a jak sobie radzić z przeciekami na plecki górą pieluszki? Jedynie mylily nam przeciekają, próbowałam różnych wkładów i to samo. Mamy jeszcze jedną pieluszke z minky ale widać, że Fabian ma za chude nóżki do niej i cieknie bokiem.
U nas im lepiej dopasowane pieluszki, tym przecieków z czasem mniej. Na początku stresowało mnie, że u małego co rusz przecieki, a u starszaka baardzo rzadko.
Potem doszłam do tego, że muszę poświęcić trochę czasu na dopasowanie rozmiaru pieluszki do gabarytów dziecia, dokładnego ułożenie przy nóżkach i w pasie, żeby nie było przecieków górą właśnie. Ważne, żeby wkład był chłonny (u nas bambusowy) i pieluszka nie była za długo na pupie, bo wtedy nie ma cudów - przecieka wszystko (no może prócz meegachłonnej bambusowej formowanki plus otulacz, czyli nasza wersja nocna). Liczę na to, że jak już będzie siedzieć czy chodzić, a nie tylko leżeć, to tak jak u brata mniej będzie zachodu z tym działaniem antyprzeciekowym...
Mimo wszystko mamy mniej przecieków w wielo niż w okazjonalnie zakładanych jednorazówkach...
U nas przeciekały charlie banana i fuzzy (bo to prawie to samo) oraz itti bitti - wąskie w kroku, więc zmniejszona chłonność - najmniej przeciekał wonderoos, bo szeroki, dlatego używaliśmy na noc![]()
Mikulek (01.2010.) Idusia*(9 tc 09.2012.) Szymonek (05.2014.)
Moje wypociny: http://www.pieluszkiwielo.blogspot.com/
...
Dajcie mi modlące się matki, a uratuję świat. św. Augustyn
my przecieki miałyśmy w Fuzzi...
Ale bambusy KOKOSI są moim zdaniem nie do przesikania
Jak wpadniesz to pokaże Ci co mamy to sobie pooglądasz![]()
Hmmm... u nas też są mega przecieki, a pierzemy właśnie w dzidziusiu... Z tego co pamiętam, on ma mydło, spróbuję zmienić proszek, może pomożeCzy coś jeszcze muszę zrobić, żeby odtłuścić? Czy samo upranie w dobrym proszku pomoże?
Ja się ciągle uczęPieluszki mi owszem przeciekały wcześniej, teraz lepiej dopasowuję do małej i przecieków mniej.No ,dziś w AIO od sylviontka dobrych kilka godzin wytrzymała
nie miałam gdzie jej przewinąc
Kaja 17.12.2001, Adaś 26.09.2005, Mikołaj 19.12.2008 i Monisia 05.03.2012
Blog http://aniaszew.blox.pl/html
przepraszam, ale muszę napisać....
pierwszy raz młody przelał nam totalni bambusową formowankę Bambinexu r. 2, wełniaka i (uwaga!) 1/3 grubego prześcieradła (a raczej maty bawełnianej) na łóżku
wszystko było tak mokre, że kapało - z wełniaka również...
i to o 3 w nocy takie zabawy... normalnie dopiero o 5 wstaje na mleko i ma suchą pieluchę, po mleku jest wielki sik...
katastrofa :/ jak jutro będzie to samo to nie wiem co mu na noc zakładać już...
Unas przecieki były do puki nie zmienialm proszku i nie odtłuściłam pieluch teraz jest juz ok
U nas przecieki zdarzały się na początku. Zwłaszcza w zestawie flip plus wkład mam sucho - doszłam do wniosku, że mała ma za chude nóżki i dlatego wyciekało bokiem.
Justyna.
Doradca Noszenia w Chuście i Nosidłach Miękkich Akademii Noszenia Dzieci (Kraków, czasem Krosno)
Adam 16.10.2009, Blanka 3.11.2011, Emil 6.09.2014
Świat to lustro. Twój świat zewnętrzny jest dokładnym odbiciem twojego wnętrza
Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)
Kasiu nie wiem jak w jednorazówkach bo nigdy nie używaliśmy
do tej pory raczej w nocy nie mieliśmy problemów
teraz mu się taki nocny lejek uruchomił
chyba faktycznie będę musiała się nauczyć przez sen mu pieluchę zmieniać i tyle![]()
dianek, nie wiem czy już ktoś Ci to sugerował, ale czy czasami małemu zęby nie idą? Bo wtedy więcej dzieci sikają.
