogłam tych mokrych rzeczy zrzucać do waiderka koło łóżka gdzieś ale i tak bardzo mało czasu zajmowało wrzucenie tego do wanny (łazienkę mamy blisko,jak masz daleko od pokoju to można wiaderko za drzwiami trzymac),no i następnego dnia podkład na łóżko i kolejny recznik. wiadomo,że wpadki nie co noc się zdarzają,więc nie było źle.
aha,ważne jest,żeby zawsze była na zapas koło łóżka koszulka nocna i koc albo inna kołdra,bo mogą się zamoczyć,trzeba mieć coś pod ręką na zmianę.
Dla mojego trzylatka uzywam albo kieszonek rozmiarowych (Lka spokojnie daje rade), ale zdecydowanie wole welniane gacie i formowanki, zeby dawaly odczucie wilgoci - z tanszych sa np czeskie chyba sketch rozmiar 2 jest naprawde duzy i spokojnie dla nas wystarcza, mozna tez pewnie poprosic kogos szyjacego o trochę większe. Jak nie mam nic innego to do cienszej np bambusowej wkladam tetre w prostokat i tez daje rade.
Teoretycznie wpadki sie nie zdarzają za czesto, ale.... po prostu zadne podklady nie wchodza w grę u nas, spi dodatkowo w welnianym spiworku, to tez nieco zatrzymuje jak sie juz zdarzy przelewka
edit: czasem recznik tez daję, i dla mlodszego i dla starszego jak mam obawy![]()