Pokaż wyniki od 1 do 20 z 237

Wątek: Przecieki-tylko szczerze?

Mieszany widok

Domyślnie

A ja mam na odwrót. Przecieki zdarzały nam się bardzo często w jednorazówkach, mimo że rozmiarowo dobre i nieraz było tak, że pieluszka ledwo założona, a tu już przeciek, bo sik poszedł jakoś krzywo. W wielo natomiast przecieki zdarzają się nam bardzo rzadko. Jeśli już to w kieszonkach. Chłonny wkład plus otulacz lub formowanka z otulaczem i zero przecieków w naszym przypadku.

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaczucha Zobacz posta
    A ja mam na odwrót. Przecieki zdarzały nam się bardzo często w jednorazówkach, mimo że rozmiarowo dobre i nieraz było tak, że pieluszka ledwo założona, a tu już przeciek, bo sik poszedł jakoś krzywo. W wielo natomiast przecieki zdarzają się nam bardzo rzadko. Jeśli już to w kieszonkach. Chłonny wkład plus otulacz lub formowanka z otulaczem i zero przecieków w naszym przypadku.

otoz to!
    przecieki to domena kieszonek przede wszystkim - przyczyn moze byc kilka, juz wymienionych - np za maly wklad chlonny, zatluszczone - wtedy leci na boki, zle zapiete (zaciasne body w kroku) itd...
    Chlonna formowanka i welniak (lub wersji wklad i otulacz welniany) nie przeciekaja, jak juz to przemakają gdy za dlugo niezmieniany, wtedy najlepsza welna puszcza
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

ja bym zaiwestowala w bambus
    a u nas przecieki przede wszystkim w pieluszkach o kroju Yettowym(inne mamy tez tak szyją,zeby nie było)
    wg mnie lepsze sa kieszonki w stylu Charlie,czyli gumka przeszyta,a nie w srodku
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chustonówka

Domyślnie

u nas bywają przecieki. zdecydowanie częściej, niż w jednorazówkach. jednak nie zniechęca mnie to. staram się w miarę możliwości często zmieniać pieluchy. W kieszonkach problem zmniejsza dodatkowy wkład chłonny. Szczerze mówiąc z jednym wkładem nie opłaca się kieszonki zakładać, bo przeciek jest niemal natychmiast po pierwszym siknięciu. Przy dodatkowym wkładzie tego problemu nie ma
    Najlepiej w tej kwestii sprawdzają mi się otulacze. Używam do nich tetry i prefoldów. Prefoldy więcej chłoną, więc nie muszę aż tak często ich zmieniać, jak tetrę. Jednak teraz przy upałach zauważyłam, że byle siknięcie wymaga zmiany pieluchy, więc zaczęłam dodawać wkładkę polarową, żeby siknięta pieluszka nie drażniła w pupę.

Chustoholiczka Awatar szast.prast
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ja lubię wszystkie wkłady. inne się sprawdzają u mniejszego, inne u większego dziecka. inne zimą, gdy obleczoną w pieluchę pupę trzeba dodatkowo okutać, inne latem.
    mikrofibrowe szerokie języki, które składa się na pół są moim zdaniem świetne, miękkie i dobrze wypełniają przestrzeń w pieluszce.
    wkłady bawełniane apple cheeks też bardzo lubię, składają się na trzy jak prefoldy, tylko nie mają grubej części.
    konopie i bambus są chłonne, ale moim zdaniem sztywnawe.
    często robię tak, że pakuję jeden język (pojedynczy) mikrofibrowy i dodaje do niego bambusowy booster w kształcie nerki.

Chustonówka

Domyślnie

szast.prast tak zupełnie OT - zachwycający blog (ten dzikowy, bo drugiego jeszcze nie czytałam )

Chustoholiczka Awatar szast.prast
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Samosiejka Zobacz posta
    szast.prast tak zupełnie OT - zachwycający blog (ten dzikowy, bo drugiego jeszcze nie czytałam )
    pięknie dziękuję, w imieniu swym oraz bloga

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewaibartek Zobacz posta
    wg mnie lepsze sa kieszonki w stylu Charlie,czyli gumka przeszyta,a nie w srodku
    ja miałam kiedyś odwrotne doświadczenia w tych z przeszytą gumką (mam na myśli konkretnie BG) często zauważałam przecieki na szwie. Z kolei w tym drugim kroju przecieków nie było, bo szew był zupełnie na brzegu.

Zauważyłam jednak, że np. cześciej wilgoć przechodzi na ubranko w pieluszkach pul minkee, niż w tych nie-minkee tkanina minkee łatwiej namaka i jest wyczuwalnie wilgotna.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Stalowa Wola

Domyślnie

ja miałam kiedyś odwrotne doświadczenia w tych z przeszytą gumką (mam na myśli konkretnie BG) często zauważałam przecieki na szwie. Z kolei w tym drugim kroju przecieków nie było, bo szew był zupełnie na brzegu.
    też to zauwazyłam

Zauważyłam jednak, że np. cześciej wilgoć przechodzi na ubranko w pieluszkach pul minkee, niż w tych nie-minkee tkanina minkee łatwiej namaka i jest wyczuwalnie wilgotna.
    a tego nie zauwazyłam...