Chyba rzeczywiście rozwiązaniem jest albo przewijać przez sen, albo przejść na jednorazówki w nocy.
wiosenna córa (2011r.) i zimowa córa (2014r.)
Ta formowanka to dla mnie pieluszka tylko na dzienna drzemkę, na noc u nas nie daje rady, polecam przewijanie w okolicach polnocy, jak macie taki rytm, ze zasypia w miare wcześniej, nie polecam jednorazowek - to dla mnie 100% gwarancji, ze wszystko bedzie mokre. Po raz kolejny sie o tym przekonalam na wyjezdzie - lepiej juz chyba zabrac wielo niz miec i tak sterte ciuchow do prania, na jedno wychodzi...
Przy moim mega lejku dają radę MS, anavy z dodatkowymi wkladkami (oprocz firmowych!) i mega gacie welniane (duze, wysokie w pasie i z nogaweczkami) mocno sfilcowane - cala reszta jest niepewna![]()
okoani... jemu zęby idą odkąd skończył 3 miesiące
idą idą i wyjść nie mogąoczywiście nie cały czas - ale co kilka-kilkanaście dni jest akcja zęby, później cisza...
teraz ma zdecydowanie akcję zęby od 3 dni, ma bardzo opuchnięte dziąsła, wiec może wreszcie coś ruszy...
wcześniej jakoś nie zwróciłam uwagi czy jak mu dokuczały to właśnie wtedy te siuski tak pachniały czy poza tym też...
espejo
dzięki za rady
co to MS?
anavy znam
na noc mu Storchena zakładam, ale nie sfilcowanego
założę dzisiaj najchłonniejszą formowankę jaką mamy (nie wiem kto szył, ale jakaś hendmejdowa) i drugiego Storchena, zobaczymy
jednorazówek nawet nie próbuje - puchną mi dłonie od dotykania pampersów, nawet nie chcę próbować tego zakładać młodemu na pupę
MS to Monkey Snuggles
wow - masz uczulenie na jednorazówki?![]()
wiosenna córa (2011r.) i zimowa córa (2014r.)
ja głównie używam tetrę i otulacz i przecieków mało, właściwie wcale. Czasami w kieszonka i to różnych chinkach i BG.
Jak synek był malutki i na początku używania wielo, przecieków było więcej, choć to było raz na kilka dni, ale częściej w kieszonkach
synek lato 2008synek wiosna 2011
o, dzięki za wyjaśnienie
mam '-_-
ale nie wiem na jaki składnik konkretnie, nie macałam wszystkich pieluch, podobno najmniej syfiaste są te z Rossmana - zmacałam koleżanki, reakcji brak (chciałam mieć jakieś pieluchy na w razie czego)
kupiliśmy Moltexy z myślą o pieluchowaniu w szpitalu... i też spuchłam, ale nie bardzo...
i po obiecałam sobie że nigdy w życiu nie założę tego syfu dziecku na pupę (przepraszam że to tak nazywam, ale nie potrafię nazwać inaczej czegoś, od czego potworni puchną mi ręce i po 2 dawkach wapna opuchlizna schodzi, ale swędzą jeszcze przez kilka do kilkunastu godzin... tak swędzą jakby je pogryzło milion komarów... :/ )
a trzymając się tematu -
młody przespał całą noc, ja padłam przed 22 (wykończył mnie dzisiaj), więc nie przebierałam w nocy
obudził się zadowolony w o 6 rano, uśmiechnięty i w ogóle
zaglądam w pieluchę a tam suchuteńko! (ubrana przed 20)
i parzy na mnie syniu tymi oczami pytającymi czy może sikać (mamy takie swoje małe triki) no to ja szybciutko wykonuję swój gest pozwalający i aż słyszę jak sika
i ten uśmiech...
ale w formowance się zmieściło, więc luz, koniec paniki![]()