Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Wątek: Frędzle w chuście ?????

Mieszany widok

Chustofanka Awatar mila_la
    Miejscowość
    gdzieś nad morzem

Domyślnie Frędzle w chuście ?????

Pewnie jak napiszę, że szukałam, a szukaj nie znalazł, to dostanę wałkiem po głowie?
    Ale jak napiszę, że szukałam i szukaj coś tam znalazł, ale ja nadal mam watpliwości...

Jakie są wasze doswiadczenia z frędzlowatymi chustami? Tak mnie naszło właśnie żeby sobie tak przyozdobić mojego girasolka. On cały jest w jednolitym winnym kolorze to pomyslałam ze frędzelki jeszcze dodałyby mu uroku. Tylko, ze jednak sie waham , bo:

- bo jednak chusta skróci mi się o skosy i nie wiem czy mi wystarczy tyle długości?? W sumie pewnie wsytarczy, bo i tak przerzucilismy się na plecak prosty więc raczej preferujemy krótkie chusty, a winko obecnie ma rowno 4,5.

- drugie co bardziej mnie zastanawia... Czy takie fredzle nie sią przypadkiem dość problematyczne przy wiązaniu? Łatwiej zawiązać chustę ze skosami, czy prosto ciętą z fredzlami? Wiązałam do tej pory tylko skosy i wydaje mi się, ze frędzle będą sie tylko plątać i haczyć przy wiązaniu?? A może się mylę i to raczej nie ma takiego znaczenia? Można zrobić fredzelki na chuście nie ścinając jej skosów?

Jakie macie zdanie o frędzlach? Lubicie je, czy tylko orginalnie wyglądają, ale za to są mało praktyczne?
    Ostatnio edytowane przez mila_la ; 25-06-2012 o 13:49

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mila_la Zobacz posta
    Jakie są wasze doświadczenia z frędzlami? Lubicie je, czy tylko orginalnie wyglądają, ale za to są mało praktyczne?
    IMO tak samo sie wiąże jak ze skosami - nie plącze sie, nic sie nie dzieje, nie ma żadnej różnicy czy frędzle czy skosy czy prostu. Dla mnie dodaja uroku

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chusteryczka

Domyślnie

Ja lubię frędzle. Przy wiązaniu mi się nie plączą. Ale ostatnio zawadziłam frędzlami o klamkę, jak szłam, więc mogą być też niebezpieczne

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Mi się podobają. Zrobiłam sobie kółkowe z frędzlami
    http://corallovo.blogspot.com/
    08.2005 06.2010 01.06.2014

Chustomanka Awatar Judyta

Domyślnie

Ja mam Girasolka z frędzlami i wiąże mi-się tak samo dobrze jak inna chusta ze skosami tylko trochę mi go wisi, tak do kolan.. Ale jak chustonówka sobie poradziła, to czemu Ty miałabys sobie nie poradzić?

Chustoholiczka Awatar Bonita
    Miejscowość
    W-wa

Domyślnie

Oho! Podsunęłaś mi fajny pomysł na tuning chusty I frędzli jest kilka rodzajów - warkoczyki, skręty, dobierane w supełki... jest z czego wybierać
    Basia 29/08/2009 Jacuś 15/08/2012

Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
    ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
    Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Chustofanka Awatar mila_la
    Miejscowość
    gdzieś nad morzem

Domyślnie

Eh Fabianowa, ja taka sama chustonówka jak ty! A przynajmniej tak się czuję
    Metis, Twoje frędzelki w kółkowej widziałam i nie powiem, bardzo mi się podobają Nawet myślę czy by właśnie takich sobie nie zrobić...

Czyli z tego co piszecie dziewczyny, o ile frędzle mi sie wizualnie podobaja to już więcej niż połowa sukcesu, bo szczególnych problemów to one nie dostarczają?
    A ma któraś z was chustę z frędzlami, ale plecionymi na skosach? Czy raczej wszystkie frędzle plecie się po lini prostej czyli, że muszę chuste ciachnąć??
    A może jest gdzieś na forum jakiś wątek o tym jak się takie frędzle plecie? W sensie jakaś instrukcja i różne wzory? Podrzuciłybyście jakiegoś linka?

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mila_la Zobacz posta
    A ma któraś z was chustę z frędzlami, ale plecionymi na skosach? Czy raczej wszystkie frędzle plecie się po lini prostej czyli, że muszę chuste ciachnąć??
    A może jest gdzieś na forum jakiś wątek o tym jak się takie frędzle plecie? W sensie jakaś instrukcja i różne wzory? Podrzuciłybyście jakiegoś linka?
    Wątek był, ale w płatnych i go nie ma.

Nie bardzo wiem, jak można zrobić frędzle na skosach? Frędzle się robi po prostym, wyciągasz te poziome nitki (nigdy nie wiem: osnowa to czy wątek? osnowa chyba...), a tego nie da się zrobić po skosie.
    http://corallovo.blogspot.com/
    08.2005 06.2010 01.06.2014

Uprawnienia umieszczania postów