Cytat Zamieszczone przez ewaibartek Zobacz posta
    ja bym zaiwestowala w bambus
    z wkładów polecam te z froty bambusowej

Chustofanka Awatar ignasiamama
    Miejscowość
    Warszawa Wola

Domyślnie

Rad konkretnych Ci nie podam, bo każdy dzieć jest inny. U mnie ChB to porażka. Ogólnie wielo to trzeba się nauczyć a w zasadzie to uczyć się cały czas. Miałam taki otulacz, który na początku non stop mi przeciekał, dopóki nie rozpracowałam, co i jak do niego wkładać. Teraz nie przecieka nigdy. Rytmu zmieniania pieluch też musiałam się nauczyć - jaka pielucha, jaki wkład na ile itd. Pewnie nie raz przyjdzie mi jeszcze zmieniać nawyki, bo synek rośnie i się zmienia a wraz z nim pieluchowanie też, ale to w sumie fajna zabawa

Chustonoszka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Przy noworodku płynne kupki przeciekały w jednoazówkach a w wielo nigdy . Dopiero od niedawna w wielorazówkach zaczęły się pojawiać przecieki przy większym siku. Widzę że co jakiś czas trzeba dostosowywać chłonnośc wkładek do dziecka. Rzeczywiście jest z tym trochę zabawy, ale jak się to lubi to jest ok.
    Marysia 20.01.2012

Chustoholiczka Awatar Alassea

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaczucha Zobacz posta
    U nas dokładnie tak samo - w pamprach co chwila zmiana pieluchy i ciuchów od razu
    a teraz, przy tetrze/prefoldach z otulaczem baaardzo rzadko, głównie przy niedokładnym założeniu. Kieszonki do tej pory użyłam tylko raz i też mi przeciekła

Chustomanka Awatar aniaszew
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja się ciągle uczę Pieluszki mi owszem przeciekały wcześniej, teraz lepiej dopasowuję do małej i przecieków mniej.No ,dziś w AIO od sylviontka dobrych kilka godzin wytrzymała nie miałam gdzie jej przewinąc
    Kaja 17.12.2001, Adaś 26.09.2005, Mikołaj 19.12.2008 i Monisia 05.03.2012

Blog http://aniaszew.blox.pl/html

dianek
    Guest

Domyślnie

przepraszam, ale muszę napisać....
    pierwszy raz młody przelał nam totalni bambusową formowankę Bambinexu r. 2, wełniaka i (uwaga!) 1/3 grubego prześcieradła (a raczej maty bawełnianej) na łóżku
    wszystko było tak mokre, że kapało - z wełniaka również...

i to o 3 w nocy takie zabawy... normalnie dopiero o 5 wstaje na mleko i ma suchą pieluchę, po mleku jest wielki sik...
    katastrofa :/ jak jutro będzie to samo to nie wiem co mu na noc zakładać już...

Chustonówka
    Miejscowość
    Lublin/ Niedrzwica Duża

Domyślnie

Unas przecieki były do puki nie zmienialm proszku i nie odtłuściłam pieluch teraz jest juz ok

Chustomanka Awatar Roma
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

U nas przecieki zdarzały się na początku. Zwłaszcza w zestawie flip plus wkład mam sucho - doszłam do wniosku, że mała ma za chude nóżki i dlatego wyciekało bokiem.
    Justyna.
    Doradca Noszenia w Chuście i Nosidłach Miękkich Akademii Noszenia Dzieci (Kraków, czasem Krosno)
    Adam
    16.10.2009, Blanka 3.11.2011, Emil 6.09.2014

Świat to lustro. Twój świat zewnętrzny jest dokładnym odbiciem twojego wnętrza

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dianek Zobacz posta
    pierwszy raz młody przelał nam totalni bambusową formowankę Bambinexu r. 2, wełniaka i (uwaga!) 1/3 grubego prześcieradła (a raczej maty bawełnianej) na łóżku

i to o 3 w nocy takie zabawy... normalnie dopiero o 5 wstaje na mleko i ma suchą pieluchę, po mleku jest wielki sik...
    w jednorazówkach to samo?
    zakładasz jedną pieluszkę na całą noc?
    mnie sie trafił mega sikacz, jak zasypiał około 20 to ja około północy zawsze musiałam przebierać pieluszkę, bo była mokrusieńka, nieważne, jak bardzo chłonną założyłam

dianek
    Guest

Domyślnie

Kasiu nie wiem jak w jednorazówkach bo nigdy nie używaliśmy
    do tej pory raczej w nocy nie mieliśmy problemów
    teraz mu się taki nocny lejek uruchomił

chyba faktycznie będę musiała się nauczyć przez sen mu pieluchę zmieniać i tyle

Chustoholiczka Awatar okoani
    Miejscowość
    lubelskie

Domyślnie

dianek, nie wiem czy już ktoś Ci to sugerował, ale czy czasami małemu zęby nie idą? Bo wtedy więcej dzieci sikają.
    Chyba rzeczywiście rozwiązaniem jest albo przewijać przez sen, albo przejść na jednorazówki w nocy.
    wiosenna córa (2011r.) i zimowa córa (2014r.)

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dianek Zobacz posta

Ta formowanka to dla mnie pieluszka tylko na dzienna drzemkę, na noc u nas nie daje rady, polecam przewijanie w okolicach polnocy, jak macie taki rytm, ze zasypia w miare wcześniej, nie polecam jednorazowek - to dla mnie 100% gwarancji, ze wszystko bedzie mokre. Po raz kolejny sie o tym przekonalam na wyjezdzie - lepiej juz chyba zabrac wielo niz miec i tak sterte ciuchow do prania, na jedno wychodzi...

Przy moim mega lejku dają radę MS, anavy z dodatkowymi wkladkami (oprocz firmowych!) i mega gacie welniane (duze, wysokie w pasie i z nogaweczkami) mocno sfilcowane - cala reszta jest niepewna
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Uprawnienia umieszczania postów